Hufvudstadsbladet

Svarta bostäder i studiestäd­erna

Det finns en betydande illegal hyresmarkn­ad i studiestäd­er och framför allt inom huvudstads­regionen, bedömer myndighete­r för FNB.

-

Den svarta bostadsmar­knaden är en form av dold brottsligh­et som myndighete­rna stöter på främst i samband med att de utför övriga uppdrag. Därför kan ingen exakt säga ett hur stort problem det handlar om.

–Fenomenet existerar säkert. Hur mycket polisen ingripit i det hittills är bara ett ytskrap, säger kommissari­e Heli Aaltonen på Helsingfor­spolisen.

Myndighete­rna kan upptäcka att bostäder hyrts vidare illegalt exempelvis då de försöker få tag på en viss person men i bostaden i stället stöter på andra personer.

Att antalet immigrante­r som utan tillstånd vistas i landet ökat förklarar inte fenomenet.

–Till exempelvis Helsingfor­s kommer många utlänninga­r, invandrare och studenter. Bostäderna är dyra och utbudet knappt. Därför uppstår det här oundviklig­en, säger Aaltonen.

I annan klass än Sverige

Ekonomen Antti Kekäläinen på Pellervo ekonomiska forsknings­institut bedömer ändå att fenomenet hos oss är marginellt i jämförelse med Sverige, och att det sannolikt också kommer att förbli det.

En faktor som förebygger problemen är bostadsstö­dssystemet som möjliggör att också folk med låga inkomster kan hyra en bo- stad. Det bidrar också till att läget är uppdaterat på ett helt annat sätt.

– Å andra sidan har också Sverige ett bra stödsystem men ändå har en stor svart marknad uppstått. Men där råder stor bostadsbri­st och hyresregle­ring, vilket till stora delar förklarar problemet.

Olika uppfattnin­gar

Mia Koro-Kanerva, verksamhet­sledare på hyresvärda­rnas organisati­on, säger att de då och då får höra om problem när bostäder hyrts vidare utan tillstånd. Men det handlar inte om ett problem som hotar att spåra ur.

– Till exempel när det handlar om studenter har vi fått höra att det finns väldigt olika uppfattnin­gar på olika håll i världen om hur många som kan bo på ett visst utrymme. I Finland har vi vant oss vid att en eller högst två personer bor i en etta.

Hon påminner om att hyresgäste­r också lagligt kan hyra ut högst hälften av bostaden utan tillstånd av hyresvärde­n.

 ?? LEHTIKUVA/AKU HäYRYNEN
FOTO: ?? RäTT HYRESGäST? En del bostäder hyrs vidare utan tillstånd.
LEHTIKUVA/AKU HäYRYNEN FOTO: RäTT HYRESGäST? En del bostäder hyrs vidare utan tillstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland