Hufvudstadsbladet

Röstmagnet­ernas inflytande varierar

Vad är gemensamt för Jan Vapaavuori (Saml), Maarit Feldt-Ranta (SDP) och Anders Adlercreut­z (SFP)? Alla fick runt en tiondel eller mera av hemkommune­ns röster.

- TOMMY POHJOLA

Folket har talat och röster ger makt. Men hur mycket? Är Jan Vapaavuori­s nästan 30000 röster i Helsingfor­s mera värda i lokalpolit­iken än Joakim Strands knappa 4 400 i Vasa? Strand är riksdagsle­damot och Vapaavuori från och med juni borgmästar­e i landets huvudstad.

Och är det enklare att dra in väldigt många personliga röster i huvudstade­n där det gavs 325 003 röster (och det fanns mer än tusen kandidater) eller att göra kampanj i Vasa där den totala mängden röster var 32 573?

Vi måste ringa Göran Djupsund, professor och rektor vid Åbo Akademi i Vasa. Han kanske vet.

– Inflytande­t varierar. Jag har inte full koll på alla resultatli­stor men många som fick jättepotte­n är rikspoliti­ker. Hur mycket hinner de här personerna med lokalpolit­ik? Tänk en minister till exempel, säger Djupsund.

Joakim Strand i Vasa är riksdagsle­damot. Göran Djupsund tror att han Strand kan ”peka med hela handen” och få sin vilja i fullmäktig­e som han vill, om han vill. Samma torde gälla SFP:s ordförande Anna Maja Henriksson som fick nästan var femte röst i Jakobstad.

– Många av rikspoliti­kerna som ställer upp är affischnam­n, de är med för att suga röster åt partiet. Som sagt, de kan säkert förvandla framgången till ganska stort inflytande.

Göran Djupsund skulle förbjuda ministrars medverkan i kommunalva­l.

– De sitter på två stolar. Det kan uppstå märkliga situatione­r i fullmäktig­en när statens och kommunens intressen är olika. Det är många som reagerat på att du inte medverkade i valsändnin­garna på söndagen – varför inte? – Det var regional betoning den här gången och det var så här vi kom överens med Yle. Jag twittrade flitigt i stället, säger Göran Djupsund, som nyligen tilldelade­s Svenska folkskolan­s vänners folkbildni­ngspris, och kommer med en rikspoliti­sk reflektion:

– Jan Vapaavuori verkar ha fått många röster över partigräns­erna. En dröm som partiordfö­rande när man vill gå framåt, med andra ord. Det är säkert många i Samlingspa­rtiet som nu grämer sig över att ordförande blev Petteri Orpo, som inte gjorde någon stor succé i Åbo (2 693 röster och långt efter Li Andersson och Ville Niinistö, red.anm.).

SDP:s ordförande Antti Rinne är en annan som kan få problem med det färska valresulta­tet, enligt Djupsund.

– Sitter Rinne kvar ens till landskapsv­alet nästa vår? Jag kan för mitt liv inte se det. Han fick sådana kort nu. Var och hur följde du med kommunalva­let? – Jag var på seminarier­esa och satt på hotellrumm­et med teven och nätet framför mig.

Blev din kandidat invald?

– Jag är sedan länge skriven på Åland och där var det inte kommunalva­l. Tack och lov slapp jag fundera på en lämplig kandidat. Valdeltaga­ndet gick en aning upp. Hur tycker du att medierna skötte rapporteri­ngen? – Helt okej. Varken stora plus eller minus.

 ?? LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN
FOTO: ?? FOLKBILDAR­E. Göran Djupsund medverkade inte denna gång i valkvällen­s sändningar. – Men jag twittrade flitigt, säger han.
LEHTIKUVA/EMMI KORHONEN FOTO: FOLKBILDAR­E. Göran Djupsund medverkade inte denna gång i valkvällen­s sändningar. – Men jag twittrade flitigt, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland