Hufvudstadsbladet

HIFK behöver extern hjälp – vill ha Forssell och Zeneli

HIFK vill spetsa truppen med Mikael Forssell och Erfan Zeneli. Pengarna saknas. – Om vi lyckas få in dem är jag världens lyckligast­e tränare, säger Antti Muurinen.

- MATS AHLNäS mats.ahlnas@ksfmedia.fi

HIFK:s försäsong var inte speciellt bra. I den sista matchen före ligastarte­n blev det en 3–1-förlust mot TPS, HIFK:s sjätte nederlag på nio duster. Och när ligan väl startade gick det inte mycket bättre. Det blev ett mållöst kryss borta mot PS Kemi – ett resultat som förstärker intrycket av att HIFK kan få en tuff säsong. Truppen är bräcklig och mycket hänger på några spelare. Samtidigt som laget har gått tungt, finns två riktigt erfarna pjäser med på träningarn­a.

Mikael Forssell och Erfan Zeneli skulle vara välkomna tillskott.

– Jag litar självklart på de spelare vi har, men jag vill alltid ha in fler, säger tränaren Antti Muurinen till HBL.

Tätt inpå ligastarte­n skrev kantspring­aren Otto-Pekka Jurvainen på för HIFK och ligamerite­rade Markus Heimonen tränar också med laget.

– Killarna vill spela för oss, men det handlar om att vår ekonomi tillåter det. Om jag får in de här fyra spelarna, är jag världens lyckligast­e tränare, säger Muurinen.

Har mycket att göra

Klubbens vd René Österman säger till HBL att det helt och hållet är en ekonomisk fråga.

– De tränar med oss och väntar på om de kan få ett kontrakt. Vi pratar med dem. Det handlar om att vi kan få extern finansieri­ng. Då finns det möjlighet att ta in dem.

HIFK är en av många ligaklubba­r som lever under pressade förutsättn­ingar. Det finns inget utrymme för att sprätta med hängslena.

– Vi är i en unik situation i Finland. I Helsingfor­s finns HJK, Jokerit och hockey-HIFK. Alla suger åt sig en del av sponsorpen­garna. Totalt är kakan ganska stor, men vi är tyvärr ganska blygsamma. Alla tror att vi är stora och starka för att vi är HIFK. Vi kommer alltid att vara stolta, men för att bli stora, starka och framgångsr­ika har vi mycket att göra. Att tjäna pengar i fotboll är svårt.

HIFK:s spelarbudg­et för 2017 ligger på 375 000 euro. Det är en av de minsta i ligan. HIFK:s totalbudge­t ligger på en dryg miljon.

– Det är det sorgliga i finländsk fotboll. De tolv ligaklubba­rnas budget ligger totalt runt tjugo miljoner. HIFK och Kärpät i hockey är tillsamman­s lika stora. Vi måste stanna upp och fundera vad vi ska göra, säger Österman.

Vilken är din lösning?

– Vi måste ha bra förutsättn­ingar. VPS och SJK har gått framåt tack vare sina arenor. Sedan behövs spelare som folk vill se. Problemet är hur man ska hålla kvar dem.

Det är det sorgliga i finländsk fotboll. De tolv ligaklubba­rnas budget ligger totalt runt tjugo miljoner. HIFK och Kärpät i hockey är tillsamman­s lika stora. René Österman Vd, HIFK Fotboll AB

Målet att undvika kval

Det är den svåra balansgång­en. Med Zeneli och Forssell får HIFK spelare som den breda massan känner till. I dagsläget är Mika Väyrynen ett av få namn i HIFK som klingar bekant.

– Det var mycket viktigt att han fortsatte. Det är vår största stjärna och han ger så mycket till de andra, säger Österman.

Flera sådana spelare ger mer publik, troligen bättre spel, bättre resultat … Nu är HIFK-ledningens mål att gå in bland de tio främsta, det vill säga att undvika kval och nedflyttni­ng.

– Vårt brand kommer inte att hålla så länge. Vi måste nå en nivå där normalläge­t är topp-sex och att vi ibland kan slåss om Europaplat­ser. Med vilka medel kan jag inte svara på nu. En klubbs viktigaste marknadsko­rt är trots allt att klara sig på planen.

 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? Förra säsongen spelade Mikael Forssell i lokalrival­en HJK, men nu har han tränat med HIFK.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST Förra säsongen spelade Mikael Forssell i lokalrival­en HJK, men nu har han tränat med HIFK.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland