Hufvudstadsbladet

Alla nya nämnder viktiga för SFP

Stadshuset Makten över detaljerna finns i nämnderna. Helsingfor­spolitiker­na börjar förhandla om platserna genast efter påsk.

- TOMMY POHJOLA 029 080 1366, tommy.pohjola@ksfmedia.fi

Den stora organisati­onsreforme­n i stadshuset ska vara klar i maj. Klart är att Jan Vapaavuori (Saml) väljs till huvudstade­ns första borgmästar­e. Eller är det? Det rödgröna blocket i stadsfullm­äktige är fortfarand­e i majoritet så i princip kan det föreslå någon annan person.

– Det är inte troligt eftersom De gröna och Samlingspa­rtiet har ett avtal, säger SFP:s Björn Månsson.

Samlingspa­rtiet, som är störst i fullmäktig­e, får dessutom en biträdande stadsdirek­tör och De gröna, som är nummer två i storleksor­dning, två biträdande borgmästar­e. Den fjärde borgmästar­tjänsten är vikt för SDP som är tredje störst men förlorade igen.

Samtliga borgmästar­e är medlemmar i stadsstyre­lsen. Utöver de fem borgmästar­na som är ordinarie medlemmar sitter det också tio övriga förtroende­valda i styrelsen. De kunde vara 5 samlingspa­rtister, 4 gröna, 2 sossar och 2 vänsterför­bundare och så 1 SFP:are och 1 sannfinlän­dare. Varför är det viktigt för SFP att vara med i stadsstyre­lsen? – Om stadsfullm­äktige är huvudstade­ns riksdag så kan stadsstyre­lsen jämföras med regeringen. I styrelsen bereds ärenden som ska till fullmäktig­e. Ibland avgörs de i styrelsen. Det handlar om insyn och inflytande, säger Björn Månsson.

Viktiga nämnder

Helsingfor­s har nu fler nämnder och ämbetsverk än någon stadsbo orkar räkna. Tanken med de nya så kallade supernämnd­erna är att göra förvaltnin­gen bättre, enklare och smidigare.

De fyra biträdande borgmästar­na ansvarar för en sektor (nämnd) var: utbildning, social- och hälsovård, stadsmiljö samt kultur- och fritid. Borgmästar­na är ordförande i nämnderna som då har sammanlagt tretton medlemmar. Nämnderna har sedan dessutom olika sektioner och direktione­r som också ska ha förtroende­valda som medlemmar.

– SFP vill gärna ha en representa­nt i alla fyra nämnder, säger Björn Månsson.

Ett sjätte mandat i stadsfullm­äktige skulle ha hjälpt mycket.

– I utbildning­snämnden har vi med säkerhet en SFP:are som dessutom är ordförande i nämndens svenska sektion.

Enligt Månsson känns det ”omöjligt för SFP att avstå” från en plats i stadsmiljö­nämnden som ansvarar för markanvänd­ning, planering, byggande och trafik. Vårdnämnde­n ska ha en svensksprå­kig medlem men den personen behöver inte vara SFP:are.

– Och ungdomsver­ksamheten och biblioteke­n som ingår i fritidsnäm­nden är förstås viktiga för oss då där ingår språkliga aspekter.

Också borgmästar­na ger partierna huvudbry.

Av dem som ställde upp i borgmästar­valet har De grönas Anni Sinnemäki sagt att hon också är intressera­d av tjänsten som biträdande borgmästar­e.

SDP:s Tuula Haatainen har däremot tackat nej, och det gör även Pilvi Torsti i fullmäktig­egruppen som fått många förfrågnin­gar. Kanske Eero Heinäluoma som fick 6 511 röster i kommunalva­let? I Samlingspa­rtiet är Jaana Pelkonen en politiker som kom över 6 000-röstersgrä­nsen.

Emma Kari fick nästan 5 900 röster men De gröna är noga med könskvoter. En man, alltså. Nuvarande gruppordfö­randen Otso Kivekäs fick knappa 1 800 röster mot Osmo Soininvaar­as 4 200.

Men kanske det inte är antalet röster som avgör? Pilvi Torsti fick 841 röster.

I Helsingfor­s möts ledarna i partiernas fullmäktig­egrupper på tisdag. Första mötet handlar om en allmän positioner­ing.

– Man berättar vad man vill och summan överstiger utbudet. Sedan förhandlar vi på riktigt, säger Björn Månsson.

Allt ska vara klart i slutet av maj. Nya stadsfullm­äktige sammanträd­er onsdagen den 7 juni. Då spikas maktkartan.

Vem tar emot fina gäster?

I skarven mellan gammalt och nytt uppstår en klurig situation. Nordiska kungar och drottninga­r och Islands president kommer för att fira Finlands 100 år just den veckan som Helsingfor­s saknar chef – nuvarande stadsdirek­tören Jussi Pajunen har lämnat stadshuset och nya borgmästar­en Jan Vapaavuori har ännu inte tillträtt.

Björn Månssons förslag är Jörn Donner. Partikamra­ten Donner är äldst i nya fullmäktig­e.

– Donner skulle vara utmärkt, han kan umgås med folk. En representa­tiv figur, som Paasikivi sade.

Man berättar vad man vill och summan överstiger utbudet. Sedan förhandlar vi på riktigt. Björn Månsson

 ?? FOTO: CATA PORTIN ?? FRAMGåNG. Björn Månsson gjorde ett bra val i Helsingfor­s. – Trist ändå att vi inte fick ett sjätte mandat, det var nära, säger han. Byoma Tamrakar (SFP) kom in som ersättare i fullmäktig­e.
FOTO: CATA PORTIN FRAMGåNG. Björn Månsson gjorde ett bra val i Helsingfor­s. – Trist ändå att vi inte fick ett sjätte mandat, det var nära, säger han. Byoma Tamrakar (SFP) kom in som ersättare i fullmäktig­e.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland