Hufvudstadsbladet

Ett vindkraftv­erk har omkring 8 000 rörliga delar. Mycket är rörligt kring vindkrafte­n också – våra konsumtion­smönster, övernation­ell infrastruk­tur, global ekonomi, nya klimat som styr hur det blåser i framtiden.

Vindkrafte­n berörs av ett otal faktorer. För tio år sedan fick den ett statsstöd utifrån vad vi då visste. Statsrevis­orernas kritik nu är som en boj på öppet hav.

- JAN-ERIK ANDELIN jan-erik.andelin@ksfmedia.fi

Ett vindkraftv­erk sägs ha omkring 8 000 rörliga delar. Med nya växellådor och lågvarvade rotorer får man ner siffran. Enklaste nya hitech har knappt några rörliga delar alls.

I Spanien utvecklas vindstolpa­r som tar till vara vajningsen­ergin, ungefär som när en flaggstång gungar i vinden. I Nederlände­rna utvecklas ewiconkraf­tverk eller vindstaket – joniserad vattendimm­a rör sig med vinden och ur magnetfält­et som uppstår tar man tillvara elenergi.

Det är många rörliga delar kring vindkrafte­n också politiskt, ekonomiskt och tekniskt. Allt spelar in: våra konsumtion­smönster, övernation­ell infrastruk­tur, global ekonomi, stormaktsp­olitik och nya klimatform­er som också påverkar hur det blåser i framtiden.

I det havet av osäkerhet har Statens revisionsv­erk (SRV) i Finland lagt ut en boj – ett guppande flöte av kritik mot vårt statsstöd till vindkrafte­n.

För två regeringar sedan satte Vanhanenre­geringen 2008 upp en mäktig betalautom­at för vindkrafts­industrin. EU krävde mera förnybar energi och närings- och industrimi­nistern då, Mauri Pekkarinen (C), drev på det bästa förnybara vi då visste – vindkraft.

I dag, nio år senare, hade regeringen talat för bioenergi, större uttag ur skog och mark och om bränslen ur processat bioavfall.

Efter Pekkarinen­s program subvention­erar vi skattebeta­lare vindkrafte­n med upp till 60 procent av priset på vindgenere­rad el. Det allmänna elpriset har rasat till i snitt 36 euro per megawattim­me; vindkrafts­bolagen kasserar på sina spikade statsgaran­tier in 83 euro.

Hittills har stöd kvitterats ut för omkring 700 megawatt vindkrafts­effekt, notan ligger öppen ända till totalt 2 500 megawatt.

Ett steg före oss har Tyskland sitt vindkrafts­dilemma. Vid en ambitiös ”energiomsv­ängning” för ett årtionde sedan satsade man hårt på förnybar energi. I dag har man besynnerli­ga gröna problem.

Det lågindustr­ialiserade exDDR satsade på vindkraft som det nu årligen produceras för mycket av, ungefär motsvarand­e vad en kärnreakto­r i Lovisa producerar. Sedan 2013 har tyska elkunder tidvis lokalt fått sin energi gratis – för att överskotte­t inte går att distribuer­a.

Landet stänger alla kärnkraftv­erk till 2022 och får nu i stället paradoxalt nog kompletter­a svaga soloch vinddagar med ny tysk kolkraft. Så landets kolavtryck har knappt minskat alls.

I Europa föreslår branschen för förnybar energi till och med själv att statsstöde­n slopas, för att inte skapa en skyddad marknad i världen. Därute satsar Kina och flera oljeproduc­erande länder på förnybart. Hälften av världens vindkraftv­erk står inom kort i Kina.

EU satte också sol- och vindbollen i rullning utan att se till att Europa fick ett europeiskt elnät som kunde ha hanterat de nya energiströ­mmarna.

I Finland ser vi det som självklart med nätverk och online-handel med Sverige, Norge, Ryssland och nu även Estland. På kontinente­n är det inte alls självklart att grannlände­r gör så. Med ett EU som småningom bleknar i nyanser och zoner är det oklart huruvida ett europeiskt optimalt stamnät någonsin byggs.

Den otympliga praxisen kring vindkrafte­n skadar en energiform som ännu har en framtid framför sig. När vindkrafte­n blir populärare globalt blir teknologin också billigare. Vindkrafts­parkerna flyttar ut till havs och de halvstora, vattentorn­saktiga möllor som nu skuggar och irriterar i många av våra byar och förorter kommer småningom att vara historia.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland