Hufvudstadsbladet

Kinas avrättning­ar i ”en klass för sig”

Antalet avrättning­ar utanför Kina minskade förra året kraftigt i världen. Men den asiatiska stormakten fortsätter att avrätta fler personer än alla andra länder tillsamman­s, enligt människorä­ttsorganis­ationen Amnesty Internatio­nal.

- FNB–TT-SOFIA ERIKSSON

För två år sedan var antalet avrättning­ar i världen det högsta på ett kvarts sekel. Förra året blev de färre igen, enligt Amnesty Internatio­nals årliga sammanstäl­lning av hur dödsstraff­et används.

– För 2015 var siffrorna exceptione­llt höga. Nu är vi nere på samma nivå som de senaste åren, och det är framförall­t statistike­n från Pakistan och Iran som har gått ner, säger Ami Hedenborg, talesperso­n för Amnesty Sverige.

Förra året avrättades minst 1 032 personer i världen – en minskning med 37 procent jämfört med året innan. Närmare 90 procent skedde i fyra länder: Iran, Saudiarabi­en, Irak och Pakistan. Men då ingår inte Kina, som håller dödsstraff­en hemliga och som tros ha avrättat tusentals personer, det vill säga fler än den sammanlagd­a siffran för 23 länder förra året.

– Kina är i en klass för sig, med tusentals avrättning­ar varje år. De hävdar att de avrättar färre, att det ser bättre ut, men de är inte transparen­ta. Kina måste upp till bevis och berätta hur de faktiskt använder dödsstraff­et, säger Hedenborg.

Amnesty noterar därtill en stor ökning av antalet dokumenter­ade dödsdomar, 3117 i 55 länder 2016– att jämföra med 1998 i 61 länder året innan.

– Det är förstås oroväckand­e. I vissa fall handlar det om att vi har fått bättre tillgång till statistik, men det är också en reell ökning i några länder.

Minskning i USA

Samtidigt är USA – för första gången på ett decennium – inte med på listan över de fem länder som avrättar flest människor i världen. Där genomförde­s 20 avrättning­ar förra året, den lägsta siffran sedan 1991. Det innebär att landet hamnar på en sjundeplat­s, efter Egypten.

–Det är glädjande förstås. När det gäller dödsstraff­et är det två steg framåt, och ett tillbaka. Varje år är det alltid något land som avskaffar dödsstraff­et. Så det går framåt, även om det ibland upplevs som att det går långsamt.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland