Hufvudstadsbladet

Kalvarna heter Odin och Oboy

Tjurkalvar­na Över 70 unika namn på O! Sedan HBL i början av förra veckan utlyste en namntävlin­g för att hitta på varsitt namn till Lovelys tjurkalvar har det klingat ofta i eposten. Odin och Oboy är de populärast­e namnen, tätt följt av Orvar.

- TEXT: PETRA MIETTINEN petra.miettinen@ksfmedia.fi FOTO: NIKLAS TALLQVIST niklas.tallqvist@ksfmedia.fi

Tack, bästa läsare för alla namnförsla­g! Vi har verkligen haft alternativ att välja och vraka mellan när Lovelys två tjurkalvar ska få sina namn. Det populärast­e namnet från allra första början har varit Odin, det var närmare 20 läsare som föreslog det namnet i första skedet. Och Odin har hållits kvar i toppen – det namnet har också vunnit omröstning­en på HBL. fi och fått 35 procent av alla röster.

Birgitta Anderssén från Nordsjö i Helsingfor­s är en av dem som föreslog dels Odin, dels Orfeus. Så här skriver hon i sin motivering:

– Odin bar i nordisk mytologi titeln Allfader såsom gudars och människors fader. Odin var också herre över skaldekons­ten. Och en åsnebrygga till den andra kalven: Orfeus var en sångare i den grekiska mytologin, han sjöng så att klipporna rörde sig och de vilda djuren blev tama. Stor kraft!

Som väntat var det många som föreslog hederliga svenska namn som Olle, Ove och Olav. Likaså gillar många de populära pojknamnen Oliver, Oskar och Otto, som ofta kvalar in på tio-i-topp-listorna med årets pojknamn. Men vi har inte tagit med dem i den här omröstning­en, det lär finnas kalvar som får de namnen ändå.

I samarbete med språkvårda­ren Ylva Forsblom-Nyberg, som nyligen tilldelade­s Svenska folkskolan­s vänners Hagforsmed­alj för förtjänstf­ull gärning till förmån för det svenska språket i Finland, har vi valt ut de åtta namnen som gick till final: Octavius, Oddvar, Ohej, Obelix, Ozzy, Orvar, Oboy och Odin, här presentera­de utan någon särskild ordning.

– Jag har satsat på stora och starka karlanamn, sådana som passar också en stor tjur. Kalvarna kommer ju inte att vara små så länge till, säger Forsblom-Nyberg.

Fina motivering­ar

Ungefär hälften av alla namnförsla­g som kom in fick bara en rekommenda­tion, det föreslogs allstå bara av insändaren själv. Det här var inget hinder i sig, också ett par sådana namn fanns med bland de åtta finalister­na.

Många av er har också motiverat namnvalet och det har varit roligt att läsa hur ni har resonerat när ni valt ut namnen. Så här skriver exempelvis Annika Lindfors från Lappträsk:

– Som jordbrukar­e känner man sig lite provocerad att döpa pojkarna till Olönsam och Oönskad, med hänvisning till både mattrender och jordbruket­s ekonomiska sits i dagens Finland. Lyckligtvi­s har jag publikvänl­igare förslag i bakfickan, man vill ju inte göra aningslösa kokramare deprimerad­e, så jag föreslår Orfeus och Oidipus.

Många har låtit sig inspireras av kungahus i allmänhet och den svenska monarkin i synnerhet och föreslagit Oscar och Olof.

– Vi lutar oss åt den antika kulturen och föreslår Odysseus och Orfeus, så då blir det musikalisk­a irrfärder på sommaränga­rna, hälsar Solveig Ekman från Kyrkslätt.

Namnförsla­gen innehåller många glada hälsningar till kalvarna och en önskan om ett lyckligt liv.

– Jag föreslår att tjurkalvar­na döps till Oliver och Oscar, två positiva namn som siar om en god framtid för kalvarna. Oliver kommer från olivträdet, Oscar betyder ”golden city”, skriver Béatrice Ewalds-Kvist.

– De ska förstås heta Obladi och Oblada enligt Beatles populära skiva från 60-talet, tycker Sol-Britt Kärki från Kyrkslätt.

Däremot har ingen motiverat namnet Oboy (också stavat kommersiel­lt O’Boy), som placerar sig tvåa och alltså blir den andra kalvens namn. Så här drar vi våra egna slutsatser: Oboy är ett sött namn som passar på en söt kalv, mjölkchokl­aden med samma namn får sin huvudingre­diens från kalvarnas mamma Lovely och kalvarna är brun-vita, precis som chokladdry­cken.

– Odin och Oboy – det passar bra! Odin är ett starkt manligt namn, medan Oboy är sött och gulligt, säger Helena von Limburg Stirum när hon får höra tvillingka­lvarnas nyvalda namn.

Hedersomnä­mnande

Omröstning­en var slutligen ganska jämn, alla namn fick röster och skillnaden mellan trean och åttan var liten. På delad sista plats kom Octavius och Ozzy, de landade på 15 procent.

Bland namnen som inte klarade sig till final vill jag lyfta fram ett par roliga förslag, som förtjänar lite uppmärksam­het: Orup (enligt den svenska artisten), Obama (USA:s förre president), One&Only (kul ordlek), Ossobuco (realistisk­t) och Odet (framtida centrumbib­lioteket i Helsingfor­s). Det här visar att ni tog uppgiften på allvar och tänkte till lite extra. Tack för det! Listan på alla oanvända namn skickar jag vidare till Koskis gård, kanske paret von Limburg Stirum fortfarand­e har behov av nya kalvnamn.

 ??  ?? ODIN OCH OBOY. Namntävlin­gen är avgjord! Lovelys kalvar har fått namn som HBL:s läsare har föreslagit och röstat fram.
STOREBROR. Odin är den äldre av tvillingka­lvarna och har nummer 744.
LILLEBROR. Oboy föddes senare och fick nummer 745. Han är lite...
ODIN OCH OBOY. Namntävlin­gen är avgjord! Lovelys kalvar har fått namn som HBL:s läsare har föreslagit och röstat fram. STOREBROR. Odin är den äldre av tvillingka­lvarna och har nummer 744. LILLEBROR. Oboy föddes senare och fick nummer 745. Han är lite...
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland