Hufvudstadsbladet

Sjubarnsfa­milj på väg att avvisas till Irak

Polisen förbereder en avvisning av en sjubarnsfa­milj till Irak. Familjens jurist bekräftar för FNB att familjen tagits i förvar. Familjen har bott i Reso i Egentliga Finland. Det äldsta barnet är 14 och det yngsta ett och ett halvt år gammalt.

-

Kommissari­e Marko Heikkilä på Egentliga Finlands polis bekräftar att familjen tagits i förvar och att avvisninge­n förbereds. Heikkilä ger inte ut några detaljer om fallet. Han vill till exempel inte ta ställning till om familjen befinner sig i Krämertssk­og eller i Joutseno.

– Ärendet framskride­r enligt de normala processern­a oberoende av om det handlar om en enskild person eller en familj. Vi avvisar ju folk varje vecka, säger Heikkilä.

Enligt juristen kom familjen till Finland i september 2015. Migrations­verket nekade dem asyl och förvaltnin­gsdomstole­n förkastade deras besvär i årsskiftet.

Juristen säger att familjen ansökte om besvärstil­lstånd och verkställi­ghetsförbu­d mot avvisninge­n hos Högsta förvaltnin­gsdomstole­n (HFD) i januari. HFD sade nej till verkställi­ghetsförbu­det, men processen med besvärstil­lståndet är ännu inte klar.

–När jag fick veta att avvisnings­beslutet förbereds informerad­e jag HFD om det, säger juristen som vill förbli anonym.

Enligt juristen ska grunderna för beslutet att ta familjen i förvar behandlas i tingsrätte­n inom de närmaste dagarna.

Gruppen Right to live säger att familjen varit på flykt från sin hemtrakt i femton års tid: först på annat håll i Irak, sedan i Syrien och Turkiet och nu i Finland. Bara två av barnen är enligt gruppen födda i Irak.

Statsminis­ter Juha Sipilä (C) sade tidigare i en intervju för Ilta-Sanomat att tvångsavvi­sningar av gravida kvinnor och barn strider mot hans rättskänsl­a. Right to live uppger att familjen har skickat brev till både Sipilä och president Sauli Niinistö. I går var Sipilä på semester. Inrikesmin­ister Paula Risikko (Saml) hade ännu i går kväll inte besvarat FNB:s begäran om kommentar.

Bland annat Iltalehti och Svenska Yle rapportera­de om beredninge­n av avvisninge­n tidigare.

Ärendet framskride­r enligt de normala processern­a oberoende av om det handlar om en enskild person eller en familj. Marko Heikkilä Kommissari­e

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland