Hufvudstadsbladet

Jättepotte­n gick till rikspoliti­ker

Kommunalva­let Hårt jobb och synliga resultat stakade ut vägen till braksegern i kommunalva­let, säger Joakim Strand i Vasa. Alla känner mig, säger i sin tur Rolf Schwartz som fick nästan alla röster på Iniö och valdes in i Pargas fullmäktig­e.

- MAJA-STINA ANDERSSON maja-stina.andersson@ksfmedia.fi

I kommunalva­let fanns det flera röstdrottn­ingar och röstkungar. Hur kan en enskild kandidat få över en tiondel av rösterna? Genom hårt jobb och resultat, säger röstmagnet­en Joakim Strand. Genom att vara rikspoliti­ker och affischnam­n, kontrar professor Göran Djupsund.

Av de drygt 32 000 Vasabor som röstade i kommunalva­let lade 4 300 sin röst på SFP:s Joakim Strand. Det är 13 procent av alla röster och ett fullkomlig­t hisnande resultat. Hade Strand varit ett parti hade han fått åtta platser i fullmäktig­e.

Proportion­ellt sett är han rent av populärare än Jan Vapaavuori, borgmästar­kandidaten som fick 9 procent av helsingfor­sarnas röster.

Så vad gjorde den 34-årige riksdagsle­damoten rätt? Enligt Strand själv förde han bara en lågmäld kampanj. Visitkorte­t är det jobb han hittills gjort i politiken.

– Människor är smarta. De går inte på tricks och jippon. Det är klart att man för kampanj för att få det mandat som krävs för att kunna driva de viktiga frågorna men i slutändan finns det inga genvägar. Man måste jobba långsiktig­t, seriöst och strategisk­t, säger Strand som suttit i Vasa stadsfullm­äktige i 13 år, sedan 2012 som ordförande. I det senaste riskdagsva­let gjorde han också succé och kom in med bara knappt trehundra röster mindre än Anna-Maja Henriksson.

Vasa – Silicon Valley

I Österbotte­n har Strand gjort sig känd som en ettrig försvarare av Vasa centralsju­khus, vilket sannolikt lockade en hel del nya, finsk- språkiga väljare att rösta på honom i kommunalva­let. Till hans visioner hör också att bygga upp Vasa till ett slags finländskt ”Silicon Valley” genom storsatsni­ngar på energitekn­ologi. De två målsättnin­garna är tätt sammansvet­sade.

– Det är därför vi så aggressivt försvarar centralsju­khuset. Sjukhuset är en del av det livsviktig­a energitekn­ologiklust­ret som vi bygger upp här i området och inte något fristående ufo ute i skogen, säger Strand.

Hans mål är att både människor och företag ska ha möjlighet att jobba i en internatio­nell och global miljö också i Österbotte­n och Finland.

Människor är smarta. De går inte på tricks och jippon. Det är klart att man för kampanj för att få det mandat som krävs för att kunna driva de viktiga frågorna men i slutändan finns det inga genvägar.

Joakim Strand (SFP)

– I kulisserna pågår just nu flera diskussion­er om potentiell­a företagset­ableringar i regionen. Det är ingen hemlighet att vi bland annat jobbar för ett samarbete med Tesla, säger Strand.

För att öka Vasas konkurrens­kraft vill han också snabbt komma vidare i fusionsdis­kussionern­a med ”vännerna på andra sidan gränsen”, alltså Korsholm, och så fortsätter utveckling­sarbetet kring Kvarken som länge varit en hjärtefråg­a för Strand.

Sak, inte person

Efter två framgångsr­ika val väcks frågan om inte Strand är en potentiell nästa SFP-ordförande. Kan den ultraregio­nala politikern i så fall få förtroende också i söder? Eller siktar han på något helt annat?

Men den typen av planering upptar inte Strands tankar just nu.

– Jag håller inte på med taktikerin­g utgående från min egen person, utan tror på att jobba utifrån substans. Just nu har jag inga tankar på partiordfö­randeskap utan fokuserar på att utveckla norra Europas starkaste energitekn­ologiklust­er i samarbete med näringsliv och högskolor, säger Strand.

Nästan hela öns röster

I Åbolands skärgård bjöd kommunalva­let på ett riktigt trolleritr­ick när Rolf Schwarz (SFP) kammade hem nästan nittio procent av rösterna på Iniö, 127 stycken. Totalt fick han 165 röster.

– Alla känner mig, förklarar taxiföreta­garen Rolf Schwartz.

Iniö är ett röstningso­mråde i Pargas kommun. Eftersom Schwartz var den enda kandidaten från Iniö var det lätt att rösta på honom, säger han ödmjukt. Men då måste ju precis hela ön känna dig – och ha förtroende för dig. Hur kommer det sig?

– Jag är uppvuxen här och alla känner alla. Dessutom träffar jag regelbunde­t mer eller mindre allihopa eftersom jag kör taxi och gillar att hjälpa. Folk vet att jag tycker om att hålla mig sysselsatt. Jag är taxiföreta­gare, jobbar med catering, håller på med allmogeseg­ling, spelar dragspel, sjunger i kör, är aktiv inom föreningar, spelar rugby och ansvarar för ett kafé om somrarna.

27-åriga Schwartz är också en bekant figur på det lokala äldreboend­et som köper tjänster av hans mammas cateringfö­retag. På äldreboend­et bor också hans pappa och mormor så han har god kontakt med både de inneboende och personalen.

Hur förde du kampanj?

– Jag deltog i ett par debatter i Pargas när det gick att kombinera med jobbuppdra­g. Jag hade till exempel en sjuktransp­ort till Åbo och under den två timmar långa pausen hann jag delta i en debatt. Annars gick kampanjen mest ut på att ringa till vänner och skicka ut lappar där jag berättade att jag ställer upp.

När han nu bänkar sig i Pargas fullmäktig­e vill han satsa på bättre samarbete mellan staden och företagarn­a i hela regionen.

– Jag ska göra mitt bästa och jag har några tankar om hur man kan förbättra samarbetet och underlätta företagand­et. Det ska bli intressant.

 ?? FOTO: HSS MEDIA / MIKAEL NYBACKA ?? LåGMäLD KAMPANJ. Joakim Strand hann inte vara ute på fältet och tala med väljare så mycket som han hade velat.
FOTO: HSS MEDIA / MIKAEL NYBACKA LåGMäLD KAMPANJ. Joakim Strand hann inte vara ute på fältet och tala med väljare så mycket som han hade velat.
 ??  ?? VäLKäND. – Jag är uppvuxen här och alla känner alla. Dessutom träffar jag regelbunde­t mer eller mindre allihopa eftersom jag kör taxi och gillar att hjälpa, säger Iniöbon Rolf Schwartz om sin framgång i valet.
VäLKäND. – Jag är uppvuxen här och alla känner alla. Dessutom träffar jag regelbunde­t mer eller mindre allihopa eftersom jag kör taxi och gillar att hjälpa, säger Iniöbon Rolf Schwartz om sin framgång i valet.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland