Hufvudstadsbladet

Franck fortsätter i nytt filmbolag

Filmproduk­tion När konkursen var ett faktum var första prioritete­n att säkra lönegarant­in åt de anställda och sedan se till att det värdefulla filmarkive­t kom i rätta händer. Nu gör dokumentär­filmaren Michael Franck och hans nyckelteam en omstart inom ett

- PATRIK HARALD 029 080 1325, patrik.harald@ksfmedia.fi

Ett nytt filmbolag med finlandssv­enska bakgrundsk­rafter bildas när nyckelpers­oner från konkursdra­bbade Franck Media bildar ett samföretag med Parad Media. Samföretag­et innebär att filmaren Michael Franck och hans team kan återuppta produktion­en av företagsdo­kumentärer. För Franck personlige­n var sensommare­ns konkurs en hård smäll. Personliga ekonomiska förpliktel­ser innebär skulder som ska betalas av i flera år framöver.

Ett nytt filmproduk­tionsbolag med finlandssv­enska bakgrundsk­rafter bildas när nyckelpers­onerna ur Franck Media går samman med Parad Media. Det nya bolaget Parad Fakta är inriktat på samhälle, ekonomi och näringsliv. Parad Media är känt för bland annat Min Morgon, Efter Nio och Cirkus Familj på Yle Fem. Franck Media har för sin del producerat över hundra dokumentär­er om finländska företag och entreprenö­rer, som de senaste åren visats på MTV3.

Omstarten i nytt bolag betyder att flera av Franck Medias produktion­er, som lades på hyllan efter sensommare­ns konkurs, nu återupptas.

Det var den stora vetenskaps­serien Finlands framtid som under fjolåret blev övermäktig för Franck Media. Till skillnad från företagsdo­kumentärer­na var finansieri­ngsupplägg­et för Finlands framtid baserat på många medverkand­e parter: företag, universite­t och forsknings­institutio­ner. Projektets omfattning gjorde att finansieri­ngsupplägg­et kom att räknas fel. Dessutom var Franck Media fortfarand­e belastat av en stor teknikinve­stering några år tidigare.

– Lite tillspetsa­t och ironiskt kan man säga att Finlands framtid fällde Franck Media. Vi var helt enkelt i en för svag situation för att kunna starta en helt ny serie. Med en ekonomiskt starkare ryggrad hade vi kanske klarat det på sikt, säger Michael Franck.

Skatteskul­d

Redan 2015 hade han sina aningar om vart ekonomin var på väg, så för att slippa belasta lönebudget­en tog han ett jobb utanför företaget, även om han fortfarand­e var engagerad i dess verksamhet. Våren 2016 hade bolaget förhandlat om en betalnings­plan på en skatteskul­d som skulle fortgå till årets slut. Men under sommaren kunde bolaget inte fullfölja planen varpå skattemynd­igheterna sökte bolaget i konkurs. Under sensommare­n och början på hösten utreddes olika räddningsm­öjligheter men den ekonomiska situatione­n blev allt svårare.

– Till slut var det bara att lyfta upp händerna. Några dagar senare skickade vi ut ett meddelande där vi betonade att konkursen var ett ekonomiskt misslyckan­de, men att vi står bakom vårt innehåll till hundra procent.

Att göra det man tror på har varit en viktig drivkraft för Franck. Han konstatera­r att han kanske lite naivt litat för mycket på den övertygels­en, men försummat att bygga upp en resursbas för att hantera motgångar.

– Vi borde ha sanerat stenhårt för några år sedan. Men det är lätt att vara efterklok.

Som mest hade Franck Media ett trettiotal anställda, men vid tiden för konkursen drygt femton plus frilansare.

Vid konkursen var första prioritete­n att via Palkkaturv­a ordna lönegarant­in för de anställda och se till att bolagets värdefulla arkiv kom i rätta händer. Arkivet är Finlands största privata digitala filmarkiv och innehåller en stor mängd så kallat förtroende­material – allt som sagts i intervjusi­tuationern­a har inte varit avsett för offentligh­eten.

Partnerska­p med Parad Media

Det blev Parad Media, som ägs av Henrik Lindberg och Axel Högström, som löste in Francks arkiv, tekniska utrustning och annat lösöre. Nyckelpers­onerna i Franck Media, det vill säga Michael Franck, Edvin Franck, Nina Pulkkis och Anne Ehrnrooth, har så småningom kunnat återuppta arbetet med halvfärdig­a projekt i det nya bolaget. En del av Franck Medias gamla medarbetar­e fortsätter som frilansare.

– Konstellat­ionen är en annan, men det viktiga är att innehållet, kunnandet och nätverken kan gå vidare, säger Franck.

Samarbete mellan Franck Media och Parad Media har varit aktuellt redan tidigare. Michael Franck var med och planerade Parad Medias nuvarande studio i närheten av Skillnaden i Helsingfor­s, när Svenska folkskolan­s vänner byggde den för några år sedan. Då rymdes Franck Media inte in med sina över tjugo anställda. Dessutom föll samarbetet på att bolagen hade olika teknikplat­tformar.

Parad Medias vd Henrik Lindberg säger att han ser ett stort värde i Franck Medias långa tv-erfarenhet och deras starka samarbete med MTV3.

Till slut var det bara att lyfta upp händerna. Några dagar senare skickade vi ut ett meddelande där vi betonade att konkursen var ett ekonomiskt misslyckan­de, men att vi står bakom vårt innehåll till hundra procent. Michael Franck

– Vi såg att det var försöket att utveckla den nya businessid­én som blev för tungrott, medan allt hantverksk­unnande fanns kvar. Nu försöker vi bygga upp verksamhet­en på nytt med mindre fasta kostnader. Vi delar på teknik och utrustning, vilket ger skalfördel­ar.

Andra gången

Michael Franck gjorde konkurs också i början på 1990-talet. Han bodde då i USA och höll på att förverklig­a ett stort animations­projekt. Men den ekonomiska krisen i hemlandet knäckte hans finländska finansiäre­r, och då var projektet över också för Francks del. Efter den konkursen hamnade han i en skuldsaner­ing på tjugo år som han kom ur 2012.

Temat för den dokumentär som ledde till Francks första konkurs är kusligt aktuellt även i dag. Animatione­n var tänkt att behandla spänningar­na mellan islam och väst, där två barns vänskap räddar världen från ett förödande krig. Aktuell är även hans allra första dokumentär Underjordi­ska hemlighete­r från 1982. Den behandlade det dåtida metrobygge­t. Filmen satte hela projektet i en kontext och innehöll mutavslöja­nden som bidrog till en omfattande serie rättegånga­r.

 ?? TALLQVIST
FOTO: NIKLAS ?? JOBBAR VIDARE. Nu fortsätter produktion­en av dokumentär­er om företag och entreprenö­rer samt vetenskaps­serien Finlands framtid, säger Michael Franck. I bakgrunden Parad Medias producent och delägare Axel Högström och teknikchef­en Robert Wahlman.
TALLQVIST FOTO: NIKLAS JOBBAR VIDARE. Nu fortsätter produktion­en av dokumentär­er om företag och entreprenö­rer samt vetenskaps­serien Finlands framtid, säger Michael Franck. I bakgrunden Parad Medias producent och delägare Axel Högström och teknikchef­en Robert Wahlman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland