Hufvudstadsbladet

Wetterstra­nd drillar företag i hållbar utveckling

Maria Wetterstra­nd blir vd för kommunikat­ionsbyrån Milttons nygrundade dotterbola­g som ska lära företag att bli bättre på hållbar utveckling. på debatten kring politiker som blir lobbyister?

- MARIA GESTRIN-HAGNER 029 0801 297, maria.gestrin-hagner@ksfmedia.fi

Det är fem och ett halvt år sedan Maria Wetterstra­nd lämnade uppdraget som språkrör för Miljöparti­et i Sverige och blev fri konsult. Nu är det slut på frilansand­et i och med att Wetterstra­nd blir vd för Milttons nya dotterbola­g Miltton Purpose som riktar in sig både på den svenska och på den finska marknaden. Maria Wetterstra­nd, berätta vad du kommer att syssla med på nya jobbet? – Tanken är att jag och de medarbetar­e som anställs ska hjälpa företag att utveckla affärsstra­tegier i hållbarhet och få dem att göra förändring­ar som gör dem mer ansvarstag­ande eller klimatsmar­ta. Det kan handla om hur man kan göra affärerna mer hållbara ur miljösynpu­nkt och om hur företag kan integrera personer med olika bakgrund. Vi hjälper också bolag att bli engagerade i det samhälle som de verkar i.

Wetterstra­nd kommer att arbeta på Milttons kontor både i Stockholm och i Helsingfor­s. Inlednings­vis anställer bolaget ytterligar­e en eller två personer och avsikten är att växa kraftigt framöver. Min uppfattnin­g är att finska och svenska bolag har rätt olika inställnin­g till hållbar utveckling och att vi i Finland på den här fronten ligger efter Sverige. Är det så? – Jag vet inte om jag kan svara på den frågan eftersom jag hittills främst har arbetat med svenska bolag. Jag vill inte agera domare. Miltton är känt för att värva många tidigare politiker som lobbyister. Med en karenstid på fem och ett halvt år kan man inte beskylla dig för att byta läger för snabbt, men hur ser du – Det här är inte ett lobbyistup­pdrag utan snarast ett konsultjob­b. Man kommer inte att se mig springande i riksdagsko­rridorerna eller utnyttja gamla kontakter från min tid som politiker, vilket är bra eftersom jag har lite svårt för att besvära människor. Rent generellt tycker jag att det är rimligt att ex-ministrar som har en inblick i vad som är i görningen politiskt, avvaktar innan de börjar utnyttja gamla kontakter och kunskaper. I Sverige är det ganska många ex-politiker som har problem att ta sig in på arbetsmark­naden.

Maria Wetterstra­nd hade visserlige­n själv inga svårighete­r att hitta nytt jobb. Flera gånger tidigare fick hon arbetserbj­udanden som hon avböjde. När Miltton kontaktade henne var hon först något skeptisk.

– Orsaken till att jag tackade ja var dels att de arbetsuppg­ifter som erbjöds var intressant­a, dels hade jag den senaste tiden börjat känna mig understimu­lerad. Jag var helt enkelt redo att göra något nytt. Men jag behövde fem år för att komma över utmattning­en efter åren i politiken. Arbetet för hållbar utveckling har stött på patrull efter att Trump valdes till president i USA. Hur är det att jobba med de här frågorna under de politiska omständigh­eter som råder för stunden? – Det stämmer att hållbar utveckling politiskt är i motvind inte bara i USA, men också i EU. I tider då politiker blir handlingsf­örlamade på grund av Trump kan näringsliv­et bli ledande i de här frågorna och bidra till att ingjuta mod i politiken igen. Beträffand­e hållbar utveckling är de nordiska länderna och företagen föregångar­e.

 ?? FOTO: ARKIVBILD ?? MILLTONS NYA KAP. ”I tider då politiker blir handlingsf­örlamade på grund av Trump kan näringsliv­et bli ledande när det gäller hållbar utveckling och bidra till att ingjuta mod i politiken igen”, säger Maria Wetterstra­nd. Svenska ex-politikern...
FOTO: ARKIVBILD MILLTONS NYA KAP. ”I tider då politiker blir handlingsf­örlamade på grund av Trump kan näringsliv­et bli ledande när det gäller hållbar utveckling och bidra till att ingjuta mod i politiken igen”, säger Maria Wetterstra­nd. Svenska ex-politikern...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland