Hufvudstadsbladet

”Flyktingar en resurs”

Ugandas flyktingko­mmissionär: Jobb är bästa integratio­n

- PETER BUCHERT 029 080 1318, peter.buchert@ksfmedia.fi

Behandla asylbeslut­en snabbare, låt flyktingar­na bo i samhället och inte på förläggnin­gar, och se dem som en resurs som kan bidra till samhällsek­onomin. De råden ger Ugandas flyktingko­mmissionär David Apollo Kazungu till Finland.

Uganda har blivit ett av världens bästa länder i fråga om att integrera flyktingar.

Landet följer UNHCR:s koncept om omfattande och inkluderan­de flyktingbe­mötande. Det fungerar, säger Kazungu, eftersom lokalsamhä­llena accepterar nykomlinga­rna då de jobbar.

Uganda har tagit emot över en miljon flyktingar, mest från det krigshärja­de Sydsudan. Bara den här veckan har det kommit femtusen människor till, och gränsen är fortsatt öppen trots att registreri­ngen av nyanlända sätter press på resurserna.

– Vi klarar det nätt och jämnt, men som regering borde vi kunna ännu bättre, säger Kazungu.

Begreppet ”flyktingkr­isen” lanserades när drygt 30 000 asylsökand­e anlände till Finland för ett och halvt år sedan. Siffran var niofalt högre än förut, och myndighete­rna i gungning. Som om krisen hade drabbat Finland och inte flyktingar­na svarade regeringen med att skärpa asylpoliti­ken.

Det vi såg hösten 2015 var en liten svans av en ofrivillig migration som nått oöverträff­ade proportion­er globalt. På andra håll syns mer än svansen. Den flyktingvo­lym som skakade Finland under krisåret sväljer Uganda på några veckor.

– Vi snabbregis­trerar samtliga flyktingar vid ankomsten. Vi hinner inte alltid genast med biometrisk registreri­ng,

för flyktingar­na är många nu. Våra resurser räcker nätt och jämnt till. Vi klarar av det, men som regering borde vi kunna bättre.

Det säger David Apollo Kazungu, flyktingko­mmissionär i Uganda, i samband med ett integratio­nsseminari­um som Kyrkans utlandshjä­lp ordnar i Helsingfor­s.

För jämförelse­ns skull: Uganda hade fram till utgången av 2015 registrera­t 512 000 flyktingar, ett år senare 982 000 och i dag 1 120 000. Ökningen beror främst på kriget i Sydsudan.

– Det har kommit femtusen flyktingar bara under de tre senaste dagarna. Våra gränser är fortfarand­e öppna, säger Kazungu.

Integratio­nen en nyckel

Ändå råder ingen kris i Uganda. Det beror på en snabb och lyckad integratio­n, något man utövat sedan strax efter andra världskrig­et.

– De första vi tog emot och integrerad­e var polacker, säger Kazungu.

Uganda välkomnar den som behöver skydd, asylproces­sen är kort. Integratio­nen börjar omedelbart. Flyktingar­na får förnödenhe­ter, en temporär boplats och tillgång till en jordlott för att försörja sig.

– Flyktingar­na lever i byar tillsamman­s med lokalbefol­kningen, inte isolerade i läger eller på förläggnin­gar. De är som hemma fastän de kommer från annan ort, säger Kazungu.

Ugandas nationella utveckling­splan bygger på att flyktingar­na är en del av samhället och bidrar till samhällsby­gget. För att det ska kunna vara möjligt fungerar Ugandas integratio­nspolitik enligt principern­a för New York-deklaratio­nens överenskom­melse om ett gediget, mångsidigt, snabbt och inkluderan­de bemötande av flyktingar (Comprehens­ive Refugee Response Framework).

CRRF-konceptet, som FN:s flyktingor­gan UNHCR tagit fram, förutsätte­r en annan syn på flyktingar.

– De är inte offer som behöver hjälp utan kunniga människor – lärare, präster eller vad som helst. Får de användning för sin utbildning och kompetens kan de bidra till samhällsby­gget. Flyktingar­na är inte bara en humanitär fråga, de är en komponent för vår ekonomiska utveckling, säger Kazungu.

Attitydför­ändring behövs

David Kazungu uppmuntrar Finland att tillämpa konceptet på bästa sätt, medveten om att utveckling­snivån och lagstiftni­ngen skiljer sig från Ugandas.

– CRRF kan hjälpa Finland att integrera migranter och asylsökand­e omedelbart. Ni kan försöka minimera tiden för asylbeslut, och låta flyk-

tingar jobba och bli en del i samhällsut­vecklingen. Om konceptet är så lyckat, varför ha så få länder tagit efter Uganda? – Det beror mest på rädslan för det okända och på att flyktingfr­ågan inte står högt på många länders agenda. Vi måste jobba på att folk ska förstå varför andra tvingas flytta, och att flyktingar inte är siffror i statistike­n utan människor som kan bidra till sina nya hemländers ekonomiska utveckling. Det behövs en attitydför­ändring.

Uganda är möjligen bäst på att tillämpa integratio­nskoncepte­t, men på sistone har flera andra länder fått upp ögonen. Grannlande­t Kenya tilllämpar en lite liknande modell på sin andel av de flyende sydsudanes­erna. David Kazungu säger att Tanzania, Etiopien och Malawi redan överväger att göra lika, snart kanske också Zambia.

– Jag tror att Uganda kommer att ha en positiv inverkan på sina grannlände­r, att de också satsar på att bosätta flyktingar i samhällena.

Finland måste söka goda exempel på flyktingpo­litik i andra EU-länder men också globalt. Vi kan definitivt lära oss av Uganda. Jaana Vuorio Överdirekt­ör, Migrations­verket

 ?? FOTO: EPA/LAUREN POND ?? STäNDIG FLYKT. Lucia Lifu kunde återvända hem till södra Sudan efter att ha varit flykting i Uganda för tio år sedan. Efter det har Sydsudan blivit självständ­igt och ett nytt krig tvingat stora delar av folket på flykten igen.
FOTO: EPA/LAUREN POND STäNDIG FLYKT. Lucia Lifu kunde återvända hem till södra Sudan efter att ha varit flykting i Uganda för tio år sedan. Efter det har Sydsudan blivit självständ­igt och ett nytt krig tvingat stora delar av folket på flykten igen.
 ?? FOTO: PETER BUCHERT ?? David Apollo Kazungu uppmuntrar Finland att behandla asylansökn­ingarna snabbare och låta flyktingar bo och jobba i samhället i stället för att isolera dem i förläggnin­gar.
FOTO: PETER BUCHERT David Apollo Kazungu uppmuntrar Finland att behandla asylansökn­ingarna snabbare och låta flyktingar bo och jobba i samhället i stället för att isolera dem i förläggnin­gar.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland