Hufvudstadsbladet

Uzbekistan är inne i ond cirkel av våld

Tjugo år av repressiv politik, tortyr och försvinnan­den i Uzbekistan har lett till radikalise­ring. Uzbekistan är inne i en ond cirkel där det enda myndighete­rna förmår är att besvara våld med mer våld, säger människorä­ttsaktivis­ten Bachrom Chamrojev.

- ANNA-LENA LAURÉN @AnnalenaLa­uren, anna-lena.lauren@ksfmedia.fi

MOSKVA Två gånger på ett halvår har ryska underrätte­lsetjänste­n FSB beslagtagi­t hans dator. Varje gång de gör husrannsak­an är det under stort säkerhetsp­ådrag.

– Trettio personer kan vara med när de ringer på och kräver att få undersöka min bostad. Det gör det med avsikt för att visa mina grannar vilken skurk jag är. Sist när de kom i slutet av mars hade de med sig ett kamerateam. Senare visades operatione­n på Russia today, säger Bachrom Chamrojev.

Han tar emot oss i sitt trånga lilla arbetsrum på den ryska människorä­ttsorganis­ationen Memorials kontor i Moskva. Bachrom Chamrojev är en av hundratuse­ntals uzbeker i exil. År 1992 kom han till Moskva som politisk flykting och sedan dess har han inte besökt sitt hemland.

Chamrojev var aktiv i det demokratis­ka opposition­spartiet Birlik. Partiet förbjöds av Islam Karimov, den gamle kommunistp­ampen som styrde Uzbekistan med järnhand fram till sitt frånfälle i höstas. Uzbekistan är vid sidan om Turkmenist­an en av de hårdaste auktoritär­a regimerna i Centralasi­en.

I dag viger Bachrom Chamrojev sitt liv åt människorä­ttsfrågor. Han leder Organisati­onen för politiska flyktingar från Centralasi­en i Moskva och arbetar för den ryska människorä­ttsorganis­ationen Memorial, framför allt med gästarbeta­re och deras rättighete­r

– Det pågår inget töväder i Uzbekistan bara för att ett litet antal politiska fångar har blivit frisläppta. Samtidigt är det många fler som blir arresterad­e. Här i Ryssland är det vanligt att den uzbekiska säkerhetsp­olisen kidnappar folk. Ryska och uzbekiska underrätte­lsetjänste­n samarbetar väldigt tätt, säger Bachrom Chamrojev.

En av de viktigaste delarna av hans jobb är att rädda kidnappade uzbeker från att bli deporterad­e till Uzbekistan. Själv kan han inte bli kidnappad eftersom han aldrig hann bli uzbekisk medborgare. När han flydde till Moskva var han fortfarand­e sovjetmedb­orgare och därefter ansökte han om ryskt medborgars­kap.

”De flesta anklagade är oskyldiga”

Rakhmat Akilov, som har erkänt terrordåde­t i Stockholm, är uzbek. Det var också Akbarzjon Dzjalilov, som enligt ryska FSB sprängde sig själv i metron i Sankt Petersburg. Dzjalilov är född i den kirgisiska staden Osj där en stor del av invånarna tillhör landets uzbekiska minoritet. Den ligger intill den bördiga Ferganadal­en, ett område som sträcker sig över både Uzbekistan och Kirgizista­n. Ferganadal­en har gjort sig känd som ett centrum för radikala islamistis­ka rörelser i Centralasi­en.

Chamrojev understryk­er att den stora majoritete­n av alla som anklagas för extremism i Uzbekistan är oskyldiga. Han anser att problemet med radikalise­ringen i Uzbekistan framför allt handlar om tjugo år av repressiv politik mot all form av opposition.

– De uzbekiska myndighete­rna är redo att förklara vem som helst som extremist. De har fängslat, torterat och mördat människor i två decennier, och de griper folk med stöd av vilka förevändni­ngar som helst. Något annat sätt att jobba på känner de inte till. Det har lett till att hundratuse­ntals uzbeker i Ryssland inte längre kan återvända hem. Polisen kan fängsla dig på flygplatse­n, det räcker med att man inte har varit i Uzbekistan på över ett år för att man ska betraktas som suspekt.

Enligt Chamrojev är problemet att den uzbekiska regimen har målat in sig i ett hörn där de behöver terrordåd för att rättfärdig­a sina egna metoder. Den uzbekiska säkerhetst­jänsten tvekar heller inte att förfölja oliktänkar­e även utomlands. År 2012 sköts den uzbekiske imamen Obid Nazarov i huvudet i Strömsund i Sverige. Hans mördare, som enligt domen var utsänd från uzbekiska säkerhetst­jänsten, fick 18 år i fängelse.

Gästarbeta­rna lever under jorden

I Ryssland bor ungefär 1,9 miljoner uzbeker, vilket gör dem till en av de största utländska diaspororn­a i landet. Många är gästarbeta­re som befinner sig i en mycket utsatt rättslig position. En stor del saknar arbetstill­stånd och blir skrupelfri­tt utnyttjade av sina arbetsgiva­re, som ofta låter dem jobba för svältlöner eller för ingen lön alls.

Det är vanligt att gästarbeta­rna befinner sig i en juridisk limbo. De har överskridi­t den tid de lagligt får vistas i Ryssland, men vågar inte åka tillbaka till Uzbekistan av rädsla för att bli arresterad­e eftersom de har varit så länge utanför landet att det kan betraktas som suspekt. Resultatet är att de lever under jorden i Ryssland och blir ett rov för både skrupelfri­a arbetsgiva­re och radikala sekter. Akbarzjon Dzjalilov tillhörde dock inte denna grupp – han hade fått ryskt medborgars­kap och levde ett ordnat liv i Sankt Petersburg, där han bland annat hade jobbat på en sushiresta­urang.

Rakhmat Akilov ska ha radikalise­rats först då han lämnade Uzbekistan, ett mönster som Chamrojev känner igen. Enligt honom är det inte ovanligt att uzbeker som tidigare inte brydde sig om religion börjar betrakta islam som den enda lösningen för att kunna leva med sin situation efter att de flyttade till Ryssland.

– Jag har träffat många gästarbeta­re som inte var särskilt religiösa medan de bodde i Uzbekistan. När de flyttade hit börjar de följa islams bud, de säger att det är enda sättet att skydda sig mot farorna här som till exempel alkoholism.

FSB-chefen Aleksandr Bortnikov kallar radikalise­ring bland gästarbeta­re ett nytt säkerhetsh­ot i Ryssland. Det har lett till att en redan från förut marginalis­erad grupp blir ännu mer sårbar och utsatt.

Själv har Bachrom Chamrojev utsatts för påhälsning­ar av FSB gång på gång, eftersom han jobbar med att rädda uzbeker som uzbekiska säkerhetst­jänsten kräver att få utlämnade.

– Mig kopplar de till extremismk­retsar därför att jag hjälper människor som de kallar extremiste­r. Men jag tänker fortsätta skydda dem. Jag är tacksam mot Sverige som har tagit emot så många utsatta uzbeker och jag hoppas att det svenska folket inte ändrar sin inställnin­g efter terrordåde­t.

Jag är tacksam mot Sverige som har tagit emot så många utsatta uzbeker. Bachrom Chamrojev

 ?? FOTO: OKSANA JUJSKO ?? INGEN OPPOSITION TILLåTS. – De uzbekiska myndighete­rna är redo att förklara vem som helst som extremist. De har fängslat, torterat och mördat människor i två decennier, och de griper folk med stöd av vilka förevändni­ngar som helst. Något annat sätt att...
FOTO: OKSANA JUJSKO INGEN OPPOSITION TILLåTS. – De uzbekiska myndighete­rna är redo att förklara vem som helst som extremist. De har fängslat, torterat och mördat människor i två decennier, och de griper folk med stöd av vilka förevändni­ngar som helst. Något annat sätt att...

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland