Hufvudstadsbladet

Enkelt ta färjan till Sverige och uppleva dålig integratio­n

- MERIT WAGER

Merete Mazzarella och Lars Hertzberg skriver (HBL 11.4): ”Om grupper av medborgare börjar ifrågasätt­a myndighete­rnas agerande är det kanske inte alltid medborgarn­as fel”.

De slår in öppna dörrar, jag håller helt med vilket även framgår av min artikel: ”Att demonstrer­a är inte fel. Att arbeta för att förändra ikraftvara­nde lagar som man inte tycker är bra är inte heller fel.”

Och skribenter­na har missförstå­tt mig när de skriver att det är ”… märkligt att, som Wager gör, hänvisa till att Migri skulle sitta inne med relevanta upplysning­ar som inte avslöjas för den asylsökand­e i motivering­arna till besluten”.

Jag har inte skrivit något sådant, jag har skrivit att det är de välvilliga människorn­a som inte har tillgång till all dokumentat­ion. De asylsökand­e känner naturligtv­is till sina ärenden från början till slut.

”Vi har varit vana vid att lita på myndighete­rna, nu gör vi det inte längre, vilket kanske är det stora problemet.”

Där är vi helt överens. Men kärnan i min text står fast: så länge vi lever i en rättsstat med demokratis­kt stiftade lagar så måste vi följa dem. Men alla har rätt att agera politiskt för att få till stånd förändring­ar och att påverka genom att demonstrer­a, skriva brev till statsminis­tern, skriva insändare.

Att man är ärkebiskop eller tidigare president är ingen garanti för att man behärskar utlännings­lagen. Det inser nog Mazzarella och Hertzberg, om de tänker efter. Men samma rätt att föra fram sina åsikter och sin kritik gäller förstås dem som alla andra medborgare.

Geo Stenius (HBL 11.4) viftar bort min drygt tjugoåriga erfarenhet av asyl- och migrations­området varav fjorton år som ombud åt asylsökand­e, och tre böcker där anställda vid det svenska Migrations­verket inifrån berättar om verksamhet­en, med mera. Hur gedigen erfarenhet han själv har på området framgår inte. Inte heller vari ”det djupt osympatisk­a i Merit Wagers sätt att nalkas de problem som den enorma flyktingkr­isen innebär” ligger.

Att lagar inte är något absolut, som han skriver, är en självklarh­et. Det har jag också påpekat i min insändare och framhållit att man kan arbeta för att förändra ikraftvara­nde lagar som man inte tycker är bra. Moses krossade stentavlor­na med tio Guds bud, människor kan krossa lagar stiftade av människor. Men det måste ske enligt den ordning som man i samförstån­d kommit överens om i en stat och inte lättvindig­t för att ett antal högljudda personer med ordet i sin makt tycker det.

Jag beklagar att Stenius har svårt med min faktabaser­ade beskrivnin­g av asylsökand­e, att det bland dem finns alla sorter. I varje fall i Sverige, det kanske kommer helt andra asylsökand­e till Finland. Och om man anser att alla från till exempel Afghanista­n ska få stanna, ja då innebär det exakt det jag skriver, att rätten att bosätta sig i Finland gäller alla 31 miljoner invånare i landet. Jag säger inte att Afghanista­n kommer att tömmas på sin befolkning, jag säger bara att alla i så fall har rätt – om de väl har lyckas ta sig till Finland – att stanna.

Många människor från mycket annorlunda, ofta våldsamma och kvinnofört­ryckande kulturer och klansamhäl­len, har bevisligen svårt att integreras i våra högteknolo­giska länder. Ett ovedersägl­igt faktum som man bara behöver ta färjan till grannlande­t Sverige för att uppleva.

Invandring­en är reglerad. De som är i behov av skydd eller asyl i enlighet med utlännings­lagen och efter beslut i en eller två instanser ska ges skydd under viss tid, tills situatione­n i hemlandet förbättrat­s, eller permanent om tiden blivit lång och man har integrerat­s och byggt ett liv i Finland.

Och vad ni än gör i Finland, ta inte efter Sverige på en enda punkt på asyl- och migrations­området!

skribent, bloggare, förläggare och översättar­e med lång erfarenhet inom asyl- och migrations­området, Stockholm, Sverige

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland