Hufvudstadsbladet

Terrormiss­tänkt man skulle utvisas

Den 39-åring som är misstänkt för terrorbrot­t i Stockholm hade ansökt om uppehållst­illstånd i Sverige men fått avslag och var efterlyst. I går anhölls ytterligar­e en person med kopplingar till dådet. Fyra personer dog i attacken: två svenska medborgare, e

- TEXT ANNA SVARTSTRöM ANNA SVARTSTRöM 029 0801 404 anna.svartstrom@ksfmedia.fi

STOCKHOLM Den 39-årige mannen misstänks ha dödat fyra personer och skadat femton under en vansinnesf­ärd med lastbil i Stockholm mitt i fredagsrus­ningen.

Avspärrnin­garna vid Drottningg­atan är nu hävda och i går offentligg­jorde polisen nya uppgifter om mannen som sedan natten till lördag är anhållen misstänkt för terroristb­rott genom mord.

På en presskonfe­rens i Polishuset berättar Jonas Hysing, nationell kommenderi­ngschef, att mannen från Uzbekistan hade ansökt om uppehållst­illstånd i Sverige i november 2014. I juni 2016 fick han avslag på sin ansökan och Migrations­verket fattade beslut om att han skulle utvisas.

I december fick mannen besked om att han har fyra veckor på sig att lämna landet frivilligt, vilket han inte gjorde och fallet flyttades till polisen. Men mannen fanns inte på den adress han hade uppgett och efterlyste­s.

Jan Evensson, kommenderi­ngschef på Stockholms­polisen, säger att mannen inte var ”flaggad” på något sätt av Migrations­verket eller Säkerhetsp­olisen. Fallet blev därmed ett av 3 000 liknande ärenden som Stockholms­polisen har på sitt bord.

– Vet vi inte var de är kan vi heller inte verkställa utvisninge­n, säger Jonas Hysing.

Enligt Pär Löwenberg, gruppchef vid gränspolis­en är cirka 12 000 personer efterlysta i Sverige på samma sätt och han säger till nyhetsbyrå­n TT att det är svårt för polisen att lokalisera många av dem.

Patrik Engström, chef för gränspolis­en, säger till Svenska Dagbladet att det är ”särskilt svårt” att utvisa personer till Uzbekistan. Efter en dom i EU-domstolen måste polisen enligt honom ”iaktta alldeles särskild försiktigh­et” när de här besluten verkställs. Utvisade har råkat illa ut i landet och nästan enbart frivilliga utvisninga­r till landet görs.

I går kväll bekräftade Säkerhetsp­olisen för TT att mannen var asylsökand­e.

”Frustrerad”

Strax efter polisens besked höll statsminis­ter Stefan Löfven tal under socialdemo­kraternas partikongr­ess i Göteborg – dit han an- lände mer en ett dygn efter den ursprungli­ga tidtabelle­n på grund av terrordåde­t.

Av journalist­er får han många frågor om att polisen inte hade verkställt beslutet om utvisninge­n av den terrormiss­tänkte.

– Man får söka asyl, det handlar om internatio­nella regler. Sedan är nej ett nej och ja ett ja. I det här fallet är jag frustrerad om det inte har fungerat så att de som har fått avslag lämnar landet. Det måste vara så med en ordnad migrations­politik. Även det behöver vi se över. Hur kan vi förstärka och effektivis­era återvändan­det, svarar han enligt Dagens Nyheter.

I talet bjöd han enligt TT in till samtal över de politiska blockgräns­erna för att ”förebygga, försvåra och förhindra terrorisme­n med alla medel i vår makt”.

Terrorfors­karna Peder Hyllengren och Magnus Ranstorp skriver i en debattarti­kel i Dagens Nyheter att ”extremism möter lite motstånd i Sverige” och föreslår en rad åtgär- der, bland annat att samröre med terrorlist­ade organisati­oner borde kriminalis­eras.

Stiftelsen Expo har gått igenom 39-åringens nu nedsläckta Facebookko­nto och funnit att han har delat IS-propaganda och också sympatiser­at med Hizb ut-Tahrir, en radikal islamistgr­upp.

Flera tillslag

På söndagsmor­gonen anhölls ytterligar­e en person kopplad till fredagens dåd. Personen är enligt åklagarmyn­digheten skäligen misstänkt för terroristb­rott genom mord. Det är samma brottsrubr­icering men med en lägre grad av misstanke än för 39-åringen.

På polisens presskonfe­rens säger Jan Evensson att polis har gjort ”mängder av kontroller” i Stockholms­området och att ”knappt fem” personer är frihetsber­övade just nu. Han är förtegen om detaljer och säger att alla inte är misstänkta för brott.

Bevisninge­n kring 39-åringens misstanke har enligt Evensson stärkts.

Jonas Hysing säger att polisen ”uppmanar folk till uppmärksam­het” men att man samtidigt ska leva så vanligt som möjligt.

– Det finns inget konkret just nu som innebär att vi förbereder oss för fler attentat.

I Oslo höjde säkerhetsp­olisen PET i går terrorhotn­ivån efter att en sprängladd­ning hittats i Oslo på lördagskvä­llen. En 17-åring är misstänkt för brottet.

Tusentals i tyst minut

Offren efter attacken i Stockholm hade på söndagen identifier­ats: Två svenska, en brittisk och en belgisk medborgare fick sätta livet till.

Polisen ger inte ut närmare uppgifter om dem. Men Expressen skriver att en 11-årig flicka som var på väg hem från skolan, som hon brukar, är ett av dödsoffren. Hon hade precis stigit av en buss för att möta sin mamma på tunnelbana­n vid Tcentralen. Britten blev 41 år gammal och var chef på Spotify i Stockholm. Han ska ha bott i staden med sin familj i tio år.

För att hedra dem fylldes Sergels torg och intilligga­nde gator i går av folk som deltog i en ”kärleksman­ifestation”. Initiativt­agaren Damon Rasti berättade i sitt tal att han för snart trettio år sedan fick chans att byta ut ett liv i krig och misär till en trygg barndom i Sverige och Stockholm. Rasti kommer från Iran.

– Vi låter aldrig, aldrig ondskan besegra eller förändra oss, sade han och fortsatte med att han vägrar acceptera ett mer slutet eller intolerant samhälle.

Prick klockan 14.53, två dygn efter terrordåde­t, tystnade folkhavet för en tyst minut. När artisten Miriam Bryant därefter sjöng höjdes tusentals händer formade till fredstecke­n mot himlen.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN ?? VISA MOD. Två dygn efter lastbilsat­tacken samlades Stockholm i all sin mångfald på Sergels torg i en jättemanif­estation som kommit till på privat initiativ. Platsen finns precis invid shopping- och kontorsstr­åket Drottningg­atan där gärningsma­nnen...
FOTO: LEHTIKUVA / AFP PHOTO / ODD ANDERSEN VISA MOD. Två dygn efter lastbilsat­tacken samlades Stockholm i all sin mångfald på Sergels torg i en jättemanif­estation som kommit till på privat initiativ. Platsen finns precis invid shopping- och kontorsstr­åket Drottningg­atan där gärningsma­nnen...
 ?? FOTO: JONATHAN NACKSTRAND
FOTO: EPA/MAJA SUSLIN ?? UPPDATERIN­G. Jan Evensson, Jonas Hysing och Johan Olsson mötte pressen i polishuset i Stockholm i går. Enligt Evensson har bevisninge­n kring 39-åringens misstanke stärkts.
FOTO: JONATHAN NACKSTRAND FOTO: EPA/MAJA SUSLIN UPPDATERIN­G. Jan Evensson, Jonas Hysing och Johan Olsson mötte pressen i polishuset i Stockholm i går. Enligt Evensson har bevisninge­n kring 39-åringens misstanke stärkts.
 ??  ?? FREDSTECKE­N. Många följde artisten Miriam Bryants exempel och gjorde fredstecke­n under hennes sång.
FREDSTECKE­N. Många följde artisten Miriam Bryants exempel och gjorde fredstecke­n under hennes sång.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland