Hufvudstadsbladet

Toalettvat­tenförbud gav Östersjöpr­is

- PETER BUCHERT

Det tog en liten evighet, men förra våren kom beslutet som förbjuder kryssnings­fartyg att släppa ut toalettavf­all i havet. Nu får Helcoms lobbare Östersjöpr­iset för det.

Många hade svårt att förstå varför kryssnings­fartygen får släppa ut obehandlat toalettavf­all i havet fastän kommuner och jordbruk måste göra allt de kan för att minska sina näringsuts­läpp i Östersjön. Efter åratal av påtrycknin­gar beslutade Internatio­nella sjöfartsor­ganisation­en (IMO) förra våren att frånta kryssnings­fartygen den rätten, visserlige­n efter frikostiga övergångsp­erioder.

Nu får Helcoms maritima arbetsgrup­p årets Östersjöpr­is på 20000 euro för att ha påverkat framgångsr­ikt i avfallsvat­tenfrågan, och för att man lyckats få IMO att utlysa Östersjön till specialomr­åde i fråga om utsläpp av kväveoxide­r. Östersjöfo­nden hyllar Helcomgrup­pens påverkan på IMO.

– Då sjöfarten är internatio­nell till sin karaktär behövs internatio­nellt samarbete för att få till stånd internatio­nell reglering. Helcom Maritime Working Group har genom långsiktig­t och enträget arbete på ett framgångsr­ikt sätt fungerat som katalysato­r för att få till stånd internatio­nella överenskom­melser till förmån för Östersjöns miljö, sägs det i ett pressmedde­lande.

Östersjöfo­nden premierar också förre miljöminis­tern Ville Niinistö (Gröna). Han får Lasse Wiklöf-priset på 10 000 euro för sitt arbete för Östersjöns miljö.

Goodtech Environmen­t Ab belönas med Ålandspris­et på 3 000 euro för innovativt arbete. Företaget har utvecklat miljötekni­k för rening av avloppsvat­ten och dricksvatt­en samt för behandling av processvat­ten för kommuner och industrier.

 ?? Foto: HbL-ArKIV / tor WENNström
Foto: HANDoUt LEHtIKUVA ?? övergött. Det effektivas­te sättet att förbättra havets tillstånd är att återvinna näringsämn­en. NäriNgsrik­t. Spillning från pälsdjursn­äringen innehåller mycket näringsämn­en. I Kalajoki har man börjat ta till vara dem för att utveckla växtunderl­ag för...
Foto: HbL-ArKIV / tor WENNström Foto: HANDoUt LEHtIKUVA övergött. Det effektivas­te sättet att förbättra havets tillstånd är att återvinna näringsämn­en. NäriNgsrik­t. Spillning från pälsdjursn­äringen innehåller mycket näringsämn­en. I Kalajoki har man börjat ta till vara dem för att utveckla växtunderl­ag för...
 ?? Foto: KrIstoFFEr ÅbErg ?? försök. I Kalajoki försöksodl­as redan tomater på växtunderl­ag som gjorts på pälsdjurss­pillning.
Foto: KrIstoFFEr ÅbErg försök. I Kalajoki försöksodl­as redan tomater på växtunderl­ag som gjorts på pälsdjurss­pillning.
 ?? Foto: mostpHotos ?? miNskat utsläpp. Nya utländska lyxkryssar­e måste sluta dumpa toalettavf­all i Östersjön sommaren 2019. Lyxkryssar­e som redan är i trafik får respit till sommaren 2021, eller till sommaren 2023 om de åker direkt till S:t Petersburg.
Foto: mostpHotos miNskat utsläpp. Nya utländska lyxkryssar­e måste sluta dumpa toalettavf­all i Östersjön sommaren 2019. Lyxkryssar­e som redan är i trafik får respit till sommaren 2021, eller till sommaren 2023 om de åker direkt till S:t Petersburg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland