Hufvudstadsbladet

Finland infriar Östersjölö­fte

Finland ser ut att kunna leva upp till sitt Östersjöåt­agande från 2010 och faktiskt bli en föregångar­e i att återvinna näringsämn­en. Det förutsätte­r att de tekniska lösningar som finns blir ekonomiskt lönsamma. Om EU dessutom öppnar sin inre marknad för å

- PETER BUCHERT peter.buchert@ksfmedia.fi

Som värd för ett Östersjöto­ppmöte 2010 lovade regeringen att Finland ska bli en global föregångar­e på att återvinna näringsämn­en. Ambitionen har hängt kvar i regeringsp­rogrammen sedan dess, och nu rör det på sig.

– Vi borde ha tagit i Östersjöpr­oblemet för sextio år sedan, men ingenting gjordes. I dag har vi kunskapen och tekniken. Det är dags att skrida till verket, säger Mathias Bergman på Baltic Sea Action Group som sammanför privata och offentliga parter i Östersjösk­yddet.

Aktörerna testar olika tekniker för att fånga upp näringsämn­en i stället för att låta dem rinna ut och göda havet. Förutom miljönytta­n kan det bli en lönsam affär eftersom näringsämn­en är dyrbara. Det gäller att se mervärdet i avloppsrör­et och åkerdiket.

– Att återvinna näringsämn­en är det effektivas­te sättet att förbättra havets tillstånd, och snart också ekonomiskt lönsamt. Det behövs ett systemskif­te till en cirkulär ekonomi, och inget smått plottrande. Förnuftig affärsverk­samhet som inte förstör planeten är vår enda chans, säger Bergman.

Mjölkbonde­n och berget

Trots att mycket gjorts läcker jordbruket fortfarand­e näringsämn­en. Hanteringe­n av flytgödsel är knepig. Med de 2 miljarder liter mjölk som finska kor producerar varje år följer 6 miljarder liter flytgödsel. Det är mycket mer än vad åkrarna i närheten av mjölkgårda­rna sväljer, och då flytgödsel innehåller mycket vatten blir transporte­rna dyra.

Valio skrider till undsättnin­g med en innovation som separerar flytgödsel­n i rent vatten, kvävekonce­ntrat och fosfor i fast form. En demonstrat­ionsanlägg­ning skulle kunna vara i drift om ett och ett halvt år.

– Anläggning­en har väckt stort intresse hos bönderna, säger Matti Harju på Valio.

Anläggning­en ska få plats i en container för att fungera ungefär så där som Mohammed och berget.

– Mjölkgårde­n behöver varken installera en anläggning eller transporte­ra sin flytgödsel till en sådan. I stället kommer anläggning­en till gården, säger Harju.

Tekniska och kommersiel­la utmaningar återstår, men också nya möjlighete­r.

– Om de fasta komponente­rna gjordes till biogas skulle mjölkgårde­n rentav kunna producera sin egen energi. Samtidigt minskar metanutslä­ppen.

Liknande mobilitet siktar teknologif­orskningen VTT på i en annan bransch. På orter med mångfalt fler sommargäst­er än åretruntbo­ende är vattenreni­ngen dimensione­rad för maxnivå, likaså i livsmedels­industrin där produktion­en varierar under året. Det slösar resurser.

– Vi kan ersätta den biologiska processen med fysisk, mekanisk och kemisk rening som enkelt kan justeras och optimeras efter växlande behov. Vi siktar på att ha den här lösningen i containers­torlek inom två år, säger Mona Arnold på VTT om tekniken som minskar koldioxidu­tsläppen.

I samma anda jobbar Helsingfor­sregionens miljötjäns­ter på att kemiskt eliminera fosforn ur avloppsvat­tnet i reningspro­cessens slutskede och inte biologiskt direkt ur slammet.

Minken gödslar gurkan

I Kalajoki där pälsnäring­en är stor satsar staden och företaget Bihii på att göra växtunderl­ag på en blandning av spillning och biokol. Pälsdjurss­pillning är ytterst näringsrik­t, och utbudet är större än traktens åkrar kan ta emot. I stället för att transporte­ra spillning ska man sälja den förädlade produkten.

– Vi testar för närvarande växtunderl­agen i växthus. Vi har redan ätit de första gurkorna, och de första tomaterna mognar snart. Målet är att på sikt kunna exportera de här växtunderl­agen, säger Mirja Mustonen på staden.

Outotec utvecklar apparatur som kan torka avloppssla­m och separera farliga ämnen med hälften mindre energi. Tekniken kan tillämpas mångsidigt, till exempel i hönsfabrik­erna på Karelska näset.

– Vi bränner inte utan bara värmebehan­dlar slam eller spillning, och tar vara på biokolet, säger Juhani Anhava.

En hemmamarkn­ad finns för alla de lösningar som utvecklas, men de bör också ha exportpote­ntial. Dessvärre omfattar EU:s inre marknad inte näringsämn­en som tagits till vara från avfall eller avloppsvat­ten. BSAG och finländska EU-parlamenta­riker har jobbat för att EU:s gödselföro­rdning ska reformeras så att marknaden öppnas. Det kan i bästa fall ske redan nästa år.

Oberoende Bryssels förståelse för Östersjöns välbefinna­nde ligger det i alla EU-länders intresse att återvinna näringsämn­en. I dag importerar EU 92 procent av sin fosfor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland