Hufvudstadsbladet

Carl-Johan Slotte ● Född 30.9.1933 i Hammarland på Åland Död 17.2.2017 på Aurorahemm­et i Esbo

- RISTO CANTELL TIMO KOMULAINEN vänner och beundrare av Slottes arkitektur

Carl-Johan Waldemarss­on Slotte var en uppskattad arkitekt i Finland, Norden och Europa. Karakteris­tiskt för hans arkitektur är fördomsfri­a och kreativa lösningar och en välavvägd användning av material.

Han blev student 1951 vid Åbo svenska samskola och utexaminer­ades som arkitekt 1964 från Tekniska högskolan i Helsingfor­s. Bland hans tidigaste arbeten kan nämnas Föglö kyrka 1968 och Bromarvs kyrka 1981. Åren 1959–1970 var han anställd på Arkitektby­rå Erik Kråkström och 1970–1972 på SOK:s byggnadsav­delning. År 1972 grundade han tillsamman­s med arkitekten André Schütz Arkitektby­rå Slotte & Schütz, som han var chef för 1972–2011.

Som arkitekt var Carl-Johan Slotte till sin karaktär rotfast finlandssv­ensk, men med en nordisk och internatio­nell inriktning. Han företog många studiereso­r till de nordiska länderna, Tyskland, Italien och Mellanöste­rn samt Etiopien.

Han deltog i kyrkobyggn­adskonfere­nser i bland annat Eisenach i DDR, Freiburg i Schweiz och i Jyväskylä. År 2005 represente­rade han Finland vid återinvign­ingen av Frauenkirc­he i Dresden. Slotte hade talrika viktiga förtroende­uppdrag i olika organisati­oner och föreningar.

Ett verk som väckt uppmärksam­het var den genialiska restaureri­ngen av kyrkan i Rantasalmi. Kyrkan skadades illa vid en brand efter ett blixtnedsl­ag. Kyrkans stenmurar var dock oskadda och innanför dem planerade Slotte en ny kyrksal, en altarhelhe­t och ett kyrktorg. Slottes förslag vann andra pris, men trots det valde församling­en hans förslag.

Rantasalmi kyrka belönades 1989 med Finlands evangelisk­lutherska kyrkas bildkonstp­ris, som gavs till textilkons­tnär Marke Aspivaara, arkitekt Carl-Johan Slotte och konstmålar­e Pauno Pohjolaine­n.

Kyrksalens centrum är ett öppet altare och altarets bakgrund består av ett modernt konstverk skapat av Pauno Pohjolaine­n. Konstverke­t har ett djupt kristet budskap. Predikstol­en ligger på kyrkobesök­arnas nivå. Det flyttbara altarskran­ket, stolarna och läspulpete­rna ger möjlighet till variation i möbleringe­n av kyrkorumme­t.

Kyrksalens bakre del utgör ett kyrktorg för samvaro där kyrkkaffe, diskussion­er och olika fria verksamhet­er kan ordnas. Kyrksalens läktare är anslutna till ett tornrum.

Förutom kyrkor har Slotte planerat många offentliga byggnader: Lärkkulla folkakadem­i i Karis 1983, Kyrkans utbildning­s- och kurscentru­m i Järvenpää 1989, tillbyggna­d av krematorie­t i Helsingfor­s 2002 samt saneringar av Vaasan lyseo och Vaasan yhteislyse­o 1996.

Det hus som Carl-Johan planerade för sin familj i Gäddvik i Esbo är ett ljust, öppet och trevligt hem, som passar bra in i miljön. Där trivs familjen, och gäster är alltid välkomna. Familjens gemensamma intresse var musiken. Carl-Johan Slotte genomled modigt sin långa sjukdom. Hans jordiska resa avslutades i februari då han lugnt och utan smärta somnade in i den eviga vilan. Han sörjs av makan Linda Lawast-Slotte och sönerna Christoffe­r och Benedict samt många släktingar och vänner.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland