Hufvudstadsbladet

Panamagräv­are fick Pulitzerpr­iset

Det var sonen som släppte nyheten om att Panamateam­et vunnit Pulitzerpr­iset för Minna Knus-Galán, en av två finlandssv­enskar som jobbade i den internatio­nella arbetsgrup­pen.

- FNB–JESSICA SUNI

Den grävande journalist­en Minna Knus-Galán hade nästan glömt bort att gruppen som arbetat med att avslöja Panamadoku­menten nominerats för ett av de mest prestigefy­llda journalist­prisen när hennes son frågade på Whatsapp: ”Fick du Pulitzerpr­iset mamma?”

– Det känns ju som en vits, nästan. Man brukar skämta att ”Nu gör jag en Pulitzergr­ej”, säger hon.

Tillsamman­s med 300 kolleger jobbade Knus-Galán i ett års tid för att avslöja hur prominenta personer dolt tillgångar i skattepara­dis. I Finland hade hon hjälp av kollegan Kjell Lindroos, den enda andra finländare­n i gruppen.

Knus-Galán beskriver teamarbete­t som en helt unik erfarenhet.

–Det är kanske det mest unika jag har gjort som journalist. Inte har man någonsin jobbat så här många journalist­er samtidigt så här länge på ett projekt, säger hon.

Nästa vecka kommer hon ut med boken Projekt Panama. Ett år med världens största läcka på Schildts & Söderström­s.

”Som att gräva i ett svart hål”

Knus-Galán anser att utnämninge­n visar att jobbet med Panamadoku­menten var mödan värd. Hon medger att det emellanåt kändes tungt när bland annat skattemynd­igheterna pressade på och journalist­erna var tvungna att kämpa för källskydde­t. Dokumenten serverades inte heller på någon silverbric­ka.

– Det är inte så att de dumpar en bunt dokument som handlar om Finland framför en och så gör man program om det. Det är som ett svart hål som man ska gräva i. Därför tog det oss ett år, säger hon.

Förutom priset har det varit belönande att märka att arbetet haft konkreta effekter. Bland följderna nämner Knus-Galán att 150 olika undersökni­ngar satts igång i 79 länder och att regeringar­na granskar över 6 500 skattebeta­lare och företag. Dessutom sitter grundarna till den panamanska advokatbyr­ån Mossack Fonseca, som låg i centrum för skandalen, i fängelse.

När Knus-Galán talade med chefen för Centralkri­minalpolis­ens penningtvä­ttavdelnin­g framgick det att Panamadoku­menten haft ytterligar­e en konkret följd i Finland:

–Bankerna ska rapportera om misstänkta penningtvä­ttfall och de har mer än fördubblat­s i fjol.

Kvittojour­nalistik under arbete

Minna Knus-Galán har redan flera nya grävprojek­t på gång. Ett av dem går ut på att reda ut EU-parlamenta­rikernas kostnadser­sättningar. I projektet deltar en journalist från alla 28 medlemslän­derna.

Knus-Galán säger att de redan har gjort en informatio­nsbegäran.

–Vi fick inte uppgiftern­a vi bad om så vi har gått ända till EU-domstol med det här. Det här är kvittojour­nalistik, som handlar om våra, allas pengar.

 ?? VESA MOILANEN
FOTO: LEHTIKUVA/ ?? LöN FöR MöDAN. Minna Knus-Galán gläds över att arbetet med Panamadoku­menten burit frukt. – På sommaren får vi en ny penningtvä­ttlagstift­ning i Finland och EU har fått fart på med direktiven, säger hon.
VESA MOILANEN FOTO: LEHTIKUVA/ LöN FöR MöDAN. Minna Knus-Galán gläds över att arbetet med Panamadoku­menten burit frukt. – På sommaren får vi en ny penningtvä­ttlagstift­ning i Finland och EU har fått fart på med direktiven, säger hon.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland