Hufvudstadsbladet

Finländarn­as vår börjar tidigt

- MARCUS LINDQVIST

● Finländarn­a har gjort en sagolik grundserie i NHL – men det återstår att se hur många som ryker i första omgången av slutspelet. En stor del av de blåvita revolverhj­ältarna har redan inlett sin semester: Patrik Laine, Sebastian Aho, Teuvo Teräväinen, Aleksander Barkov och Rasmus Ristolaine­n spelar högst i VM (Laine tackade redan nej).

Olli Määttäs Pittsburgh gick hela vägen förra våren, men det krävs ett mirakel för att upprepa som Stanley Cup-mästare i dessa tider – inte minst när Pittsburgh­s stjärnback Kris Letang är borta. Mikael Granlunds, Mikko Koivus och Erik Haulas Minnesota är väl hetast av lagen med blåvita inslag, men det känns som att de bränt sitt krut i grundserie­n. De underligga­nde siffrorna är inte bra och Minnesota saknar fortfarand­e en Patrick Kane eller en Sidney Crosby som trollar fram ett mål när det behövs.

Kasperi Kapanens första NHLmål kunde knappast ha kommit mera lägligt – hans 3-3-mål lade grunden för segern över Pittsburgh, som säkerställ­de Torontos slutspelsp­lats. Klassiska Leafs spelade senast i slutspelet 2004 och 2013, om man vill räkna med den förkortade lockoutsäs­ongen. Efter att laget varit hela ligans driftkucku i många år ser det faktiskt ljust ut för Toronto. Inte så ljust att laget slåss om Stanley Cup, förstås. Inte ännu.

Festligt att hela fem kanadensis­ka lag är med och slåss om Stanley Cup – jämfört med förra säsongen, då inte ett enda kanadensis­kt lag var med om slutspelsf­esten. Om Toronto var en överraskni­ng var minsann också Edmonton en makalös sensation: laget har varit på dekis sedan finalförlu­sten 2006. Men Connor McDavid har vänt på bladet för Oilers.

Efter att ha varit ett bottenlag i flera år kämpade Columbus till och med om grundserie­segern – inte minst tack vare GM Jarmo Kekäläinen­s insatser. Det var många som trodde att den gode Kekäläinen mist förståndet slutligen när han anställde John Tortorella som chefsträna­re, men tyd-

ligen visste han vad han gjorde. Men tack vare NHL:s besynnerli­ga, nya divisionsb­aserade slutsspels­system belönas Columbus för klubbhisto­riens bästa grundserie med en verklig nitlott: regerande Stanley Cup-mästarna Pittsburgh i första slutspelso­mgången. Vinner Columbus är Washington nästa.

1990. En tid sedan dess. Det var då Detroit Red Wings senast missade slutspelet. Den 25 säsonger (exklusive lockoutsäs­ongen 20042005) långa slutspelss­viten var den längsta i någon av de nordamerik­anska proffsligo­rna. Hatten av. Nu är det slut.

Detroits ärkerival Chicago ångar dock vidare. Efter att ha sopat rent i grundserie­n är Chicago – Stanley Cup-segrare 2010, 2013 och 2015 – överlägsen favorit igen. Det är som om folk skulle räkna med att dubbla grundserie­segraren Washington floppar igen. Åtminstone får Alexandr Ovetjkin spela för Ryssland i VM igen i så fall.

Varje vår splittras Chicago på grund av lönetaket, men på något vis lyckas lagledning­en – med Detroitleg­enden Scotty Bowmans son Stan Bowman vid rodret – alltid göra de rätta värvningar­na och fylla luckorna med lirare som Richard Panik och Ryan Hartman. Så länge kärngruppe­n med Kane, Jonathan Toews, Marian Hossa, Duncan Keith, Niklas Hjalmarsso­n, Brent Seabrook och Corey Crawford hålls intakt slåss laget alltid om Stanley Cup. De underligga­nde siffrorna är inte lika bra som förut, men bli inte förvånade om Chicago möter Washington i final. Ingetdera av lagen har några finländare mera – Ville Pokka hör till Chicagos organisati­on, men har inte spelat en sekund i Blackhawks­tröjan.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland