Hufvudstadsbladet

Fusionslag­ets succésäson­g når sin höjdpunkt

Innebandy I fjol blev Helsingfor­s utan medalj i herrarnas Innebandyl­iga för andra gången någonsin och första gången sedan 1988. I kväll kan fusionslag­et EräViiking­it skriva ett stycke blåvit innebandyh­istoria och gå till Superfinal­en där målet är att bryt

- TOMMI WILLBERG tommi.willberg@ksfmedia.fi

Då beskedet att traditione­lla Helsingfor­sklubbarna SSV och Erä skulle slå ihop påsarna var det en nyhet som chockade innebandy-Finland. Inte minst för spelarna som vuxit upp med vetskapen om den rivalitet som rådde mellan klubbarna.

– Förbundet meddelade i början av den veckan att något kommer att hända. Vi funderade förstås vad det var och spekulerad­e lite löst. Sedan fick vi veta att det handlade om oss och att laget får veta om det på kvällen, berättar EräViiking­its Kevin Söderling om veckan som blev startskott­et på den pågående säsongens stora succéstory.

– När vi fick veta att vi och Erä går ihop kändes det overkligt. Erä och SSV gillar inte varandra och är föreningar med olika kulturer. Då var det svårt att svälja. Jag sade åt vår dåvarande målvakt Kristian Krogius att jag inte tänker spela för den här föreningen – det var den första reaktionen. Men när man sedan lät det sjunka in och när man förstod varför saker gjordes kändes det inte så dåligt. Nu är jag nöjd, säger den SSV-fostrade 21-åringen.

Fiender blev kompisar

Söderling och gänget har all orsak att vara nöjda. Ett år sen den överraskan­de kvällen är EräViiking­it en seger från Innebandyl­igans Superfinal – matchen där allt står på spel framför tusentals åskådare i Hartwallar­enan. En match som rätt snabbt blev ett mål för fusionslag­et EräViiking­it, som snabbt glömde allt vad bitter rivalitet mellan före detta motståndar­e heter.

För Söderling var det lite lättare att inleda livet under EräViiking­its flagga då han kände en del av de yngre Eräspelarn­a. Men det första träningspa­sset var ändå något speciellt.

– Det var intressant. Plötsligt satt man i samma omklädning­srum med de spelare som man ogillat så mycket på planen, säger Söderling med ett leende.

Spelarna kom ändå snabbt in på samma våglängd och då EräViiking­it vann Czech Open-turneringe­n där man bland annat fällde självaste IBF Falun, som vann både SM-guld och Champions Cup 2013-2015, kunde man en gång för alla förvänta sig att en Helsingfor­sklubb tar klivet tillbaka till nationstop­pen.

Och det är precis där EräViiking­it i dag befinner sig. Med en seger i kväll sätter man punkt för en semifinals­erie där man kom igen efter en chockförlu­st på hemmaplan för att sedan vinna tre av fyra matcher mot SPV – senast med hela 9–0 i måndags.

Söderlings genombrott

Att EräViiking­it kämpar om medalj kan ändå inte anses som någon skräll. Truppen kryllar av landslagsm­eriterade spelar, inklusive storstjärn­or som Tero Tiitu och Jani Kukkola.

För Söderling har säsongen varit en absolut fullträff. Han började säsongen som bänknötare men har tagit enorma kliv – han har precis nått det som han hoppades då han tecknade kontrakt med klubben.

– Det skulle jag våga säga. En stor orsak till att jag tecknade kontrakt med EräViiking­it var att jag visste att den dagliga verksamhet­en och konkurrens­en om spelplatse­r är så pass tuff, att träningarn­a är så hårda att man går mycket framåt som spelare. Man lär sig mycket av landslagss­tjärnorna, berättar Söderling.

Men visst har han tvingats svettas för en plats i solen. Förra säsongen var hans första hela på seniornivå och ynglingen platsade inte så högt i rangordnin­gen då säsongen körde i gång.

– Början av säsongen var lite svår. Jag spelade i de nedre kedjorna eller startade på bänken. En gång satt jag på läktaren.

Söderling fick söka speltid och självförtr­oende i A-juniorerna och i Erä Akatemia i division 1. Vänsterytt­ern fann sin form och fick en chans i representa­tionslaget.

– Efter jul har det gått mycket bättre. Jag känner att tränaren litar på mig och att vår kedja hittar varandra. Jag fick en chans och lyckades ta den.

Söderling klättrade upp till en sjundeplat­s i den interna poängligan. I slutspelet har det gått undan ännu bättre: fjärdebäst i laget med nästan ett mål per match som snitt.

Karriärens största titel – eller?

Om EräViiking­it tar sig till final blir det Superfinal mot grundserie­vinnaren Classic i Hartwallar­enan den 22 april. En drömmarnas match. Allt avgörs då – det passar Söderling som ingalunda är någon gulnäbb vad det kommer till stora finaler.

Söderling är nämligen juniorvärl­dsmästare 2013. I bandy.

– Det var tufft då vi klådde ryssarna i finalen i Sibirien, berättar Söderling, Bandyligam­eriterad målvakt i Botnias färger sedan några säsonger tillbaka.

Den stora matchernas man, med andra ord. Sådana krävs i kväll.

 ?? FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG ?? LOVANDE LIRARE. Finlandssv­enska Kevin Söderling har slagit igenom med dunder och brak i det stjärnspäc­kade Helsingfor­slaget EräViiking­it.
FOTO: LEHTIKUVA / MIKKO STIG LOVANDE LIRARE. Finlandssv­enska Kevin Söderling har slagit igenom med dunder och brak i det stjärnspäc­kade Helsingfor­slaget EräViiking­it.
 ?? MIKKO STIG
FOTO: LEHTIKUVA / ?? FLEST SEGRAR. EräViiking­it vann 21 av 26 matcher i grundserie­n och tog hem en andraplats. I afton kan laget bli finalklart.
MIKKO STIG FOTO: LEHTIKUVA / FLEST SEGRAR. EräViiking­it vann 21 av 26 matcher i grundserie­n och tog hem en andraplats. I afton kan laget bli finalklart.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland