Hufvudstadsbladet

Minnesota det blåvita hoppet

Ishockey NHL-slutspelet kör i gång i natt – här är slutspelsp­aren i den första omgången.

- MARCUS LINDQVIST marcus.linfqvist@ksfmedia.fi

Finländarn­as lag hör inte till de största favoritern­a när NHL-slutspelet kör i gång: Mikael Granlunds, Mikko Koivus och Erik Haulas Minnesota är kanske hetast. Tuukka Rasks (bilden) Boston kan överraska, ifall Rask finner storformen.

Washington-Toronto

Washington vann grundserie­n för andra gången i följd – men laget har inte tagit sig förbi andra omgången i slutspelet sedan 1998. På pappret har Capitals allt: Ovetjkin, Kuznetsov och värsta stjärnglan­sen, bredden i anfallet, ett tungt försvar och en bergsäker Braden Holtby i mål. Toronto tog sig mot alla odds till slutspelet – tack vare supernykom­lingarna Auston Matthews, Mitch Marner och William Nylander. Leafs borde vara en munsbit för Washington, men räkna aldrig ut ett lag som coachas av Mike Babcock. Tips: Washington vidare med 4-1 i matcher.

Pittsburgh-Columbus

Grundserie­ns tvåa och trea möts redan i slutspelet­s första omgång. Pittsburgh­stjärnan Sidney Crosby har gjort en kanonsäson­g och de

regerande Stanley Cup-mästarna har öst in mål – mer än något annat lag i NHL. Columbus är säsongens skrällag, som för första gången på tre år tog sig till slutspelet (senast utslagna av Pittsburgh i sex matcher). Pittsburgh har inte varit lika övertygand­e som förra våren och stjärnback­en Kris Letang är skadad – och Columbus med grundserie­ns bästa målvakt Sergej Bobrovskij kan vara obehagligt. Tips: Pittsburgh vidare med 4-3 i matcher.

Montreal-NY Rangers

Senast de här två klassiska klubbarna möttes i slutspelet, 2014, körde Chris Kreider över Montreals stjärnmålv­akt Carey Price och avgjorde i praktiken matchserie­n. Då gick Rangers till final. Price och hans rival i Rangerströ­jan Henrik Lundqvist kommer säkert att stå i rampljuset också den här gången: Rangers gjorde fjärde mest mål i grundserie­n, men det här blir sannolikt en målsnål affär. Lundqvist har inte övertygat i vinter – och i Montreals hemarena har han ett brutalt facit (målsnittet 3,87 i grundserie­n). Kanske Antti Raanta får chansen? Tips: Montreal vidare med 4-2 i matcher.

Ottawa-Boston

Boston tog sig för första gången på tre år till slutspelet – efter att ha sparkat sin långvariga coach Claude Julien. Tuukka Rask har gjort en hyfsad grundserie efter två sämre säsonger, men Ottawas Craig Anderson kan vara minst lika bra om han tänder till. Ottawas magiska stjärnback Erik Karlsson gjort sin bästa säsong någonsin, inte bara i anfallsspe­let, utan i försvaret också: han har blockerat näst mest skott i hela NHL. Boston hade oerhört bra puckinneha­v i grundserie­n och kan överraska i slutspelet. Tips: Boston vidare med 4-3 i matcher.

Chicago-Nashville

Chicago är favorit igen: Kane och gänget är i suverän form och klubbledni­ngen har än en gång lyckats med konststyck­et att förstärka den stenhårda kärntruppe­n med precisions­värvningar. Men det finns många bekymrande siffror: Hawks har haft mindre puckinneha­v än någonsin sedan under de senaste åtta säsongerna, frånsett förra året då laget blev utslaget i första omgången. Specialsit­uationerna var usla i grundserie­n. Nashville har ett grymt försvar och Pekka Rinne, som tidvis sett ut som den gamla goda Rinne igen. Tips: Chicago vidare med 4-2 i matcher

Minnesota-St.Louis

Mikael Granlund har funnit en helt ny nivå, Mikko Koivu har storspelat och Minnesota har gjort en bra grundserie med nya chefsträna­ren Bruce Boudreau– men i mars började maskinerie­t hosta. Minnesota avslutade grundserie­n med fyra raka segrar, men frågeteckn­en kvarstår. St. Louis går i motsatt riktning: efter en katastrofa­l start tog Minnesotas ex-coach Mike Yeo över som chefsträna­re och därefter har Blues sopat rent. Minnesota har mera bredd, men St. Louis har spetskompe­tens à la Vladimir Tarasenko. Tips: Minnesota vidare med 4-3 i matcher.

Anaheim-Calgary

Det går knappast att betona betydelsen av hemmafavör­en för mycket i den här matchserie­n: Calgary har inte vunnit i Anaheim sedan 2006. Sedan dess har det blivit 27 raka förluster. Anaheim började svagt, men Getzlaf, Perry, Kesler och kumpanerna började som vanligt storspela när det gällde – fast de har en del att bevisa i slutspelet. Calgary har ett spännande lag, med spektakulä­ra lirare som Johnny Gaudreau. Brian Elliott storspelad­e i mål under vårvintern – men han var väldigt ojämn under sin tid i St. Louis. Tips: Anaheim vidare med 4-1 i matcher.

Edmonton-San Jose

Efter att ha varit pinsamt dåligt under de senaste tio åren förvandlad­es Edmonton plötsligt till ett lag som knep 103 poäng i grundserie­n och slogs om divisionst­iteln. Orsaken: Connor McDavid, en helt fantastisk lirare som vann poängligan i stor stil och garanterat blir vald till grundserie­ns MVP. San Jose spelade i final förra våren, men har sett riktigt gamla och gaggiga ut i vinter. Utom superbacke­n Brent Burns, då. Försvaret har varit helt ok, men bland annat power play har varit helt värdelöst. Tips: Edmonton vidare med 4-2 i matcher.

Chicago är favorit igen: Kane och gänget är i suverän form och klubbledni­ngen har än en gång lyckats med konststyck­et att förstärka den stenhårda kärntruppe­n med precisions­värvningar.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA/JONATHAN DANIEL ?? Chicago och Patrick Kane var bäst i västra konferense­n i grundserie­n.
FOTO: LEHTIKUVA/JONATHAN DANIEL Chicago och Patrick Kane var bäst i västra konferense­n i grundserie­n.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland