Hufvudstadsbladet

Trots bronset: ”Ett stort steg framåt”

Ishockey Finland utklassade Tyskland i bronsmatch­en i VM.

- HBLFNB

Finlands hockeydame­r var i en klass för sig i bronsmatch­en i Plymouth. Damlejonen vann med 8–0 (3–0, 5–0, 0–0) och tog Finlands tolfte VM-brons.

– Vi ville spela för alla och som ett lag. Vi ville ha det roligt och koncentrer­a oss på att vinna, säger lagkaptene­n Jenni Hiirikoski.

Petra Nieminen gjorde två mål för Finland. Också Ronja Savolainen, Venla Hovi, Hiirikoski, Noora Tulus, Saana Valkama och Mira Jalosuo nätade. Hiirikoski noterades också för två assist. Noora Räty behövde bara stoppa 11 puckar för att hålla nollan.

– Det här var en bra avslutning på VM-turneringe­n. Jag tycker det visar tydligt att vi ryckt från övriga europeiska lag och vi har en verklig chans att spela i final en dag, säger Räty.

I gruppspele­t lyckades Finland för första gången någonsin vinna Kanada i ett VM, men i semifinale­n var Kanada än en gång bättre. Men segern gav optimism.

– Det här var ett stort steg framåt, framför allt med tanke på OS nästa vinter, säger Hiirikoski.

I finalen möttes igen USA och Kanada, precis som varje gång förut under VM-historien. USA tog sitt fjärde raka guld efter att Hillary Knight gjort 3-2 tio minuter in i första förlängnin­gsperioden.

– Både vi och Kanada har ett lysande lag. Publiken fick bevittna en fin hockeymatc­h, säger Knight.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/GREGORY SHAMUS ?? TVå åR SEDAN SENAST. Lagkaptene­n Jenni Hiirikoski och damlejonen
firade VM-bronset.
FOTO: LEHTIKUVA/GREGORY SHAMUS TVå åR SEDAN SENAST. Lagkaptene­n Jenni Hiirikoski och damlejonen firade VM-bronset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland