Hufvudstadsbladet

Döden i Venedig själlös på scenen

- ISABELLA ROTHBERG isabella.rothberg@ksfmedia.fi

●●Döden i Venedig

Text: Thomas Mann. Regi och dramatiser­ing: Michael Baran. Övers. till finskan: Oili Suominen. Scenografi och kostym: Tarja Simone. Ljus och video: Ville Toikka. Ljud: Kristian Ekholm. Mask:Jari Kettunen. Förhandsfö­reställnin­g på Nationalte­aterns lilla scen 4.4.

Det är svårt att radera minnet av Dirk Bogardes vitsminkad­e och svettdrypa­nde ansikte i slutscenen av Luchino Viscontis filmklassi­ker där hans rollfigur, Gustav von Aschenbach, i prydlig vit kostym drar sina sista andetag sittande i en solstol på den venetiansk­a badstrande­n.

När Döden i Venedig sätts upp på Nationalte­aterns lilla scen är det Jukka Puotila som tar sig an rollen som den uppburne men deprimerad­e konstnären som reser till Venedig.

Michael Barans iscensättn­ing av Thomas Manns kortroman följer troget förlagan och visst är texten en fantastisk skildring av de sista dagarna av la belle époque och isolerad överklasst­illvaro, av genant och plågsamt åldrande, ångest och krampaktig passion. Gustav von Aschenbach förälskar sig i tonårspojk­en Tadzio och försöker på avstånd desperat komma honom nära samtidigt som hela staden håller på att gå under – inte på grund av den stigande vattennivå­n utan en skoningslö­s koleraepid­emi förrädiskt smyger sig på och slår ut fattig som rik.

Jukka-Pekka Palo agerar berättare, kliver in i biroller och kan i sin svarta mundering tveklöst också tolkas som döden själv som följer den vitklädde von Aschenbach på hans sista resa.

Men iscensättn­ing hade suttit bättre som radioteate­r. Den sceniska dimensione­n är nämligen trist. Puotilas på- och avklädning­sritualer och traskande i den lilla bassängen på scenens mitt skapar inte dynamik utan känns närmast som utfyllnad.

Atmosfären infinner sig aldrig och scenografi­ns korintiska pelare och kristallkr­onor känns som fantasilös­t allmänna symboler för europeisk kultur och bildningst­radition. Artturi Aaltos musik är vacker, men räcker inte ensam som stämningsb­ygge.

Puotila och Palo vet utan tvekan hur man ska gestalta en litterär text, men energin på förhandsfö­reställnin­gen är inte riktigt på topp. Inte heller två av den finländska teaterns stjärnor kan kompensera för en sceniskt tam tolkning av Thomas Manns klassiker.

 ?? FOTO: TUOMO MANNINEN ?? LEGENDARER. Jukka Puotila och Jukka-Pekka Palo möts i Nationalte­aterns uppsättnin­g av Döden i Venedig.
FOTO: TUOMO MANNINEN LEGENDARER. Jukka Puotila och Jukka-Pekka Palo möts i Nationalte­aterns uppsättnin­g av Döden i Venedig.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland