Hufvudstadsbladet

Köprusch i kommunerna

Den kommunala köpruschen i december och de underbudge­terade byggprojek­ten tyder på systemfel i hanteringe­n av gemensamma medel.

- JOHN-ERIK JANSéN john-erik.jansen@ksfmedia.fi

Under årets sista månad har många sektorer och tjänstemän i kommunerna bråttom att använda det som finns kvar av årets budget för att inte riskera att få mindre anslag följande år.

En undersökni­ng vid Aalto-universite­tet som bygger på fyra års fakturor värda 29 miljarder euro i 19 kommuner dokumenter­ar decembersh­oppingen.

Helsingfor­s anlitar it-återförsäl­jaren Dustin, tidigare Businessfo- rum. År 2015 var stadens näst största månadsfakt­ura hos Businessfo­rum, från november, 464 703 euro. I december var fakturan nästan en hel miljon större, 1 437 863 euro.

Professor Matti Keloharju som har gjort undersökni­ngen säger (HS 6.4) att årsrytmen har klara risker.

När det gäller it-material där utveckling­en är snabb och priserna sjunker kan en upphandlin­g som görs under tidspress bli mindre lönsam än om affären planeras noggrant.

Det finns också tecken på att leverantör­erna är medvetna om situatione­n och trissar upp priserna när kommunerna­s budgetår lider mot sitt slut.

Kommunerna köper material som de egentligen inte behöver, och betalar dessutom för mycket för det, sammanfatt­ar Matti Keloharju.

Köpfesten i slutet av året kan också leda till att hushållnin­gen med skattemede­l överlag blir slappare och organisati­onskulture­n förfaller. Det befarar professor Anna-Maija Lämsä som har forskat i organisati­onsetik vid universite­t i Jyväskylä.

När det handlar om offentliga medel måste kontrollen vara rigorös, det gäller både små inköp och stora infrastruk­turprojekt.

Slapphänt upphandlin­gspolitik är ett utslag av samma nonchalans när det gäller att handskas med offentliga medel som totalt felbudgete­rade offentliga byggprojek­t, som västmetron eller renovering­en av Olympiasta­dion.

Tjänstemän har verkställt besluten, men ansvaret för hur skattemedl­en används ligger alltid hos de förtroende­valda.

Ansvaret finns där också i de fall då fullmäktig­e har godkänt organisati­onsmodelle­r där de själva har gett ifrån sig insynen i hur pengarna används.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland