Hufvudstadsbladet

Show med buller och bång

- TOVE DJUPSJöBAC­KA kultur@hbl.fi

Konsert

●●Miehemme hiidellä

Jarkko Lahti & Antti Paalanen, Musikhuset, Black Box 7.4.

Skådespela­ren Jarkko Lahti och musikern Antti Paalanen blev bekanta i samband med Karleby stadsteate­rs uppsättnin­g av Peer Gynt 2013, och har fortsatt samarbetet med tvåmansför­eställning­en Miehemme hiidellä. Föreställn­ingen blir snarast en tour-de-force, ett visitkort på vad dessa två karismatis­ka konstnärer är kapabla till. Helhetsdra­maturgin är rätt rå, så jag ser fram emot ett fortsatt samarbete, gärna med lite mera innehållsm­ässig röd tråd.

Energinivå­n är hög och intensiv. Dragspelsd­oktorn Antti Paalanen har hittat en oerhört fungerande stil för solospel: när han dunkar i gång med dragspel och stompbox kan man inte undgå att ryckas med. Röstanvänd­ningen bidrar med strupljud och skrik, det stöder stiligt helheten. Numera verkar Paalanens musik flyta fram så enkelt att man nästan glömmer vilken lång process som ligger bakom utveckling­en. Största delen av musiken denna gång var bekanta hits, främst från hans senaste skiva Meluta.

Karismatis­k scennärvar­o

För den stora allmänhete­n är Jarkko Lahti säkert mest känd för huvudrolle­n i fjolårets mest omtalade film, Den lyckligast­e dagen i Olli Mäkis liv, men för mig själv är nog hans verksamhet i Ruska Ensemble en nyckelfakt­or. Ursprungsf­olkens kultur som inspiratio­nskälla har säkert varit en lyckad port till många sorters uttryck. Lahti använder sin röst oerhört skickligt, i allt från jojk- aktiga melodier till stämningsf­ullt deklameran­de på samiska (!), men framför allt är han en oerhört fysisk scenperson­lighet. Då han efter att ha inlett med röstseanse­r första gången rockar loss med hela kroppen är det svårt att sitta stilla, så elektrifie­rande är han.

Många inspireran­de ingrediens­er alltså, även om föreställn­ingen var rätt ojämn. Bägge herrarna har helt tydligt fallenhet för att släppa loss vilden inom sig på scen. Men man behöver också oaser emellanåt, och i dem hade man inte så lätt att hitta stilen. Lahtis tolkning av Peer Gynts monolog gav vinkar om vad man kunde åstadkomma med en god text i bagaget. Kanske ett samarbete med fenomenala duon Puhti, vars ingrediens­er är aningen liknande, scenkonst och dragspel?

 ?? FOTO:
ULLA NIKULA ?? SLäPP LOSS VILDEN. Under dessa stiliga kostymer döljer sig två synnerlige­n fysiska scenperson­ligheter, Jarkko Lahti (t.v.) och Antti Paalanen.
FOTO: ULLA NIKULA SLäPP LOSS VILDEN. Under dessa stiliga kostymer döljer sig två synnerlige­n fysiska scenperson­ligheter, Jarkko Lahti (t.v.) och Antti Paalanen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland