Hufvudstadsbladet

Iskallt mellan Tillerson och Lavrov

Moskva USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson mottogs med iskyla i Kreml sedan USA och Ryssland hamnat på kollisions­kurs om Syrien. Hans ryske kollega Sergej Lavrov sade att det amerikansk­a anfallet mot en syrisk flygbas var ett brott mot internatio­nell lag

-

När Rex Tillerson slog sig ner för att samtala med den ryske utrikesmin­istern Sergej Lavrov möttes han inte av de vanliga artigheter­na. I stället sade Lavrov att han har en rad frågor, efter ”de extremt tvetydiga och ibland motstridig­a tankar som har uttryckts i Washington gällande hela spektrumet av bilaterala och multilater­ala affärer”.

Hans biträdande utrikesmin­ister Sergej Ryabkov beskrev, för den statliga ryska nyhetsbyrå­n Ria, Washington­s retorik som ”primitiv och oförskämd”. Inte heller de amerikansk­a journalist­erna på plats i Moskva slapp undan kritiken. Lavrovs talesperso­n skrev på Facebook att reportrarn­a som reste med Tillerson be- tedde sig som om de var på en marknad, när de ropade frågor till Lavrov.

Försämrade relationer

President Putin instämde i kören av USA-kritiska uttalanden. I en intervju för tv-kanalen Mir, som Kreml släppte lagom till Tillersons ankomst, säger Putin att relationer­na mellan länderna just nu är de sämsta sedan Donald Trump tog över makten i Vita huset.

– Man skulle kunna säga att förtroende­nivån, särskilt militärt, inte har förbättrat­s, utan snarare försämrats.

Under eftermidda­gen bekräftade Kremls talesperso­n att Putin har träffat Tillerson.

Den amerikansk­e utrikesmin­istern hade en mer dämpad framtoning inför mötet med Lavrov.

– Jag ser fram emot väldigt öppna och ärliga diskussion­er, för att vi bättre ska kunna definiera hur de rysk-amerikansk­a relationer­na ska se ut framöver, sade Tillerson.

”Bryt med Assad-regimen”

Den misstänkta kemvapenat­tacken i Syrien och USA:s svar – 59 kryssnings­robotar mot en syrisk flygbas – har snabbt gjort slut på den vänliga ton som rått mellan Moskva och Washington sedan president Trump tillträdde i januari. USA och många andra ledare i väst anklagar Syriens regim för attacken där 87 människor omkom, varav många var barn.

USA vill att Moskva nu bryter banden med Assadregim­en. Men Ryssland försvarar Syriens president Bashar al-Assad mot anklagelse­rna och lägger i stället ansvaret på syriska rebeller, vars lager av stridsgas ska ha träffats i regimens flyganfall. Putin för i intervjun med Mir fram ännu en teori: att rebellerna helt enkelt ska ha fejkat attacken för att misskredit­era regimen.

Ryska utrikesdep­artementet meddelar att Syriens utrikesmin­ister Walid al-Muallim kommer till Moskva för att träffa Lavrov i dag. Enligt uttalandet är syftet med mötet att ”diskutera åtgärder för att minimera följderna” av USA:s flygattack. I morgon ansluter sig Irans utrikesmin­ister till mötet, enligt Reuters.

Tillerson träffade i tisdags utrikesmin­istrarna i G7-länderna. Med sig till Moskva har han en uppmaning, som gruppen gemensamt har godkänt, till Ryssland om att överge al-Assad.

– Det står klart för oss att familjen Assads styre går mot sitt slut, sade Tillerson i Italien innan han åkte vidare till Moskva.

– Vi hoppas att den ryska regeringen kommer fram till att den har lierat sig med en opålitlig partner i Bashar al-Assad.

 ?? FOTO: EPA/SERGEI CHIRIKOV ?? MåNGA SVåRA FRåGOR. USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson, till vänster, hälsas välkommen av sin ryske kollega Sergej Lavrov inför diskussion­erna.
FOTO: EPA/SERGEI CHIRIKOV MåNGA SVåRA FRåGOR. USA:s utrikesmin­ister Rex Tillerson, till vänster, hälsas välkommen av sin ryske kollega Sergej Lavrov inför diskussion­erna.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland