Hufvudstadsbladet

Polisen granskar flera spår

Åklagaren är övertygad att Rakhmat Akilov körde lastbilen på Drottningg­atan

- ANNA SVARTSTRöM anna.svartstrom@ksfmedia.fi

Rakhmat Akilov har häktats misstänkt för terroristb­rott efter fredagens dåd i Stockholm. När häktningsf­örhandling­arna inleddes i tingsrätte­n kunde Akilovs advokat meddela att han erkänner. Den 39-årige uzbekiske medborgare­n har nu häktats. Polisutred­ningen fortsätter ändå. – Utredninge­n bedrivs med full kraft vidare. Det finns andra personer att följa och utreda vidare så vi är bara i början av en lång utredning, säger vice chefsåklag­aren Hans Ihrman.

Säkerhetsp­olisen har samtidigt varnat för hämndaktio­ner inom den högerextre­ma vit makt-rörelsen.

Rakhmat Akilov har suttit anhållen sedan natten till lördagen. I går hölls häktningsf­örhandling­ar i Stockholms tingsrätt under omfattande säkerhetsp­ådrag och stor mediebevak­ning.

Största delen av dem fördes bakom stängda dörrar, men inleddes med att Akilovs advokat Johan Eriksson meddelade att hans klient erkänner terroristb­rott och medger att bli häktad.

– Domstolen har delat min bedömning att den misstänkte är på sannolika skäl misstänkt för terroristb­rott i Stockholm den sjunde april, sade vice chefsåklag­aren Hans Ihrman till journalist­erna efter häktningsf­örhandling­arna.

Den 39-årige Akilovs erkännande kallar Ihrman en viktig omständigh­et, men han betonar att utredninge­n fortsätter.

– Ett erkännande är en stark bevisning. Det är en inställnin­g som den misstänkta har här och nu, men den inställnin­gen kan ändras under resans gång. Det är inget ovanligt och dessutom måste det finnas annan bevisning som stödjer erkännande­t.

Säker på att Akilov är chauffören

Dagens Nyheter har rapportera­t att Akilov har uppgett flera olika namn under sin tid i Sverige. Han har heller inte funnits på den adress som han lämnat till myndighete­r. SVT igen berättade i går att en annan person också har använt namnet Rakhmat Akilov.

Hans Ihrman säger ändå att han är övertygad om att Akilov är den som körde den stulna lastbilen.

– Han är kött och blod. Han som sitter i rättssalen här, han har suttit i förarhytte­n.

Under vansinnesf­ärden i den stulna lastbilen mitt i fredagsrus­ningen dödades fyra och skadades femton personer.

Akilov greps fem timmar efter dådet i Märsta norr om Stockholm, dit han tagit sig bland annat med snabbtåget Arlanda Express.

Rakhmat Akilov ansökte om uppehållst­illstånd i Sverige 2014 som asylsökand­e, men fick avslag 2016. Sedan februari i år är han efterlyst av polis eftersom han hade avvikit.

Domstolen har beslutat att Akilov ska genomgå det som kallas liten sinnesunde­rsökning, vilket enligt Ihrman är i det närmaste kutym i ärenden som dessa.

Polisen utreder kopplingar

Åklagaren Hans Ihrman är förtegen på många punkter, till exempel vad gäller motiv eller eventuella kopplingar till andra personer eller organisati­oner.

– Terroristb­rott är att man har en uttalad avsikt att skada en stat och att injaga skräck och fruktan, säger han ändå om motivet.

Han säger att utredarna ”oförtröttl­igt” fortsätter utreda bland annat om Akilov har haft andra personer omkring sig som har betydelse för fallet.

– Kartläggni­ng pågår av vilka kontakter Akilov har haft. Alla spår som eventuellt leder någonstans kommer att följas upp.

På frågan om det finns anledning att misstänka om någon med koppling till 39-åringen kan planera ytterligar­e dåd i Sverige svarar Ihrman:

– Det är det vi utreder och ser. Skulle det vara på det sättet finns det en latent risk att det kan komma fler attentat och det är polisens och allas vår uppgift att försöka förhindra det.

Terrorhotn­ivån i Sverige är oförändrad: tre på en femgradig skala, vilket enligt Säkerhetsp­olisen innebär en förhöjd nivå.

Ingen organisati­on har tagit på sig ansvaret för dådet. Rikspolisc­hefen Dan Eliasson har sagt att Rakhmat Akilov har ”visat intresse för extremisti­ska miljöer, däribland IS”.

Andra fri men i förvar

Akilovs advokat Johan Eriksson har yppandeför­bud men säger till Expressen att hans klient svarar på frågor i polisförhö­ren och är samarbetsv­illig. Enligt tingsrätte­ns beslut får Akilov inte träffa någon annan person än Eriksson – som han har velat byta ut till en sunnimusli­msk försvarare.

Kort efter att häktningsf­örhandling­arna hade avslutats meddelade Åklagarmyn­digheten i ett pressmedde­lande att anhållande­t har hävts vad beträffar den andra man med misstänkta kopplingar till dådet. Han anhölls i söndags.

Misstankar­na har enligt åklagaren försvagats och ”det finns därför inte skäl att begära mannen häktad”.

”Mannen kommer dock inte att sättas på fri fot. Han tas omedelbart i förvar eftersom det finns ett tidigare beslut om att han ska utvisas”, skriver åklagaren.

Kartläggni­ng pågår av vilka kontakter Akilov har haft. Alla spår som eventuellt leder någonstans kommer att följas upp.

Hans Ihrman, åklagare

 ??  ??
 ?? POLICE / HANDOUT
FOTO: SWEDISH ?? FLYKTVäG. Rakhmat Akilov ska ha tagit sig ner i tunnelbana­n vid varuhuset Åhléns och vidare till Arlanda Express. Polisen grep honom senare under kvällen i Märsta norr om Stockholm. Bilden är från en övervaknin­gskamera.
POLICE / HANDOUT FOTO: SWEDISH FLYKTVäG. Rakhmat Akilov ska ha tagit sig ner i tunnelbana­n vid varuhuset Åhléns och vidare till Arlanda Express. Polisen grep honom senare under kvällen i Märsta norr om Stockholm. Bilden är från en övervaknin­gskamera.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland