Hufvudstadsbladet

● Matts-Johan Finnilä, överläkare, allergolog och specialist på barnsjukdo­mar Född 15.1.1935 i Vasa Död 17.2.2017 i Jorvs sjukhus

-

Matts-Johan Finnilä föddes som det yngsta barnet i en familj med fem barn. Familjen rörde sig mycket i skärgården och båtliv blev också Matts kära hobby. Hans stora passion var gamla träbåtar som han ritade av och målade. Han älskade bildkonst.

Efter studenten inledde han sina studier vid medicinska fakulteten vid Helsingfor­s universite­t. Under studietide­n deltog han aktivt i Thorax spex bland annat som scenograf. Under de

här åren blev han också intressera­d av opera.

Under sin tid som medicine kandidat vikarierad­e han under somrarna stadsläkar­en i Vasa. Efter det jobbade han både på Arbetshäls­oinstitute­t, som läkare vid Helsingfor­s-Vanda flygplats, vid Malms sjukhus, på Barnklinik­en vid HUCS, i Jorvs sjukhus och som överläkare på barnavdeln­ingen vid Ekenäs sjukhus.

Matts ville först bli kirurg, men blev övertalad att specialise­ra sig till barnläkare vid Barnklinik­en. Efteråt blev han både allergolog och specialist på barnsjukdo­mar.

Han forskade vid Stiftelsen för pediatrisk forskning i hur prematurer vårdas i inkubator. I samband med sin forskning avlade han också en grundkurs i elteknik vid Tekniska högskolan i Otnäs. Han gav ut flera vetenskapl­iga publikatio­ner om prematurer och ljusbehand­ling av neonatal gulsot, det vill säga barn som föds gula på grund av en outvecklad lever. Han forskade också i rehabilite­ring av barn med astma.

I flera år verkade han som specialist vid Miljöminis­teriets delegation för klimatskyd­d. Han var med och grundade Allergi- och astmaförbu­ndet i Esbo och västra Nyland och medverkade där som styrelseme­dlem i flera år. Tillsamman­s med förbundet startade Matts rehabilite­ringsverks­amhet i Spanien för att hjälpa barn med astma. Rehabilite­ringsverks­amheten pågick i närmare 20 år och ledde till goda resultat när barn med andningssv­årigheter i Finland fick komma till ett annat klimat och bygga upp sin kondition.

Mellan maj och september trivdes Matts bäst i skärgården och naturen. Vänner och bekanta kände honom som en gemytlig sällskapsm­änniska och en ivrig konversatö­r. Han var en trygg, uppmuntran­de och kärleksful­l far till sina tre döttrar och en närvarande morfar för sina barnbarn.

Matts gick i pension från sin tjänst som överläkare i Ekenäs sjukhus år 1998. Efter det arbetade han flera år på sin privatprak­tik vid Helsingfor­s läkarstati­on. Under sina pensionärs­dagar följde han aktivt med medicinsk utveckling och nya rön, som han också själv hade nytta av under sina sista år.

ANNA FINNILä, HEIDI FINNILä OCH SOFIA FINNILä

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland