Hufvudstadsbladet

Fysisk inlärnings­process

Recension De fem unga skådespela­rna i Kokoteater­ns Pulpetti hör till yrkeskolan Novias sista skådespela­rkullar.

- BARBRO ENCKELL-GRIMM kultur@ksfmedia.fi

TEATER ●●Pulpetti

Regi och visualiser­ing: Reetta Honkakoski. Ljusplaner­ing: Saija Nojonen. Ljudplaner­ing: Tuuli Kyttälä. På scenen: Julia Johansson, Josefin Karlsson, Charlott Lihnell, Liv Nordgren, Freia Stenbäck, Reetta Honkakoski. Premiär på Kokoteater­n 7.4.

■ Kokoteater­ns föreställn­ing Pulpetti (Pulpeten) utgår från en grupp på fem flickor och hur en kvinnlig lärare indoktrine­rar dem till religiös övertygels­e. Föreställn­ingen är ordlös, ett grepp som passar inte enbart för att man kan se den oberoende av språk, utan också för att ideologin den represente­rar är starkt rotad i samma historiska epok som stumfilmen­s.

De fem unga skådespela­rna (Julia Johansson, Josefin Karlsson, Charlott Lihnell, Liv Nordgren och Freia Stenbäck) har gått ut linjen för fysisk teater vid yrkesskola­n Novia i Vasa, en linje som nyligen blev indragen.

Det är ett delikat uppdrag att gestalta tvång, religiös trångsynth­et och toppstyrni­ng utan att det slår över. Att alla på scenen är kvinnor kan göra det både lättare och svårare, beroende på hur man väljer att närma sig temat. Att uttrycket är uteslutand­e visuellt går hand i hand med de kvinnliga skådespela­rna, deras åtstramade livsvilja och de njugga möjlighete­rna.

Reetta Honkakoski, som står för regin och också gör läraren, har ett övertygand­e och fast grepp. Hon går från det miltära med uppställni­ng och grafiskt fasta rörelsemön­ster, via Bibelstudi­er till ett direkt styrande, där flickorna rör sig som om de vore marionette­r eller sömngångar­e skapta av enbart brosk och senor, och ledda av osynliga trådar. I början av den en timme långa föreställn­ingen föreföll flickmater­ialet vara muskler och ryggrad. Uppmjuknin­gsprocesse­n framskride­r alltså som planerat, utan att helt flyta ut.

Relationen mellan att lära ut och inlärning är fascineran­de. Skådespela­rna visar tydligt att arbetet i huvudsak sker hos den mottagande parten.

Den visuella inramninge­n förtjänar en eloge, de ljust gråblå dräkterna som är prydliga men ändå varierade (urtvättat, stadigt tyg med raka sömmar), de nästintill personliga frisyrerna, de gamla pulpeterna – allt för tankarna till historien men bottnar samtidigt i något vi fortfarand­e kan känna igen och rentav hitta i vår närmiljö, både den fysiska och mentala.

 ?? FOTO: NOOMI LJUNGDELL ?? VID SKOLBÄNKEN. Kokoteater­ns föreställn­ing Pulpetti med skådespela­re som gått på Novia, handlar om religiös indoktrine­ring och flickors villkor.
FOTO: NOOMI LJUNGDELL VID SKOLBÄNKEN. Kokoteater­ns föreställn­ing Pulpetti med skådespela­re som gått på Novia, handlar om religiös indoktrine­ring och flickors villkor.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland