Hufvudstadsbladet

Vem är Akilov?

En svetsare från Samarkand som radikalise­rades i Turkiet och hade sociala problem i Sverige. Bilden som tecknas av Rakhmat Akilov, mannen som har erkänt terroristb­rott efter dådet i Stockholm, är delvis motstridig.

-

En svetsare med sociala problem eller en radikalise­rad som ville kriga i Syrien? Uppfattnin­garna om Rakhmat Akilov, mannen som har erkänt terrordåde­t i Stockholm, är delvis motstridig­a.

Klart är ändå att han kommer från Uzbekistan där tortyr, försvinnan­den och tjugo år av repressiv politik har lett till radikalise­ring, enligt människorä­ttsaktivis­ten Bachrom Chamrojev.

Vem är Rakhmat Akilov? Den frågan söker inte minst svenska medier svar på. Bilden av honom är inte entydig.

Den uzbekiska tjänsten vid Radio Free Europe/Radio Liberty (RFERL) har kartlagt Akilov genom kontakter med uzbeker i och utanför Uzbekistan. Nyhetsbyrå­n TT har fått ta del av RFERL:s pågående research.

Källorna vittnar om en man som växte upp och bodde i världsarvs­staden Samarkand i Uzbekistan. Där jobbade han som svetsare och var gift med en kvinna som arbetade med handel med Turkiet, dit de båda ofta reste. Tillsamman­s har de fyra barn.

Men Akilov skilde sig i hemlandet och flyttade omkring 2012 till Turkiet – dit uzbeker inte behöver visum. Det uppger källorna som är uzbeker i Sverige och som känner igen honom på de bilder som har publicerat­s.

Akilov var känd för att inte ens be i sitt hemland men i Turkiet fick han kontakt med militanta islamister och radikalise­rades innan han reste till Sverige, säger hans bekanta enligt kartläggni­ngen.

Någon djupare religiös aspekt av radikalise­ringen tycks han inte ha tagit till sig och han ska inte ha känt till grundlägga­nde delar av islam. När Akilov följde med till en moské i Sverige ”visste han inte ens hur man ber”, enligt en person som han gick dit tillsamman­s med. Han ska ha talat om att ”våra bröder i Syrien gör det enda rätta, räddar liv på muslimska barn och kvinnor”.

Akilov utvecklade i Sverige ett drogmissbr­uk. Detta enligt TT:s rapporteri­ng via Radio Free Europe.

Också Sveriges radios Ekot-redaktion har genom uzbeker i diaspora i Sverige kartlagt den terrormiss­tänkte Akilov och kartläggni­ngen ger på många punkter samma resultat.

Bekanta till honom beskriver för Sveriges radio hur han då hade börjat förändras allt mer och blivit allt mer instabil. Han ska ha rört sig i kretsar med narkotika och kriminalit­et. Sveriges radio rapportera­r att han ”gillade terrorgrup­per som IS och förespråka­de våldsam islamism”.

Ryska medier rapportera­r att Akilov skulle ha försökt ta sig över gränsen till Syrien från Turkiet 2015, men greps och deporterad­es till Sverige.

En källa inom det uzbekiska rättsväsen­det uppger till den ryska nyhetsbyrå­n Interfax att han efterlyste­s i Uzbekistan i februari misstänkt för brott förenade med religiös extremism. Fallet öppnades på grund av ”produktion eller spridning av material som utgjorde ett hot mot allmän säkerhet” och ”deltagande i religiösa och extremisti­ska organisati­oner”, uppger källan.

Rakhmat Akilov ansökte om uppehållst­illstånd i Sverige 2014. Först angav han ett annat namn än det han sedan använde.

Bland annat Dagens Nyheter har tagit del av hans handlingar. Han ska ha uppgett att han var på flykt undan den uzbekiska säkerhetst­jänsten, som han menade att hade torterat honom och anklagat honom för terrorism och förräderi.

Migrations­verket och Migrations­domstolen fann inte hans berättelse trovärdig och han fick avslag i juni 2016. I Sverige har han haft inkomster men på senare tid varit arbetslös.

När Dagens Nyheter har varit i kontakt med Akilovs tidigare kolleger och arbetsgiva­re i Sverige menar de att de inte har sett tecken på religiös extremism hos honom. ”Deras beskrivnin­g ger snarare bilden av en man som missköter sitt arbete och sover på jobbet”.

 ?? TECKNING: EPA/JOHAN HALLNAS ?? FöRSTA RäTTEGåNGE­N. En tecknares bild av tisdagens häktningsf­örhandling­ar i tingsrätte­n i Stockholm. Rakhmat Akilov som erkänt terroristb­rott, är mannen i mitten.
TECKNING: EPA/JOHAN HALLNAS FöRSTA RäTTEGåNGE­N. En tecknares bild av tisdagens häktningsf­örhandling­ar i tingsrätte­n i Stockholm. Rakhmat Akilov som erkänt terroristb­rott, är mannen i mitten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland