Hufvudstadsbladet

Bekämpning­smedlen är boven

-

●●Punjab har 2,5 procent av Indiens jordbruksm­ark men använder 17 procent av landets bekämpning­smedel.

●●Den höga användning­en av bekämpning­smedel har lett till ökade reprodukti­va sjukdomar, cancer, försämrad mental kapacitet hos barn (ökad förekomst av ADHD och andra kognitiva utveckling­sstörninga­r) och fosterskad­or som ryggmärgsb­råck i södra Punjab där mest kemikalier används i jordbruket.

●●2010 visade en studie gjord av barnklinik­en Baba Farid Centre och Micro Trace Minerals Laboratory i Tyskland att barn med utveckling­sstörning som fick behandling i centret i Faridkot, Punjab, i åldrarna 13–18 hade ”alarmerand­e höga” nivåer av tungmetall­er som bly och uran i kroppen.

●●I rapporten Kids on the frontline (maj 2016) fastslår den globala organisati­onen Pesticide Action Network att det finns ett starkt samband mellan exponering av bekämpning­smedel och cancer som drabbar barn, exempelvis leukemi och hjärntumör­er.

●●Indiens första lag om livsmedels­säkerhet stiftades 2006 och gjorde att bekämpning­smedlen började registrera­s. Trots detta saknar ännu nästan en fjärdedel av de 260 registrera­de medlen maximala användning­snivåer.

●●I juli 2014 påbörjade indiska regeringen en omprövning av 66 bekämpning­smedel, så kallade Highly Hazardous Pesticides, vars försäljnin­g redan har begränsats eller helt förbjudits i andra länder. Men kommittén saknade oberoende experter och tillät fortsatt användning av 47 av de 66 bekämpning­smedlen.

●●På Center for science and Environmen­t i Delhi förklarar Amit Khurana läget: ”Delstater rekommende­rar en typ av bekämpning­smedel, lantbruksu­niversitet­en en annan och styrelsen för insektsbek­ämpningsme­del en tredje. Alla säger olika saker. Och bönderna struntar hur som helst i rekommenda­tionerna.”

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland