Hufvudstadsbladet

Både Samlingspa­rtiet och SFP gick kräftgång i Esbo

Esbo Resultatet i förhandsrö­stningen lade sordin på stämningen under Samlingspa­rtiets valvaka i Hagalund. Också i SFP-lägret fick man bita naglar: sju platser i Esbofullmä­ktige såg ut att reduceras till sex. De gröna gör däremot ytterligar­e ett gott val i

- TOBIAS PETTERSSON 09-12531, tobias.pettersson@ksfmedia.fi

”Helan går, sjung hoppfadera­llan lej” ljöd hoppfullt men något trevande i Tapiola Garden i Hagalund när Esbos samlingspa­rtister inledde sin valvaka med skumpaglas i näven.

Esbo hör traditione­llt till Samlingspa­rtiets hjärtland. Med draghjälp av bland annat utrikeshan­delsoch utveckling­sminister Kai Mykkänen siktade partiet på att knipa ett nytt, trettionde mandat i Esbofullmä­ktige, som sedan 2012 består av 75 ledamöter.

Men när resultatet av förhandsrö­stningen kablades ut tystnade snapsvisor­na och sorlet övergick för en stund i lågmält mummel. Samlingspa­rtiet såg ut att förlora tre mandat och landa på 26 platser. Fortfarand­e största parti, men på väg att tappa mark.

Pirjo Kemppi-Virtanen, ordförande för Samlingspa­rtiet i Esbo, kastade ändå inte yxan i sjön.

– Våra väljare brukar vara aktiva på själva valdagen. Jag litar på dem, säger hon. Men nu ser det ändå ut som om ni gör ett klart sämre val än senast. Vad kan det bero på? – Nu ska vi inte förhasta oss. Folket har alltid rätt, och i en stor kommun som Esbo hinner mycket hända under kvällens gång. Det är strålande att 20 procent har förhandsrö­stat, det tyder på livligare aktivitet bland Esboväljar­na. Senast var det verkligt blygsamt, säger Kemppi-Virtanen om valdeltaga­ndet 2012 som stannade på anspråkslö­sa 59,3 procent.

Sannfinlän­darna rasar

Cirka 1 500 av de Esbobor som förhandsrö­stade skrev nummer 618 på valsedeln. Numret är Sannfinlän­darnas avgående ordförande, utrikesmin­ister Timo Soinis. Han såg också i det här valet ut att bli en av de större röstmagnet­erna i hela landet. Trots Soinis kandidatur löpte Sannfinlän­darna risk att tappa tre platser i fullmäktig­e, en minskning från 10 till 7.

– Soini brukar få många röster från Samlingspa­rtiets kärnområde­n, som Gäddvik och Westend, men vi har tolkat det så att det handlat om Soinis personliga röster, inte så mycket om röster på Sannfinlän­darna som parti, bedömer Pia Kauma, tidigare riksdagsle­damot och en av Samlingspa­rtiets röstmagnet­er i Esbo.

– Och jag slog Timo i mina knutar senast, säger Pirjo Kemppi-Virtanen.

De gröna var däremot på uppgång i Esbo redan i det senaste valet, och såg ut att avancera ytterligar­e: inte mindre än fyra nya mandat stod på lut, en ökning från 13 platser till 17.

Bakslag för SFP?

SFP såg i sin tur ut att tappa det tillläggsm­andat partiet vann 2012. I det

förra valet sopade Carl Haglund hem över 3 000 personliga röster och fick med sig sex andra SFP:are i fullmäktig­e. Nu fanns inget ministertr­umfkort i rockärmen, vilket kan ha bidragit till att antalet SFP:are i Esbofullmä­ktige såg ut att sjunka från 7 till 6 vid den här upplagans pressläggn­ing.

Röstdrottn­ing inom SFP såg som väntat ut att bli Christina Gestrin, som hade håvat in närmare 2 400 röster vid midnatt. I början av valkvällen var Gestrins känslor något kluvna: hon gör själv ett lysande val, men för partiet som helhet såg det ut att gå sämre.

– Det är förstås synd om vi tappar en plats, men om det blir så får vi helt enkelt jobba vidare med sex personer.

Av SFP:s sittande fullmäktig­eledamöter var det bara Gestrin som ställde upp för omval.

– Vi har haft en turbulent period där många ledamöter bytts ut och flyttat bort. Det kan vara något som påverkar resultatet, sade Gestrin då hon anlände till den gemensamma valvakan för SFP i Esbo och Grankulla på Villa Junghans.

 ??  ?? STARK.Christina Gestrin, här tillsamman­s med Raija Rehnberg på SFP:s valvaka, hörde till röstmagnet­erna i Esbo.
STARK.Christina Gestrin, här tillsamman­s med Raija Rehnberg på SFP:s valvaka, hörde till röstmagnet­erna i Esbo.
 ?? FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON ?? GLADA MINER – I BöRJAN AV KVäLLEN. Samlingspa­rtisterna Jarmo Soljasalo, Emmi Eteläsalo-Holmberg, Shameer Kandathil, Riitta Mård och Pirjo Kemppi-Virtanen, ordförande för Samlingspa­rtiet i Esbo, hade höga förväntnin­gar inför kvällen. Men vid midnatt såg Samlingspa­rtiet ut att tappa tre platser, framför allt till De gröna som är på frammarsch i Esbo.
FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON FOTO: KARL VILHJáLMSS­ON GLADA MINER – I BöRJAN AV KVäLLEN. Samlingspa­rtisterna Jarmo Soljasalo, Emmi Eteläsalo-Holmberg, Shameer Kandathil, Riitta Mård och Pirjo Kemppi-Virtanen, ordförande för Samlingspa­rtiet i Esbo, hade höga förväntnin­gar inför kvällen. Men vid midnatt såg Samlingspa­rtiet ut att tappa tre platser, framför allt till De gröna som är på frammarsch i Esbo.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland