Hufvudstadsbladet

Tappara för tufft för HIFK

Ishockey IFK-kaptenen Lennart Petrell försökte inte dölja sin besvikelse efter att hans lag såg Tappara ta sig till final. – Men jag är stolt över hur vi spelat i vår, säger han.

- FILIP SAXéN 029 080 1372, filip.saxen@ksfmedia.fi

TAMMERFORS Dörren till IFK:s omklädning­srum hölls stängd länge efter att laget åkt på en 3–4-förlust i Tammerfors och fått se finalplats­en definitivt glida ur händerna.

Tapparafan­sen stannade länge kvar i Hakametsäh­allen och jublade åt sina spelare och då IFK-kaptenen Lennart Petrell med tunga steg klev ut ur lagets omklädning­srum skanderade ”Tappara, Tappara, Tappara”-ropen fortfarand­e i hallen.

– Efter de två första matcherna var vi bra med i matchserie­n och matcherna var jämna, säger Petrell med en djup suck.

– Men vi gav för mycket åt dem då de ledde med 2–0. Vi hade våra chanser att vinna på hemmaplan och vi hade våra chanser att vinna här.

Samtidigt som det finns en del sanning i Petrells ord talar 4–1 i matcher sitt klara språk. Tappara var det bättre laget och tog sig välförtjän­t till final.

Petrell agerade kapten i den sista semifinalm­atchen då Arttu Luttinen var petad. Att Juhamatti Aaltonen och Mikael Johansson också ställts utanför laget beskriver rätt väl läget i IFK och lagets säsong.

– Det har varit en otroligt tung säsong för oss. Inför säsongen lyftes vi fram som den stora favoriten och nästan den säkra mästaren och så slutar vi nia i grundserie­n, säger Petrell.

– Jag har aldrig varit med om en liknande berg- och dalbana under min tid i IFK. Det har hänt saker både i och utanför hallen som påverkat oss.

Det som hänt utanför hallen är enligt Petrell helt vanliga saker som hör till livet. Inne i hallen och i IFK har det stormat rejält. Antti Törmänens situation i laget har varit på tapeten sedan i höst och hans roll förändrade­s under säsongen då alla spelare inte var nöjda med hur träningar och matcher såg ut.

– Som lag har vi lyckats stänga ut alla de utomståend­e faktorerna och inte låtit dem störa oss, säger Petrell.

– Jag är stolt över det här laget och vad vi lyckats med i vår.

Efter den katastrofa­la hösten och vintern befann sig IFK i ett läge där det för en stund såg ut som om miljonbygg­et mycket väl kunde missa slutspelet helt och hållet. Tack vare en stigande trend under de sista omgångarna säkrade man en plats i slutspelet tack vare niondeplat­sen i grundserie­n.

– Det är klart att en niondeplat­s

inte är bra för oss. Men den stigande trend vi hade från början av februari till slutet var bra. Det skedde en hel del positiva förändring­ar i laget och vi klarade av att lämna allt som hänt bakom oss, säger Petrell.

– Vi klarade av att nolla allt som hänt. Det var nästan som om någon tryckt på en knapp. Plötsligt fungerade allt bättre och alla kunde fokusera på det vi gjorde.

Men riktigt hela vägen bar det inte för IFK.

– Det är synd och tungt att det slutar på det här sättet. Det grämer otroligt. För en halv timme sedan var vi där ute på isen och kämpade om ligaguldet, nu står vi här, säger Petrell.

IFK har nu den otacksamma uppgiften framför sig att försöka ladda om före en bronsmatch på bortaplan. Om matchprogr­ammet inte ändras spelar IFK bronsmatch i antingen Jyväskylä eller Kuopio nästa veckas fredag.

– Jag vill egentligen inte ens tänka på det, säger Petrell.

Efter en stunds tystnad tillägger han:

– Men jag lovar att vi kämpar om bronset för fullt då den tiden kommer.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER ??
FOTO: LEHTIKUVA/MARKKU ULANDER
 ?? FOTO: MARKKU ULANDER ?? EN SISTA GENOMGåNG. Antti Törmänens IFK: fick för tredje året i följd se sig slaget av Tappara i slutspelet.
FOTO: MARKKU ULANDER EN SISTA GENOMGåNG. Antti Törmänens IFK: fick för tredje året i följd se sig slaget av Tappara i slutspelet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland