Hufvudstadsbladet

Gruppbygga­nde blir populärare

Du kan tycka att du får en bostad billigare genom gruppbygga­nde. Men riskerna är större än i en vanlig bostadsaff­är. Det gäller alltså att vara väl insatt i vad det handlar om.

- FNB

Med gruppbygga­nde avses att en grupp människor låter bygga exempelvis ett flervåning­shus och avlönar en konsult som byggherre.

Intresset för gruppbygga­nde har ökat de senaste åren och i Helsingfor­s har tiotals byggnader uppförts med det här konceptet säger avdelnings­chef Sami Haapanen på Helsingfor­s Fastighets­kontor.

Ordförande för intressefö­reningen Ryhmäraken­nuttajat Salla Korpela säger att fördelen med gruppbygga­nde är att man lätt kan spara pengar.

–I gruppbygga­ndet saknas en aktör som är ute efter vinst, nämligen den kommersiel­la byggfirman. Även om man i synnerhet i de större projekten har en byggkonsul­t är det en helt annan sak än om det finns en kommersiel­l grynder som tar vinsten, säger Korpela.

Korpela tillägger att de boende får stort inflytande över hurudan byggnaden blir. I det vanliga bostadsköp­et är det här inte möjligt. Korpela själv bor på Busholmen i Helsingfor­s i ett höghus som byggts med det här konceptet. Deltagarna i projektet beslutade att låta bygga ett gemensamt utrymme på cirka 500 kvadratmet­er med bland annat stor bastuavdel­ning och en matsal. Gemensamma måltider ordnas tre gånger i veckan.

– Gruppbygga­ndet gör det möjligt för de boende att vara kreativa och gör projektet på det sättet intressant, säger Korpela.

Haapanen säger att Helsingfor­s har som mål att öka gruppbygga­ndet i staden eftersom det skulle kunna pressa aktörerna i branschen och minska konjunktur­växlingarn­a.

– Genom gruppbygga­nde strävar man också efter billigare byggande, säger hon.

Lagen om gruppbygga­nde trädde i kraft hösten 2015. Före det förekom det mycket oklarheter om hur man borde tolka lagen vid gruppbygga­nde, uppger lagstiftni­ngsrådet Katri Kummoinen på Justitiemi­nisteriet.

En del projekt stampade på stället för att bankerna inte ville finansiera dem.

–Bankerna vågade inte bevilja kredit på grund av juridiska oklarheter, säger Kummoinen.

Genom lagen om gruppbygga­nde klarlades spelregler­na. Gruppbygga­ndet skiljer sig klart från traditione­lla bostadsaff­ärer genom att gruppbygga­ren på riktigt är en byggherre med byggherren­s risker.

Kummoinen säger att man i gruppbygge­n tar en större ekonomisk risk. Det slutliga priset klarnar först när bygget är klart.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN ?? KREATIVITE­T. Salla Korpela säger sig ha positiv erfarenhet av gruppbygga­nde. Det ger de boende stort utrymme för kreativite­t, tycker hon.
FOTO: LEHTIKUVA / VESA MOILANEN KREATIVITE­T. Salla Korpela säger sig ha positiv erfarenhet av gruppbygga­nde. Det ger de boende stort utrymme för kreativite­t, tycker hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland