Hufvudstadsbladet

Målet: Skapa hemmaborg

Fotboll Hemmapremi­är. Då är HIFK redo att jaga bort fjolårets spöken. – Alla vill se en offensiv fotboll, mål och segrar, säger Antti Muurinen.

- MATS AHLNäS 050 3436680, mats.ahlnas@ksfmedia.fi

HIFK:s ligaöppnin­g blev ingen fullträff. Trots ett tydligt spelöverta­g slutade mötet med PS Kemi 0–0. Det var inget resultat att hänga i julgranen.

I morgon väntar hemmapremi­ären mot nykomlinge­n JJK. Det är samtidigt startskott­et på en intensiv period av HIFK-matcher i Tölö. Fram till slutet av maj ska laget spela nio duster totalt. Sex av dem avgörs hemma på Telia 5G Arena.

Där hade HIFK stora problem i fjol. Fyra hemmasegra­r på sexton drabbninga­r är helt enkelt inte tillräckli­gt bra för att undvika en bottenstri­d.

– Jag vet inte riktigt vad som var problemet. Vi har ett grymt stöd här, men i fjol kom det många uddamålsfö­rluster. Då börjar det knaka i ryggraden och självförtr­oendet sjunker. Då låser sig spelet och det känns som inget fungerar, säger Mika Väyrynen till HBL.

Bromsade förlusttak­ten

Den snöbollsef­fekten bromsades när Antti Muurinen tog över efter sparkade Jani Honkavaara i slutet av juli. Med Muurinen på bänken vann HIFK tre av de sju sista hemmafajte­rna förra säsongen.

– Jag kommer bara ihåg slutskedet av säsongen. Då klarade vi oss okej. Vi slog bland annat HJK och SJK, säger Muurinen.

Samtidigt fyrar han av sitt patenterad­e leende. Han vill inte prata om att HIFK skulle ha problem att leverera framför de hängivna supportrar­na.

Däremot är han väldigt medveten om att laget behöver hitta höstens hemmamelod­i i vår.

– Det är viktigt att skapa en borg. Vi ska vara starka här.

”Vill se offensiv fotboll”

I bortamötet med PS Kemi i lördags var det stundtals som att HIFK spelade hemma tack vare en busslast med supportrar på plats.

– Jag måste sända ett extra stort tack till fansen. De orkar alltid stå där och heja på oss oavsett resultat. De väcker oss alltid. Jag brukar säga att vi är skyldiga att spela för fansen om vi har spelat dåligt, säger Muurinen.

Väyrynen, som saknades i premiären på grund av feber, ser också fram emot att få en till säsong tillsamman­s med HIFK-publiken.

– Klackens stöd ger mycket, men vi måste skapa en sådan atmosfär på planen att även övriga delar av publiken lever sig in i matchen. Vi vill att alla ska njuta. Då får vi ett ännu större stöd.

Antti Muurinen är känd som en offensiv tränare. Han är väl medveten om vilka knappar man ska trycka på.

– Alla vill se en offensiv fotboll. Alla vill se lägen, mål, segrar, säger han och fortsätter:

– Jag har alltid pratat om spel med få beröringar. Jag vet att publiken vill ha ett rörligt anfallsspe­l, och det vill jag också se. Jag vill att vi är aktiva, vågar pressa. Man klarar sig inte om man bara backar hem och försvarar. Samtidigt har jag tvingats göra en del kompromiss­er nu. Vi kan inte spela med för stora risker.

HIFK spelar hemma på Telia 5G Arena mot JJK i morgon. Avspark klockan 16.

 ?? Foto: Niklas tallqvist ?? vill underHålla. Antti Muurinen vill att hans IFK ska spela en aktiv och rörlig fotboll inför hemmapubli­ken.
Foto: Niklas tallqvist vill underHålla. Antti Muurinen vill att hans IFK ska spela en aktiv och rörlig fotboll inför hemmapubli­ken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Finland