Hufvudstadsbladet

Butiksstre­jk hotar i maj

-

Strejker kan bryta ut i de större matbutiker­na under den första veckan i maj, säger Heikki Kauppi, ordförande för De högre tjänstemän­nen, YTN, till FNB. Strejkerna kan bli aktuella i K- och S-kedjans butiker, och Stockmann.

– En del av strejken bland de övre tjänstemän­nen märks mer hos kunderna, en del mindre, men den kan ha stor inverkan på hur butikerna fungerar den här veckan, säger projektled­aren inom handelsbra­nschen Ville-Veikko Rantamaula.

Tanken är att först ordna två strejker som pågår i ett halvt dygn och en dygnslång strejk. YTN:s medlemmar jobbar inte i själva butikerna.

YTN vill på så vis få arbetsgiva­rparten, Finsk handel, att gå med på att förhandla om ett kollektiva­vtal för fackets medlemmar. De högre tjänstemän­nen inom branschen är utan kollektiva­vtal för tillfället och arbetsgiva­rna vill hellre förhandla på lokal nivå. Enligt YTN finns det brister i arbetsvill­koren. – Det handlar främst om obetald övertid och restid, säger Kauppi. Kauppi säger att nio av tio medlemmar vill ha ett kollektiva­vtal. Arbetsmark­nadschefen Anna Lavikkala på arbetsgiva­rförbundet Finsk handel säger att förbundet kan förhandla om samarbete för att utveckla arbetet för de högre tjänstemän­nen. Kollektiva­vtal säger förbundet helt nej till.

– Ett kollektiva­vtal är inte en lösning på några som helst av deras krav, säger Lavikkala till FNB.

Obetald övertid lyder enligt Lavikkala under arbetstids­lagen, inte kollektiva­vtalet. Hon anser också att de högre tjänstemän­nen i handeln haft den överlägset bästa löneutveck­lingen i den officiella lönestatis­tiken 2011–2016 utan att de haft ett kollektiva­vtal. Helsingin Sanomat var först med nyheten.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland