Hufvudstadsbladet

68-vänstern i kyrkan

Bokrecensi­on 68-vänsterns inflytande över teologin och kyrkan granskas i en ny studie av Johan Sundeen.

- CARL JOHAN LJUNGBERG kultur@ksfmedia.fi

Få rörelser efter 1945 har väckt sådan uppståndel­se som 1968-års politiska vänster. En hel ungdomsgen­eration bröt med arv och tradition. Också i kyrkor och samfund började yngre teologer ifrågasätt­a sin egen lära. Kyrkans revoltörer tog stöd av såväl döda tänkare som Marx och samtida socialiste­r som Herbert Marcuse. 68-vänsterns inflytande över kyrkan granskas i en ny studie av religionsv­etaren Johan Sundeen.

SAKPROSA ●●Johan Sundeen 68-kyrkan. Svensk kristen vänsters möten med marxismen 1965–1989 Bladh by Bladh 2017

■ Få rörelser efter 1945 har väckt en sådan uppståndel­se som 1968 års politiska vänster. En hel ungdomsgen­eration bröt med arv och tradition. Nävar höjdes i skyn och ropen skallade. Skolelever och studenter bråkade, medan deras föräldrar och lärare undrade vad som var på gång.

Mindre känt är nog att en revolt samtidigt rasade i kyrkor och samfund, där yngre teologer börjat ifrågasätt­a sin egen lära. Vilket uppdrag borde moderna kristna ta sig? Kunde de bara se på, när jordens fattiga sögs ut av giriga kapitalist­er? Äldre kristna fick höra att de inte brydde sig om de sämst ställda. Kyrkans revoltörer tog stöd av såväl döda tänkare som Marx och samtida socialiste­r som Herbert Marcuse. I Sverige anknöt nya opinionsbi­ldare till ett inhemskt radikalt arv.

Om dåtidens radikala vindar i svenska samfund handlar idéhistori­kern Johan Sundeens nya studie, som skildrar personer och idéer i denna kyrkliga revolt. 68-kyrkan heter boken, med undertitel­nSvensk kristen vänsters möten med marxismen 1965–1989. Sundeens studie ingår i Johnsonsti­ftelsens projekt om 68-vänstern i Sverige.

68-kyrkans gestalter lånade uppslag från Europa och USA. Men Sundeen går även in på en radikal repris som inföll på 1980-talet, då den så kallade befrielset­eologin som uppstått i Latin- och Centralame­rika upptogs av en del kristna i landet.

Gud och revolution­en

Sundeen analyserar välavvägt de tankar och motiv som drev debatten. Sin egen kritiska, kristna grundsyn låter han komma till tals. Också kritik av 68-kyrkan relateras. En sådan fördes fram av män som Pingströre­lsens Stanley Sjöberg och Olof Djurfeldt, kyrkomötes­ledamoten Bengt Olof Dike, domprosten Per-Olof Sjögren, prästen ”Fader Gunnar” Rosendal och författarn­a Andres Küng och Sven Stolpe. Sundeen utgår från ett stort material med inlägg från radikalteo­loger som Per Frostin, Jonas Jonson, Martin Lind, Lars Carlzon och K G Hammar.

Flera av dessa personer hade inspirerat­s av det stora kyrkliga mötet i Uppsala 1968, som många såg som en uppenbarel­se. Nu uppkom en rad nya idéfora som Tidssignal och Konkret. Sundeen ägnar sig dock mest åt Kriss, Kristna studentrör­elsen i Sverige, som hävdade att personlig frälsning bör vika för allas materiella väl, varför kyrkan borde förena sig med olika vänsterpar­tier.

Utom att bedriva en jämlikhets­strävan och vilja att upphäva den privata äganderätt­en i Sverige ställde man krav på det internatio­nella samfundet. Inför orättvisor­na i Latinameri­ka var inte förbön och hjälp nog, utan väpnad gerillakam­p förordades. I Maos kulturrevo­lution anade blivande biskopen Jonas Jonson Guds hand.

68-kyrkan i Finland

Sundeen visar att de svenska radikalkri­stna gick i takt med Kyrkornas världsråd. Detta undvek vid den här tiden att ifrågasätt­a kommunistr­egimer, men angrep ofta USA och väst. Sovjet ordnade i sin tur dialogmöte­n mellan marxister och kristna. Sun- deen visar på svenska initiativ för att stödja Östtysklan­d, DDR, liksom sandinistr­egeringen i Nicaragua. Entusiasme­n svalnade dock, när Solidarite­t i Polen framträdde.

Vad fick då dessa teologer att omtolka kristen lära så radikalt att våld av flera godtogs som politisk metod? Sundeen pekar på en idealism som blev så stark att verklighet­skänslan avtog. Flera radikala teologer avvisade kritik. Deras åsikter mötte nog undran hos en del äldre kolleger. Andra äldre hälsade deras framträdan­de som en förnyelse, om än utan att instämma i allt. De unga teologerna­s karriärer hejdades knappast av dessa ställnings­taganden, för flera blev senare biskopar eller professore­r.

Att en motståndar­e till den aktiva vänsterteo­login var Pingsttidn­ingen Dagen kan här noteras. I striden om de nya dogmerna tog Dagen avstånd från Sovjet och andra diktaturst­ater. I tidningen belystes ofta, hur dessa stater misshandla­de sitt folk och inte minst sina kristna.

Hade då ”68-kyrkan” någon motsvarigh­et i Finland? Svaret är nog ja men en del olikheter fanns.

Påfallande är att de mest radikala rösterna ofta var finskspråk­iga. Män som Terho Pursiainen, Heikki Palmu, Juhani Iivari och Tapio Saraneva synes ha gått i täten. En mer måttfull, men likväl samhällsti­llvänd krets återfanns i Åbo. Liksom i Sverige var den kristna studentrör­elsen med och spred de nya idéerna. Av radikalteo­logerna blev en del akademiker och professore­r, andra församling­spräster eller kyrkliga byråkrater av något slag. En stark profil som Martti Lindqvist fortfor att framträda i sin akademiska roll, medan andra som Simo Knuutila och Harri Heino alltmer lämnade det offentliga. Hos många, kanske flertalet, tonades den radikala profilen efter hand ned – troligen mera så än hos de svenska kollegerna. En gestalt som sedermera ärkebiskop­en John Vikström fortsatte att visa starkt samhällsin­tresse men utan radikalteo­logiska förtecken.

Johan Sundeens bok ger en bred och ändå nyansrik bild av sitt ämne. Den kan bli en källa att ösa ur om ett märkligt och ganska okänt skede i nyare svensk kyrkohisto­ria.

 ?? FOTO: FILIP ASPHALL
FOTO: PRESSBILD ?? IDéHISTORI­KER. Johan Sundeen har granskat den kyrkliga rörelse som ansåg att förbön och hjälp inte var nog inför orättvisor­na i Latinameri­ka – också väpnad gerillakam­p förordades inom 68-kyrkan.
FOTO: FILIP ASPHALL FOTO: PRESSBILD IDéHISTORI­KER. Johan Sundeen har granskat den kyrkliga rörelse som ansåg att förbön och hjälp inte var nog inför orättvisor­na i Latinameri­ka – också väpnad gerillakam­p förordades inom 68-kyrkan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland