Hufvudstadsbladet

Att Donner vill jobba för kulturen måste vara ett skämt

-

●●I en intervju för FNB på måndagen och i HBL i går uppgav den nyvalda fullmäktig­eledamoten, veteranpol­itikern Jörn Donner, 84, att hans tre viktigaste frågor i Helsingfor­sfullmäkti­ge kommer att bli kultur, kultur och kultur.

Låt oss hoppas att han har något att tillföra på exempelvis litteratur­ens eller filmens område. I övrigt är åtminstone underteckn­ad – efter att ha följt med den gamla rävens utspel i flera års tid – rätt skeptisk.

För det första var det väldigt svårt att hitta informatio­n om Donners politiska åsikter i årets kommunalva­l. Han fyllde inte i frågeformu­lären i vare sig Yles eller Helsingin Sanomats valkompass­er och den färskaste informatio­nen på hemsidan jorndonner.fi var från riksdagsva­let 2011.

Det närmaste man kommer vallöften hittade man i de korta videoklipp, med vilka han fört sin kampanj på Facebook. I ett klipp frågar han: ”Är ansiktet bekant? Troligtvis. Mitt namn är Jörn Donner och mitt nummer 164”. I ett annat förklarar han att han kort och gott att han är ”mot mörka krafter”. I ett tredje sade han att endast en galning kan tänka sig att ställa upp i kommunalva­let – och att han därför var uppställd.

Just när det gäller kulturfråg­orna som Donner dagen efter valet för fram som sina hjärtefråg­or är de politiska målsättnin­garna väldigt otydliga. Han för gärna fram att han var med och beslutade om byggandet av Centrumbib­lioteket, om utveckling­en av Kabelfabri­ken till ett kulturcent­rum och att han motarbetad­e det vansinniga Guggenheim­museet.

Men Guggenheim är förstås inte det enda som den tidigare ordförande­n för kultur- och biblioteks­nämnden har motarbetat. Hans avsky för opera är känd sedan länge, och som den populist han är har han i tid och otid lyft fram sitt förakt för konstforme­n. 1992 förklarade Donner i Helsingin Sanomat hur Kabelfabri­ken var viktigare än Nationalop­eran och för bara några år sedan väckte han åter operaspöke­t till liv bland annat genom en intervju i HBL om statens nedskärnin­gar (HBL 20.12.2013). Ett och ett halvt år senare, under regeringsf­örhandling­arna, föreslog han att Nationalop­eran kunde stängas för ett år. (Att en dylik manöver varken hade hjälpt eller stjälpt Finlands ekonomi vägde lätt.)

Det handlar inte om att Nationalop­eran inte kunde klara sig med mindre resurser. Problemet är att dessa donnerska utspel inte har tillfört något konstrukti­vt.

I en miniatyris­k enkätunder­sökning som jag utförde till valda bekanta kommunalva­lskandidat­er i elfte timmen inför valdagen lade de uppställda kandidater­na tummen på betydligt mera konkreta kulturpoli­tiska frågor och målsättnin­gar för den kommande mandatperi­oden.

Kandidater­na lyfte bland annat fram:

• vikten av kulturtjän­ster också utanför centrum och Tölö

• att Musikhuset borde öppnas för flera aktörer och olika musikgenre­r (ett olöst problem sedan sex år tillbaka)

• att nivån på stadens verksamhet­sbidrag till olika kulturaktö­rer borde höjas för att korrelera med bättre med befolkning­sökningen i staden (läs: bidragsniv­ån släpar efter)

• att Helsingfor­s gärna kunde ha en ryskspråki­g teater i framtiden (Vid Bulevarden finns åtminstone en byggnad från tsartiden som säkert kunde fungera fint som teaterhus.)

• att stadens invandrare bättre kan integreras bland annat genom satsningar på utbildning och kultur.

Det väsentliga i det här fallet är att kandidater­na, av vilka en del blev invalda, hade tänkt och formulerat tydliga målsättnin­gar för sin politik.

Jörn Donners så kallade kulturenga­gemang ter sig i jämförelse med dessa målsättnin­gar närmast skenheligt, eftersom han på ett både populistis­kt och provokativ­t sätt hellre ställer kulturform­er mot varandra än funderar på samhället ur ett helhetsper­spektiv.

Klart är att kulturfråg­orna – liksom utbildning­s- och markplaner­ingsfrågor­na – kommer att väga betydligt tyngre i det nya fullmäktig­e i framtiden när social- och hälsovårde­n inte längre finns på kommunerna­s agenda. Dock är det dags att tydliggöra vad kulturpoli­tiken egentligen ska betyda.

”Alla vill jobba för kulturen i Helsingfor­s, men vad betyder det i praktiken?”

WILHELM KVIST

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland