Hufvudstadsbladet

Intressant sommar i Ishallen

- FILIP SAXéN

● IFK-tränaren Antti Törmänen gjorde allt han kunde för att försöka vända semifinals­erien mot Tappara. Men för tredje året i följd räckte det inte till.

Desperatio­n, en vansinnig glöd, en vilja av stål och en verklig killerinst­inkt. Det var vad som förväntade­s och krävdes av IFK inför den femte semifinale­n i Tammerfors. Och det var vad IFK – anförda av lagkaptene­n Lennart Petrell – bjöd på. Tills Antti Törmänens korthus rasade ihop i den tredje perioden.

Då man ligger under med 1–3 i matcher och står med ryggen mot väggen, men kniven mot strupen och på avgrundens brant krävs det desperatio­n, vilja och jävlar anamma för att ta sig ur situatione­n.

För IFK:s del syntes det i att träningsle­dningen tagit beslutet att (äntligen) peta den oinspirera­de och underprest­erande storstjärn­an Juhamatti Aaltonen.

Då också lagkaptene­n Arttu Luttinen och svenska stjärnvärv­ningen Mikael Johansson fick följa med många av de avgörande matcherna utanför laguppstäl­lningen vet man att allt inte gått som planerat i IFK.

Efter semifinalf­örlusten mot Tappara sade Lennart Petrell det som de som följt med IFK:s resa den här säsongen redan visste – det har varit en cirkus av sällan skådad kaliber.

Därför kommer de kommande veckorna och månaderna att vara högintress­anta på Nordenskiö­ldsgatan. Att det lär bli någon sorts storstädni­ng är lätt att räkna ut. Antti Törmänen lär inte – trots att han som första tränare på 17 år lett IFK till medaljspel två gånger i följd – sitta helt stadigt och en del spelare lär få söka nya klubbadres­ser inför nästa säsong.

Under det senaste året verkade IFK tappa fokus. Arbetsmäng­d och -moral var inte på den rätta nivån, spelglädje­n lyste med sin frånvaro och rapporter om internt missnöje läckte från Ishallen.

Den operativa ledningen har ett stort arbete framför sig. Först med att analysera vad som gick snett – sedan med att bygga upp ett nytt lag som ska undvika samma missar nästa säsong.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland