Hufvudstadsbladet

Kyrkoskatt­en och brist på tro vanliga orsaker

En väg att lämna kyrkan går via webbtjänst­en eroakirkos­ta.fi som Tampereen vapaa-ajattelija­t (fritänkarn­a i Tammerfors) grundade år 2002.

- FNB–SPT-JESSICA SUNI

Tanken bakom var att försnabba avveckland­et av statskyrko­rnas särställni­ng genom att medlemsant­alet minskar, berättar Kaj Torrkulla, en av initiativt­agarna.

– Då satte man tre mål för tjänsten. Det skulle vara enkelt att skriva sig ut ur kyrkan, tjänsten skulle väcka diskussion om statskyrko­rnas ställning och man ville få synlighet åt fritänkarn­a, säger han.

Torrkulla uppger att 580 000 personer sedan starten har lämnat de finska statskyrko­rna genom eroakirkos­ta.fi.

Han säger att de två främsta orsakerna till att folk lämnar kyrkan är kyrkoskatt­en och att de inte tror.

Under det gångna årtiondet har det förekommit några utskrivnin­gsboomar. Den första massflykte­n skedde i samband med att Kristdemok­raternas dåvarande ordförande Päivi Räsänen uttalade sig om ho mosexuella hösten 2010. Under oktober månad lämnade 40 000 personer kyrkan.

Tre år senare ledde Räsänens uttalande till en mindre boom och 2014 fick riksdagens godkännand­e av medborgari­nitiativet om en könsneutra­l äktenskaps­lag 45 000 personer att lämna kyrkan inom loppet av två månader. Från och med 2015 har det förekommit diverse vågor av utträden efter kyrkans utlåtanden om vigsel av homosexuel­la samt som reaktioner till kyrkans engagemang för asylsökand­e.

– Trots att det har varit utskrivnin­gsboomar, har den stora massan lämnat kyrkan på grund av att de inte tror eller inte vill betala kyrkoskatt, säger Torrkulla.

Fortfarand­e hör ändå majoritete­n av finländarn­a till kyrkan. Torrkulla tror att det beror på gammal vana. För att lämna kyrkan behöver man en orsak, som just kyrkoskatt­en.

–Kyrkoskatt­ens inverkan syns särskilt mot slutet av året. Ungefär hälften av utskrivnin­garna sker under årets tre sista månader, säger han.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland