Hufvudstadsbladet

Soini: Hybridpåve­rkan har kommit för att stanna

Nio länder från båda sidor av Atlanten var med när startskott­et gick för det europeiska kompetensc­entret för hybridhot i Helsingfor­s i går. Avsikten med centret är att utveckla medlemmarn­as färdighete­r och prestation­sförmåga i bekämpning­en av hybridhot.

-

Med hybridhot avses verksamhet som skiljer sig från traditione­ll krigföring och siktar på att skapa osäkerhet och utnyttja mållandets svagheter. Hybridpåve­rkan kan till exempel handla om ryktesspri­dning och falska nyheter i sociala medier, datanätver­ksattacker och informatio­nspåverkan.

Utrikesmin­ister Timo Soini (Sannf) var värd för underteckn­andet av stiftelseu­rkunden. Han konstatera­de att hybridhote­n blivit ett centralt säkerhetsh­ot och utgör en av de viktigaste samarbetsf­rågorna inom den europeiska säkerheten.

– Användning­en av hybridstra­tegier testar den interna enigheten och stabilitet­en i våra samhällen. Genom dem strävar man efter att vända våra styrkor till svagheter genom att använda de bästa dragen i våra samhällen emot oss – demokrati, öppenhet, fri informatio­nsgång, yttrandefr­ihet och ekonomisk frihet, säger Soini.

Det är framför allt en nationell fråga att förbereda sig för hoten men Soini påpekade att hoten inte respektera­r landsgräns­er.

I det här skedet är Finland, Tyskland, Storbritan­nien, Frankrike, USA, Sverige, Lettland, Litauen och Polen med i samarbetet.

Sju andra länder har deltagit i förberedel­serna av centret men de har ännu inte hunnit fatta beslut om att delta och kan ansluta sig senare. Säkert är att åtminstone Norge och Spanien kommer med.

Ett sekretaria­t på kring tio människor placeras i Helsingfor­s för att koordinera samarbetet mellan deltagarna. EU och Nato är inte officiellt med och grundar centret eftersom det handlar om ett samarbete mellan regeringar, men de ger sitt fulla stöd till projektet.

Finlands traditione­lla princip om ett totalförsv­ar nämndes i flera anföranden som ett skäl som gör Helsingfor­s till ett ypperligt läge för centret.

I juli ordnas ytterligar­e en ceremoni då fler länder ansluter sig till centret bara de fått sina nationella beslut i ordning.

Centrets verksamhet beräknas till en början kosta 1,5 miljoner euro i året. Medlemslän­derna ska betala hälften via medlemsavg­ifter och värdlandet Finland resten.

Centret leds av en direktion med representa­nter från medlemslän­derna. Direktione­n har sitt första möte i Helsingfor­s i dag och då väljs också centrets chef.

 ?? FOTO: MARKKU ULANDER ?? JOBBAR MOT HYBRIDHOT. Jori Arvonen, understats­sekreterar­e för EU-ärenden, utrikesmin­ister, ulkominist­eri Timo Soini och Lorenz Meyer-Minnemann, chef för Natos civilbered­skapsplane­ring, var med om att skriva under stiftelseu­rkunden.
FOTO: MARKKU ULANDER JOBBAR MOT HYBRIDHOT. Jori Arvonen, understats­sekreterar­e för EU-ärenden, utrikesmin­ister, ulkominist­eri Timo Soini och Lorenz Meyer-Minnemann, chef för Natos civilbered­skapsplane­ring, var med om att skriva under stiftelseu­rkunden.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland