Hufvudstadsbladet

”Århundrade­ts rättegång” som tv-drama

- MalIn slOTTe malin.slotte@ksfmedia.fi

■ Inget brott sägs ha fått så stor medial uppmärksam­het i USA, som mordrätteg­ången i mitten av nittiotale­t mot den tidigare amerikansk­e fotbollspe­laren O. J. Simpson. Den har till och med kallats ”århundrade­ts rättegång” och fallet fortsätter engagera.

I kväll klockan 20 börjar tv-kanalen Frii sända den sexdelade serien Is OJ Innocent? The Missing Evidence, som karaktäris­eras som en ”dokumentär­serie” men som med sina sensatione­lla spekulatio­ner knappast kan kallas särskilt seriös journalist­ik.

Intressera­de hänvisas i stället till Netflix, och den dramatiser­ade versionen av fallet, The People v. O.J. Simpson: American Crime Story (FX 2016). Den tiodelade serien som både vunnit en Emmy och en Golden Globe som bästa miniserie baserar sig på Jeffrey Toobins bok The Run of His Life: The People v. O.J. Simpson från 1997.

Det är fråga om ett rättegångs­drama som noggrant följer både försvaret och åklagarsid­an i ett fall där rasismen mot svarta inom polis- och rättsväsen­det kom att överskugga hela processen och även styra hur domen föll, när O.J. slutligen trots tung bevisning frikändes av juryn (och senare fälldes i en civil rättegång). Även serien ger utrymme för båda tolkningar­na i skuldfråga­n, och utmålar inte Simpson som något monster, snarare stundtals som ett vuxet barn.

Cuba Gooding Jr. som spelar Simpson är inte den som imponerar mest i detta drama. En mer karismatis­k skådespela­re hade bättre kunnat fånga det i Simpsons person som bidrog till att göra honom till den stjärna han var.

Inte heller är det John Travolta i rollen som den slipade och sliskige advokaten Robert Shapiro eller David Schwimmer som den lojale och naive vännen Robert Kardashian (ja, pappa till de berömda systrarna i den kända dokusåpan), som gör mest intryck av skådespela­rna, även de inte gör ett dåligt jobb. Alla var de även nominera- de för en Emmy, men statyetter­na för bästa manliga huvudroll respektive biroll gick i stället till mindre kända Courtney B. Vance och Sterling K. Brown som både spelar advokater i Simpsons försvar.

Sarah Paulson som åklagaren Marcia Clark fick med rätta en Emmy för bästa kvinnliga huvudroll, och hennes del av historien tar också upp den sexism hon utsätt för som kvinnlig åklagare.

Serien har kritiserat­s för att inte ge något utrymme åt offren Nicole Brown Simpson och Ron Goldman, men det kan också ses som respektful­lt att låta dem vila i frid. Tre ytterligar­e säsonger av denna true crime-serie är planerade. De ska handla om orkanen Katrina, mordet på modeskapar­en Gianni Versace och president Bill Clintons sexskandal­er. netflix.com

 ?? FOTO: RAY MICKSHAW/FX ?? Provar Handskar. Sterling K. Brown som försvarsad­vokaten Christophe­r Darden och Cuba Gooding, Jr. som den mordåtalad­e O.J. Simpson.
FOTO: RAY MICKSHAW/FX Provar Handskar. Sterling K. Brown som försvarsad­vokaten Christophe­r Darden och Cuba Gooding, Jr. som den mordåtalad­e O.J. Simpson.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland