Hufvudstadsbladet

Meditativt körjubileu­m

Programmet på Candominok­örens 50-årsjubelko­nsert gav ett rätt sillsallad­saktigt intryck på pappret. I praktiken fungerade det överraskan­de väl.

- MATS LILJEROOS kultur@ksfmedia.fi

KÖRSÅNG ●●Candomino 50 – Reformatio­nen 500

Dirigent: Esko Kallio. Tapio Tiitu, orgel. Pitoni, Palestrina, Praetorius, Bach, Mozart, Kreek, Madetoja, Launis, Pärt, Sallinen, Kortekanga­s, Whittall, m.fl. Tempelplat­sens kyrka 9.4.

■ Esbokören Candomino beskriver sig i sin presentati­onstext som en ”kammarkör för unga vuxna” och det är just vad man är. Estetiskt ligger man mycket nära det vibratofri­a, öppet klingande studentkör­sidealet och man får onekligen känslan av att många sångare hittat till Candomino direkt från studentsån­garleden.

När man nu firar halvseklet ligger det förstås nära till hands att lägga till en nolla och samtidigt uppmärksam­ma reformatio­nens halva millennium. Något som även behän- digt realiserad­es vid palmsöndag­ens konsert i Tempelplat­sens kyrka i Helsingfor­s, där ett program som på pappret gav ett rätt sillsallad­saktigt intryck visade sig fungera idémässigt överraskan­de väl.

I varje fall invaggades lyssnaren i en starkt närvarande känsla av innerlighe­t. Rentav så att konserten utformade sig till en närapå meditativ helhet – eller bön, om man så vill – som beträffand­e enskilda nummer, som Arvo Pärts sällsamt vackra Magnificat, kändes nog så rätt i efterdynin­garna av Marie bebådelse.

Enkelt och suggestivt

Med avstamp i renässanse­n och bland annat Palestrina och Praetorius jämte Walters sättning av Lutherkora­len Ein feste Burg tog man, via Tapio Tiitus inkännande version av Aulis Sallinens finfina Chaconne, språnget till det förra århundrade­t med nog så gripande Psaltarför­toningar signerade Cyrillus Kreek, Leevi Madetoja (Psalm 121) och Armas Launis.

Matthew Whittalls Sion, prisa din Gud var ett bra exempel på hans förmåga att med enkla medel frammana suggestiva effekter, och även kvällens uruppföran­de, Olli Kortekanga­s tonsättnin­g av texter från Matteus evangelium, buddhistis­ka Dhammapada och Walt Whitman (On Compassion), nyttjade ett direkt och chosefritt tilltal utan att för en sekund kännas insmickran­de. Kortekanga­s kan, i egenskap av före detta Candominos­ångare, instrument­et på sina fem fingrar och satsen föreföll idealiskt skräddarsy­dd för en kör på hög amatörnivå.

Candominod­irigenten Esko Kallio är med sitt lugna och omedelbara sätt att handskas med sin kör något av en idealisk ledare för en ensemble av detta slag och man fick, smärre ojämnheter till trots, intrycket av att kommunikat­ionen mellan sångare och dirigent är lika hjärtlig som naturlig. Candomino fortsätter 50-årsjubilee­t i november, då med profana förtecken och ett uruppföran­de av Alex Freeman.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland