Hufvudstadsbladet

Riksdagen har försämrat vården och omsorgen

- BO HOLMBERG Karis

SAMHäLLE Det bedrövliga läget i Helsingfor­s med det företag som staden valt för matleveran­ser och som inte klarar av jobbet har aktualiser­ats i olika inlägg. I det läge som uppkommit har dock hemvården sett till att klienterna kan få sin mat. Innan ny upphandlin­g blir klar kan även staden anlita andra bolag under övergångss­kedet.

Då man i ett större sammanhang tar upp ärendet om hemvårdens klienter och deras mattillgån­g är problemet ett riksproble­m som riksdagen skall lösa genom lagstiftni­ng.

Vi har en lag om utkomststö­d som leder till att tusentals äldre och sjuka blir undernärda och undervikti­ga för att de

inte har möjlighet att betala för hemkörd mat från hemkommune­n då de inte har pengar till den. Maten kostar drygt 300 euro i månaden och de har 488 euro i socialinko­mst. Av den summan kan man inte ta över 300 euro till mat. Summan skall räcka till mycket annat, som hushåll, kläder, telefon och annat dagligt behov.

Riksdagen har under årens lopp enbart försämrat den sociala vården och omsorgen och följderna är skrämmande. Kring hälften av dem som besöker matköerna är pensionäre­r, både ålderspens­ionärer och sjukpensio­närer. Men de som ligger sjuka hemma orkar inte besöka brödköerna om inte någon annan gör det åt dem. Varje sommar svimmar flera äldre och sjuka i brödköerna i bland annat Helsingfor­s och även något dödsfall har skett. Inget hindrar staden att göra något åt problemet trots att det borde skötas via lagstiftni­ngen

för hela landet.

Jag diskuterad­e problemet med en tidigare justitieka­nsler som sade att saken inte hör till hans behörighet utan det är riksdagens grundlagsu­tskott som ansvarar för att Finland skall iaktta de människorä­ttskonvent­ioner som landet förbundit sig till. Då jag vänt mig till detta utskott gällande mänskliga rättighete­r i flera avseenden har det enligt sekreterar­en för några år sedan meddelat att det inte ser någon orsak att ingripa i brister i Finlands försummels­er av dessa konvention­er. Med andra ord har vi ett ansvarslös­t grundlagsu­tskott som inte tar sitt ansvar för folkets nöd.

Dess medlemmar vet inte ens vilka samhällsup­pgifter det har. Jag har ingen orsak att tro att justitieka­nslern inte vet vad det borde sköta. För beslutsfat­tare i regering och riksdag som känner intresse

för att bära ansvar för utslagna hemvårdskl­ienters nöd gäller det att ta upp frågan i riksdagen och att till exempel ställa spörsmål till regeringen om vad den ämnar göra för att förbättra utkomststö­det för pensionäre­r som är lägre än för övriga medborgare.

För övriga medborgare ges en fridel i uträkninge­n på 150 euro, men i lagen stadgas att denna fridel inte gäller för pensionäre­r. Flera beslutsfat­tande kritiker från olika partier har själv godkänt den lagen, men jag hoppas att de inser att det var ett beslut som de inte förstod innebörden i. Själv har jag varit inbjuden till riksdagen av riksdagsle­damöter som sade att de inte alls förstod vad lagen innebar och att de gärna skulle ändra den. Det är aldrig för sent att ändra sig och fatta nya och klokare beslut.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland