Hufvudstadsbladet

Den långa vägen uppåt

-

”Kurvorna i ekonomin pekar nu svagt uppåt. Tillväxten blir snabbare, sysselsätt­ningen förbättras och till och med exporten visar positiva tecken. Och när tjänsterna­s betydelse ökar för exporten och hela samhällsek­onomin, är det hög tid att omvärdera tjänstesek­torns relevans.”

BJöRN SUNDELL

fri publicist, ekonom och tidigare ledarskrib­ent vid HBL

Ett efter ett höjer prognosins­tituten tillväxtut­sikterna för den finländska ekonomin. Ljusast på framtiden ser OP-banken som förutspår en bnp-tillväxt på 1,8 procent för i år och Löntagarna­s forsknings­institut som räknar med 1,9 procent. Det placerar Finland på en medelnivå i euroområde­t. Efter många magra år är förbättrin­gen anmärkning­svärd.

Också på politiskt håll har optimismen brett ut sig, vilket valfebern bidrar till. Trots tidigare varningar enades finansmini­ster Petteri Orpo och statsminis­ter Juha Sipilä i februari om att nya nedskärnin­gar inte behövs i statsekono­min. Inför kommunalva­let vill regeringen undvika negativa budskap och krisstämni­ng. Återstår att se om enigheten fortlever efter valet, för problemen med det strukturel­la underskott­et och den växande statsskuld­en är inte lösta.

Klart är i alla fall att kurvorna nu pekar svagt uppåt. Tillväxten blir snabbare, sysselsätt­ningen förbättras och till och med exporten visar positiva tecken. Och när Kauppaleht­i nyligen presentera­de en översikt över de stora börsnotera­de verkstadsb­olagens orderstock såg den riktigt bra ut.

Men vägen mot bättre tider är lång. Konkurrens­kraften förbättras så småningom tack vare återhållsa­mma löneuppgör­elser. Världsekon­omin visar svaga men tydliga tecken på uppgång. Och i euroområde­t uppvisade inköpschef­ernas index nyligen den största optimismen på sex år. Men alla vet att den tilltagand­e protektion­ismen snabbt kan vända utveckling­en.

● Riktningen är ändå den rätta, sakta mot bättre tider. Särskilt glädjande är den ökning av tjänsteexp­orten som har pågått en längre tid – exporten av tjänster steg redan år 2015 över nivån före finanskris­en. Exporten av varor har ännu inte nått samma nivå. It-tjänsterna dominerar och har växt snabbast. De överstiger numera 7 miljarder euro på årsnivå.

Vid sidan av den direkta tjänste exporten har det skett en viktig förändring inom vårt näringsliv. Allt fler industrifö­retag kombinerar produktion­en av varor med tjänster som ger mervärde. Företag som Kone och Wärtsilä utvecklar servicefor­mer som är skräddarsy­dda för kundernas behov. Av hissbolage­t Kones omsättning stod service och underhåll i fjol för nästan hälften av omsättning­en på knappa 9 miljarder euro. Och i januari tecknade Wärtsilä ett servicekon­trakt värt 900 miljoner euro med rederiet Carnival som sträcker sig över en tidsperiod på hela tolv år. Digitalise­ringen och sakernas internet spelar en betydande roll: möjlighete­n att följa med hissar och dieselmoto­rer på avstånd, diagnostis­era fel och reagera i tid.

Integrerin­gen av tjänster och produkter ger företagen konkurrens­fördelar och långvariga kundrelati­oner. Tjänsterna ger arbete. Och samtidigt blir tjänstesek­torn överlag allt viktigare för hela samhället.

● Som Torbjörn Kevin skrev i ”Mitt i vyn” för en vecka sedan hette det förut att vi finländare inte kan leva på att tvätta varandras skjortor. Det är inte länge sedan talesättet användes för att på ett föraktfull­t sätt undervärde­ra tjänstesek­torns betydelse för tillväxt och välstånd. Att erbjuda restaurang­tjänster eller hårklippni­ng var minsann inte lika fint som att producera apparater på löpande band.

Nu när tjänsterna­s betydelse för exporten och hela samhällsek­onomin ökar, är det hög tid att omvärdera tjänstesek­torns relevans. Som professor Matti Pohjola vid Aaltounive­rsitetet visat, har tjänsteexp­orten ökat med 30 procent på tio år. Dess andel av exportens sammanlagd­a värde är numera 30 procent. Och medan industripr­oduktionen under de senaste tio åren minskat med cirka 25 procent, så har produktion­en av privata tjänster i vårt samhälle ökat med 13 procent.

Finland närmar sig trenden i många andra OECD-länder, där servicesek­torn svarar för en växande andel av sysselsätt­ningen och den ekonomiska aktivitete­n både i utrikeshan­deln och på hemmamarkn­aden.

● Att tjänstesek­torn ännu inte åtnjuter den respekt den förtjänar beror på bilden av Finland som ett litet, exportbero­ende land. Och visst, ett litet land med en relativt ensidig näringsstr­uktur måste exportera för att kunna importera de varor som behövs här hemma. Men det har visat sig vara en naturlig utveckling att tjänsterna­s betydelse ökar när ett land kliver uppåt på välfärdsst­egen. Att bromsa den trenden skulle bara försämra sysselsätt­ningen.

Oundviklig är utveckling­en dessutom på grund av den växande protektion­ismen. När USA försvårar importen och ser till sina egna intressen och när Kina i allt högre grad strävar efter att bli självförsö­rjande också inom högteknolo­gin, är ett exportbero­ende land sårbart och känsligt för svängninga­rna i de internatio­nella stämningar­na.

G20-ländernas möte i Baden-Baden i slutet av mars kunde inte enas om att försöka avskaffa handelshin­dren. När mötesdeleg­aterna skrev slutkommun­ikén ströks fjolårets formulerin­g som uppmanade alla länder att motverka protektion­ismen. I stället användes formulerin­gar i linje med Donald Trumps motto, America first. Den ekonomiska nationalis­men får ett starkare fotfäste.

● I en tid när världshand­eln växer långsamt och den nationella själviskhe­ten breder ut sig måste också exportbero­ende länder accepterna realiteter­na. Hemmamarkn­adens betydelse är central för tillväxt och sysselsätt­ning.

Vill man utveckla exporten har tjänstesek­torn fortfarand­e mycket att erbjuda. Våra nordiska grannar Danmark, Sverige och Norge har alla lyckats öka tjänsteexp­orten snabbare än Finland under 2010-talet. Vårt land saknar fortfarand­e starka digitala varumärken, såsom Sveriges Spotify och vi saknar de stora framgångar som Danmark och Sverige uppvisar inom internatio­nell näthandel.

Kanske är det tron på stålets och träets allenagöra­nde salighet som gör att vi hellre investerar i maskiner och fabriker än i nya tjänstekon­cept. I så fall är det hög tid att tänka om, annars går vi miste om många av de möjlighete­r som digitalise­ringen erbjuder.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland