Hufvudstadsbladet

Flyktingst­römmen upphör om det illegala fisket stoppas

-

● Det illegala fisket vid Afrikas kust är en av de drivande krafterna för pirataktiv­iteter och flyktingar från Afrika. Omfattning­en av de ekonomiska förlustern­a är enorma. Man kan säga att både det internatio­nella samfundet under ledning av FN och de regionala ledarna har misslyckat­s totalt med att stoppa det illegala fisket i regionen. ● Det storskalig­a illegala fisket dödar de lokala, småskaliga fiskegrupp­erna som är en av de viktigaste anställnin­gssektorer­na i regionen. De svarar för upp till en fjärdedel av arbetstill­fällena i vissa länder. Det småskaliga fisket bidrar i själva verket mer till de afrikanska ekonomiern­a än industrifi­sket genom stora inomregion­ala handelsnät­verk där kvinnorna spelar en central roll, något som nu löper risk att försvinna helt. Detta är en av anledninga­rna till att det förekommer piratism i dessa regioner.

Enligt FN-organet FAO är över tio miljoner människor direkt anställda inom fiskesekto­rn och vattenbruk­et söder om Sahara, och cirka en fjärdedel av den totala arbetskraf­ten är kvinnor. De är de första som kommer att förlora sin inkomst vilket kommer att ha direkta konsekvens­er för deras familjer och samhällen. Enligt viss statistik har omkring en femtedel av världens konsumerad­e fisk fiskats illegalt av den europeiska, amerikansk­a och asiatiska industrise­ktorn.

Baserat på Afrikas ekonomiska in- och utflöden förlorar kontinente­n årligen cirka 42 miljarder euro genom illegalt fiske. Bara i Västafrika uppskattas den ekonomiska förlusten till cirka 700 miljoner euro per år.

Eftersom regeringar­na i Afrika är svaga och fattiga har de inte några resurser att kontroller­a sina territorie­lla vatten. Å andra sidan är havet som en källa till ekonomisk inkomst ett nytt koncept i Afrika. Under en lång tid har kontinente­n inte haft möjlighet att utnyttja sina marina resurser eller möjlighet att hävda den politiska makten över haven. De har varit fokuserade på marken, inte på havet.

● Regeringar­na i regionen måste genomföra strukturre­former för att utveckla fiskesekto­rn och bygga upp en marin infrastruk­tur för att höja värdet på den fisk som fångas i dessa vatten och de måste spela en aktiv roll i det internatio­nella samarbetet mot det illegala fisket.

Uppskattni­ngar visar att mer än 500 000 nya jobb skulle kunna skapas i Afrika med rätt sorts politik. Det skulle sysselsätt­a de unga män och kvinnor som emigrerar från Afrika till Europa på grund av bristande möjlighete­r och arbetslösh­et.

Eftersom regeringar­na i Afrika är svaga och fattiga har de inte några resurser att kontroller­a sina territorie­lla vatten. Å andra sidan är havet som en källa till ekonomisk inkomst ett nytt koncept i Afrika.

 ?? ARSHE SAID ?? är ordförande för Finlands somaliska förbund och forskare vid Aalto-universite­tet.
ARSHE SAID är ordförande för Finlands somaliska förbund och forskare vid Aalto-universite­tet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland