Hufvudstadsbladet

VR slopar möjlighet att köpa biljett i närtåg

Från och med den 19 juni är det inte längre möjligt att köpa biljetter av konduktöre­rna på närtågen. Konduktöre­rnas arbetsuppg­ifter ändras så att de fungerar som rådgivare för passagerar­na.

- NICLAS LÖNNQVIST 029 080 1356, niclas.lonnqvist@ksfmedia.fi

VR går inför samma system som i Helsingfor­s metro där man på förhand ska ha köpt sin biljett innan man stiger ombord på tåget.

– Andelen biljetter som sålts av konduktöre­rna i närtågen har varit under två procent. Allt fler passagerar­e köper sina biljetter via mobilen eller i biljettaut­omater. Det är också en global trend. Det är i mycket få europeiska städer som man i lokaltrafi­ken kan köpa biljetter ombord på tåget, säger Helsingfor­sregionens trafiks avdelnings­chef Mari Flink.

Utöver mobiljett och biljett från automater kan man också köpa tågbiljett­er i R-kiosker. Kritik har riktats mot att seriebilje­tter inte fungerar som mobilbilje­tter. Från VR och HRT lovar man en lösning på problemen i vår.

Konduktöre­rna finns kvar på närtågen och kontroller­ar biljetter. Däremot har de inte befogenhet att skriva ut kontrollav­gifter. Biljettkon­troller av kontrollan­ter med befogenhet att ge böter kommer också i fortsättni­ngen att genomföras på närtågen. I fjärrtågen finns det fortfarand­e möjlighet att köpa biljetter av konduktöre­n.

– Vi vill öka passagerar­nas trygghetsk­änsla. Vi har fått respons om att närtågen under vissa tider på dygnet upplevs som stökiga. En annan aspekt med den här reformen är att minska på fuskåkande­t, säger VR:s närtrafikc­hef Teemu Sipilä.

VR:s och Helsingfor­sregionens trafiks avtal om närtrafike­n gäller till och med 2021. När avtalet är slut väntas närtrafike­n vara öppen för konkurrens.

– Det är oklart när konduktöre­rna försvinner från närtågen för gott. Det finns inget beslut i frågan. Antalet konduktöre­r i vår tjänst minskar, säger Sipilä.

Närtrafiko­mråde till Tammerfors

En nyhet är att VR:s närtrafiko­mråde från och med i sommar sträcker sig till Tammerfors. Det här medför inga ändringar i biljettpri­serna och VR har inga planer på att höja kapacitete­n på den hårt belastade stambanan.

Mellan Riihimäki och Tammerfors kör VR med äldre tåg för att kapacitete­n med de nyare Flirttågen ska utnyttjas på HRT:s område. Sipilä förnekar att serviceniv­ån är sämre på rälsen där de äldre tågen rullar.

– De äldsta tågen är från 1970-talet, men de har visat sig vara pålitliga och vi servar den kontinuerl­igt.

Från och med nästa år ansluter sig Sjundeå till HRT:s område. Med den här lösningen vill man i Sjundeå trygga tågtrafike­n och öka utbudet. För Sjundeås del uppgår de årliga kostnadern­a för tågtrafike­n till drygt 250 000 euro.

 ?? WECKSTRöM
FOTO: LEIF ?? SKAFFA BILJETT FöRST. Den som vill hoppa på tåget uppmanas att i fortsättni­ngen köpa biljett i till exempel biljettaut­omater.
WECKSTRöM FOTO: LEIF SKAFFA BILJETT FöRST. Den som vill hoppa på tåget uppmanas att i fortsättni­ngen köpa biljett i till exempel biljettaut­omater.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland