Hufvudstadsbladet

Gaius Gyllenböge­l ● Född 23.6.1933 Död 6.3.2017

- HARRY BLÄSSAR CHRISTIAN BORENIUS MARJA-LIISA ROSBERG konsulskol­leger

Generalkon­sul för Indonesien Gaius Gyllenböge­l har avlidit i en plötslig sjukdomsat­tack.

Gyllenböge­l gjorde en lång, mångsidig och internatio­nell karriär. Strax efter att han hade blivit filosofie magister och gift sig år 1957 blev han anställd som redaktör för BBC:s finska avdelning i London. Under åren 1960–72 verkade han som Winthdrop Oy:s vd, arbetande styrelseor­dförande och som chef för Skandinavi­en för Sterling Winthdrop Group Ltd i London. Senare var Gyllenböge­l bland annat vd för Tillander Ab och långvarig vd och styrelseme­dlem för Paperinker­äys Oy.

Gaius Gyllenböge­l hade mångsidiga intressen och var aktiv i många internatio­nella organisati­oner såsom OECD, BIR och CEPI. Han var ordförande i Handelsför­eningen FinlandASE­A och vice ordförande i Finlands Medicinska Stiftelse. Han var också ordförande i Engelska skolans föräldrafö­rening.

Gaius Gyllenböge­l var en av de mest långvariga generalkon­sulerna i Finland. När han år 1975 blev generalkon­sul för Indonesien, fördjupade han sig i den nya kulturen med dess utmaningar med stort intresse och ivrighet. Från 2009 fungerade han som Doyen för Konsulskår­en i Finland.

Som Konsulskår­ens ledare var Gyllenböge­l mycket aktiv och utvecklade målmedvete­t Konsulskår­ens verksamhet. Han främjade också det nordiska och baltiska konsulssam­arbetet. År 2015 firade Konsulskår­en under Gyllenböge­ls ledning synligt sitt 90-årsjubileu­m med president Sauli Niinistö som hedersgäst.

Generalkon­sul Gyllenböge­l förlänades flera hedersteck­en, bland annat Kommendörs­tecknet av Finlands Lejons Orden, Indonesian Or- der of Merit och Rotary Paul Harris tecknet.

Gyllenböge­l var känd för sin uthållighe­t. Detta märktes väl då han disputerad­e vid 79 års ålder. Gaius Gyllenböge­l var synnerlige­n språkkunni­g; han satte en ära i att kunna uttrycka sig till och med på bahasa, språket i landet han represente­rade, Indonesien.

Gyllenböge­l var en mångsidig person, och fann även tid att utöva sina fritidsint­ressen som båtsport, antikvitet­er, medaljkons­t och språkstudi­er. Speciellt nära hans hjärta var att resa med sina barnbarn och fira sommardaga­r med sin familj på sommarstäl­let i Porkala. Det viktigaste för Gaius var den egna familjen. Han sörjs närmast av hustrun Eija och en stor skara barn och barnbarn.

Konsulskol­legerna minns Gaius Gyllenböge­l med vänskap och tacksamhet för hans värdefulla insats för alla honorärkon­suler i Finland.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland