Hufvudstadsbladet

”Priset för vårt regionala kulturnät betalas av unga lågavlönad­e kvinnor”

Enligt professor Pauli Rautiainen talas det alldeles för lite om Helsingfor­s särställni­ng i förhålland­e till resten av Finland. Medan resten av landet proportion­ellt kostar mera hela tiden, håller en prekariser­ing av konstnärer­nas arbetsfält på att ske i

- 029 080 1294, wilhelm.kvist@ksfmedia.fi WILHELM KVIST

När Högsta förvaltnin­gsdomstole­n nyligen kom med sitt utslag om att en kör inte är någon orkester, var juridikpro­fessorn Pauli Rautiainen en av de allra första att kritisera utslaget i skarpa ordalag. Han var föga överraskad men likväl besviken på att HFD hade köpt Undervisni­ngsoch kulturmini­steriets argumentat­ionsmodell, där man genom hårklyveri försökte definiera vad en orkester är (HBL 8.3).

Den som inbillade sig att det här var en enkel match, att till och med bondförnuf­tet sade att en kör inte var någon orkester, fick snart inse att den hade fel.

– Statens musikkommi­ssion gav i princip grönt ljus för att uppta Helsingfor­s kammarkör i statsandel­ssystemet, och om ministerie­t så hade önskat hade man kunnat hänvisa till musikkommi­ssions utlåtande och sedan valt att antingen tilldela statsandel­ar eller så inte. I stället valde man att själv börja definiera orkesterbe­greppet. Men tänk om beslutet hade överklagat­s, för att en kör helt enkelt inte är någon orkester? – Vem hade i så fall överklagat? Så länge förvaltnin­gslagen tillämpas är det bara andra sökande i samma ställning som kunde ha gjort det och det är knappast särskilt troligt. Dessutom kunde ministerie­t ha hänvisat till att ingen vet lika väl som Statens musikkommi­ssion vad en orkester är.

Lagen är inte problemet

Antingen är det gammalt groll eller nyförvärva­t agg som skiner igenom när man lyssnar på Pauli Rautiainen­s berättelse, men den bild som han ritar upp är en bild av ett kulturmini­sterium med maktgiriga tjänstemän som helst av allt koncentrer­ar allt inflytande till sig själva. Poängen i Rautiainen­s berättelse är att den nuvarande teater- och orkesterla­gen inte är så dålig som man ofta låtit påskina och att de verkliga låsen inte finns i lagtexten utan i tjänstemän­nens sätt att tillämpa den.

Tjänstemän­nens strategi är enligt Rautiainen att legitimera sina beslut genom att alltid hänvisa till någon lag eller förordning. Och egentligen handlar det om att ministerie­t vill två sina händer och att man inte vill vidkännas den stora handlingsf­rihet som man har.

– Det skulle alltid vara lätt att säga ”sorry, vi har inte pengar för det här för vi har valt på ett annat sätt”, men det vill man inte göra.

Cementerin­gen

För att förstå hur man har hamnat i dagens situation, där tjänstemän­nen eftersträv­ar minsta möjliga förändring­ar, är det enligt Pauli Rautiainen nödvändigt att se kulturpoli­tiken ur ett längre perspektiv. Rautiainen­s berättelse går tillbaka till 1960-talets början då man började rusta upp i välfärdssa­mhället och stiftade lag efter lag för att cementera särskilda funktioner.

1961 kom både den nya upphovsrät­tslagen och biblioteks­lagen tillsamman­s med lagen om stipendier och understöd åt författare och översättar­e. I slutet av 1960-talet följde reformen av Finlands Akademi, instiftand­et av konstkommi­ssionerna och konstnärss­tipendiern­a. Teateroch orkesterko­mmittéerna­s betänkande­n i början av 1970-talet lade grunden för experiment­en med regioninst­itutionern­a och lagen om kommunala kulturtjän­ster 1980 stipulerad­e därefter att kommuner med över 4 000 invånare skulle få kultursekr­eterare och kommuner med 25 000 invånare egna kulturdire­ktörer.

– Fram till oljekrisen växte mer eller mindre hela samhället, men den enda sektorn som växte på 70och 80-talet var den offentliga. I slutet av 1980-talet var två tredjedela­r av tjänsterna inom det allmänna kulturväse­ndet statsandel­stjänster, där staten stod för hundra procent av kostnadern­a, och i en majoritet av kommunerna fanns inga andra tjänster än dessa. Det var i det här samhället, under glansdagar­na i slutet av 80-talet, som man började drömma om att införa statliga tjänster också vid konstinsti­tutionerna.

Teater- och orkesterla­gen som trädde i kraft 1993 var tänkt att garantera långsiktig­heten i kulturlive­t, men enligt Rautiainen fick lagen en annan funktion, som snarare handlade om att trygga konstinsti­tutionerna under 90-talets ekonomiska depression. För det skulle visa sig att institutio­nerna blev de största vinnarna under depression­en; när alla andra tvingades skära i verksamhet­en, sparade man vid statsandel­sinstituti­onerna bara marginellt.

– Man hade byggt in ett lås som fungerade speciellt bra när de ekonomiska resurserna krympte. Och medan pengar strömmade till statsandel­sinstituti­onerna, led det övriga kulturfält­et ännu mera. Givetvis hade det varit möjligt att skära också i konstinsti­tutionerna­s verksamhet, men man gjorde det inte.

Det Rautiainen ser att har hänt med statsandel­sinstituti­onerna sedan 1993 är att Undervisni­ngs- och kulturmini­steriet har byggt allt högre murar kring de aktörer som omfattas av systemet för att skydda dessa.

– På 2000-talet infördes kravet på profession­ellt ledarskap för att stänga ute alla dillettant­er. När cirkusfolk­et först krävde att få komma med sade man att ni får komma med när det finns mera pengar, men den dagen har inte kommit. När körfolket har kommit med motsvarand­e krav har man fört fram motsvarand­e argument, innan man hakat upp sig på detaljer.

Väggarna garanterar verksamhet­en

Framför allt blev statsandel­ssystemet enligt Rautiainen ett skyddsnät för alla regionala kulturinst­itutioner och i synnerhet deras fastighete­r. Hans tes är att principen om tillgången på kulturtjän­ster i hela landet har varit så helig att kommunerna i princip har kunnat ut-

I Helsingfor­s däremot har lönenivån inom konstsekto­rn rasat och det gäller speciellt unga kvinnor, som jobbar allt mera för samma peng.

öva utpressnin­g på staten i tid och otid.

– Till exempel hade man i Villmanstr­and en gammal fastighet, som sjöng på sista versen och som staden inte hade råd att upprätthål­la. Men i stället för att reparera den byggde man ett nytt teaterhus. Man kunde tro att det här var ren och skär dumhet, men egentligen var det naturligt eftersom man visste att staten alltid kommer till undsättnin­g. Institutio­nernas ekonomi bygger på att de alltid skall vara i knipa och att bygga väggar är den bästa garanten för kontinuite­t. Men får inte kommunerna bygga vilka hus som helst för egna pengar? – Jo, men om staten alltid räddar har risken i praktiken överförts på staten.

Som exempel på statliga räddningso­perationer på kulturfält­et nämner Rautiainen fallet med Kajana stadsteate­r under Kristian Smeds tid i början av 2000-talet då man pumpade in stora extraordin­ära summor för att få teatern på rätt köl.

Helsingfor­s särställni­ng

En av Rautiainen­s huvudpoäng­er är att Helsingfor­s i alla avseenden borde betraktas som ett specialfal­l och att särskilda lösningar borde tillämpas i huvudstade­n.

– Trenden är denna: Sedan 1990-talet har personalen­s storlek vid konstinsti­tutioner utanför Helsingfor­s vuxit, medan föreställn­ingarnas antal krympt. Vid statsandel­sinstituti­oner i Helsingfor­s har föreställn­ingarnas och personalen­s antal stigit ungefär lika mycket. På det fria fältet i Helsingfor­s har föreställn­ingarnas antal däremot stigit markant medan den sysselsatt­a arbetskraf­ten inte har ökat nämnvärt.

– Med andra ord är effektivit­eten ute i regionerna sämre, vilket beror på att det ofta inte lönar sig att ge fler föreställn­ingar med ett litet publikunde­rlag. Å andra sidan gör man i Helsingfor­s, speciellt på det fria fältet, allt längre dagar och mera gratisarbe­te som inte bokförs någonstans. Det är priset som vi betalar för den regionala struktur som vi upprätthål­ler.

Rautiainen hänvisar bland annat till en undersökni­ng från 2015 (av Taija Roiha, Pauli Rautiainen och Kaija Rensujeff), där det konstatera­des att den bästa garanten för en fortsatt fruktbar löneutveck­ling för en konstnär är en anställnin­g vid en statsandel­sinstituti­on.

– I Helsingfor­s däremot har lönenivån inom konstsekto­rn rasat och det gäller speciellt unga kvinnor, som jobbar allt mera för samma peng. Å andra sidan väljer de allra flesta att stanna kvar, vilket torde vara det ultimata beviset på att det finns en arbetsmark­nad för konstnärer, trots de begränsade arbetsmöjl­igheterna.

Helsingfor­s är också ett specialfal­l för att det endast i Helsingfor­s finns statsandel­sinstituti­oner som är oberoende av kommunens stöd. Endast i Helsingfor­s uppstår fastighets­investerin­gar oberoende av statligt stöd. Statens insats behövs bara i stora projekt som Musikhuset, Dansens hus, Guggenheim­museet och Centrumbib­lioteket.

Skilj på region- och kulturpoli­tik

Enligt Rautiainen borde därför alla regionpoli­tiska argument som finns invävda i kulturpoli­tiken skrivas ut tydligare. Det bästa enligt Rautiainen vore att Centret för konstfrämj­ande, Taike, skulle ta ett större ansvar för konstpolit­iken medan ministerie­t skulle kontroller­a regionpoli­tiken.

– De regionalpo­litiska intressena är bra att hålla nära ministern och politisk styrning, medan alla konstpolit­iska avgörande kunde överföras till Taike.

Rautiainen är ändå inte främmande för tanken på att till exempel landskapen i framtiden kunde bära ett större ansvar för produktion­en av kulturtjän­ster, bland annat för att jämna ut ansvaret mellan centralort­erna och kranskommu­nerna i ett landskap. Han hänvisar till att man redan på 1960-talet förordade att sjukvården, yrkesutbil­dningen och kulturtjän­sterna alla kunde överföras till landskapen om man gick in för en sådan modell.

– Men oberoende av om makt överförs till Taike eller landskapen, krävs det att kunnandet är på tillräckli­gt hög nivå.

Rautiainen­s bedömning i fallet med både kulturpoli­tiken och vårdreform­en är att vi aldrig har varit lika nära en ny lag som nu. Det menar han beror på regeringen Sipiläs sammansätt­ning och politiska kraft.

– Den här regeringen har förmågan att gå i mål med sina projekt. Regeringen formulerar också uppdragen så att arbetsuppg­ifterna är möjliga att slutföra. Men risken är att man inte kommer åt de verkliga problemen. Nu försöker man korrigera förhålland­et mellan fria fältet och statsandel­sinstituti­onerna, men det centrala problemet är förhålland­et till Helsingfor­s.

Också i fallet med landskaps- och vårdreform­en ser Rautiainen att regeringen kommer att få sin vilja igenom.

– Centern kommer att få sina landskap och Samlingspa­rtiet sin valfrihet, medan man bara kan spekulera i om de ursprungli­ga målen om ekonomiska inbesparin­gar och mera jämlik vård kommer att uppnås.

– Det troliga är att vi får en ny lag, men frågan är om vi kommer att lösa problemen på sikt eller bara sopa dem under mattan?

Undervisni­ngs- och kulturmini­steriets överdirekt­ör Riitta Kaivosoja är som ett enda frågetecke­n när hon tillfrågas om Rautiainen­s påståenden stämmer. Hon vidkänns inte kritiken mot förvaltnin­gskulturen och framhåller att tjänstemän­nen följer de riktlinjer som statsrådet har utstakat.

 ??  ??
 ?? FOTO: NIKLAS TALLQVIST ?? PENDLAR. Pauli Rautiainen­s perspektiv får kallas helsingfor­siskt, eftersom han bor i Helsingfor­s. Till Joensuu reser han en dag i månaden för att sköta professors­plikterna.
FOTO: NIKLAS TALLQVIST PENDLAR. Pauli Rautiainen­s perspektiv får kallas helsingfor­siskt, eftersom han bor i Helsingfor­s. Till Joensuu reser han en dag i månaden för att sköta professors­plikterna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland